delimamma.pl

Delimamma.pl – parenting, dziecko, zdrowie

Pęczotto z kurczakiem
Lifestyle

Najlepszy przepis na pęczotto z kurczakiem

Z całą pewnością można stwierdzić, że wiele osób uwielbia przepyszne jedzenie. Dlatego warto o ten aspekt życia w szczególny sposób zadbać. Wśród dań, które charakteryzują się wyjątkowym smakiem można przede wszystkim wymienić pęczotto z kurczakiem. Warto dowiedzieć się na jego temat nieco więcej, czyli poznać jego składniki oraz sposób przygotowania.

Składniki dania

Przed rozpoczęciem przygotowywania pęczotto z kurczakiem powinno się zgromadzić wszystkie niezbędne do tego składniki. W składzie pęczotto powinna się przede wszystkim znaleźć jedna pojedyncza pierś z kurczaka oraz pół szklanki kaszy pęczak. Pęczotto z kurczakiem można przygotować wraz z różnymi atrakcyjnymi dodatkami. Wśród nich wymienia się na przykład jarmuż. Dlatego w składzie potrawy powinien się również znaleźć ten produkt. Oprócz tego warto również wykorzystać jedną małą cebulę, jeden por, a także pięćset mililitrów bulionu. Oprócz tego można również dodać jedną czwartą szklanki białego wina, a także przyprawy. Wśród najczęściej wykorzystywanych przypraw w tego rodzaju potrawie można wymienić czarny lub kolorowy pieprz oraz nasiona kopru włoskiego lub tymianku. Z całą pewnością można stwierdzić, że odpowiednie przyprawienie dania na pewno doda mu niepowtarzalnego smaku, który zachwyci wszystkie osoby jedzące tą potrawę. Podczas przygotowywania pęczotto z kurczakiem przyda się również oliwa extra vergine, dlatego warto ją uwzględnić na swojej liście składników.

Przepis na danie

Przygotowanie takiego dania, jak pęczotto z kurczakiem nie jest tak trudne, jak to się na początku wydaje. Cały proces powinno się rozpocząć od pokrojenia kurczaka w kostkę, przyprawienia go i skropienia oliwą. Następnym etapem przygotowywania tego dania jest rozgrzanie na patelni łyżki oliwy oraz wsypanie kaszy pęczak, którą następnie się smaży. Kolejnym etapem jest dodanie cebuli oraz pora. Całość należy smażyć na umiarkowanym ogniu przez około siedem minut. Następnie na patelnię powinno się włożyć kurczaka do usmażenia. Kurczaka powinno się smażyć około pięć minut, a następnie należy go połączyć z warzywami i smażyć jeszcze przez około dwie minuty. Jeśli podczas przygotowywania potrawy używa się białego wina to na tym etapie powinno się je dodać. W osobnym garnku należy przygotować bulion, który następnie etapami powinno się wlewać na patelnię aż do całkowitego odparowania. Czas gotowania potrawy z bulionem wynosi od około dwudziestu do około dwudziestu pięciu minut. Przed zdjęciem potrawy z ognia warto się upewnić, czy kasza, kurczak oraz warzywa są odpowiednio miękkie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *