delimamma.pl

Delimamma.pl – parenting, dziecko, zdrowie

Crespelle ze szpinakiem
Lifestyle

Najlepszy przepis na crespelle ze szpinakiem

Z całą pewnością dla każdego człowieka bardzo istotny jest smak przygotowywanych potraw. Wśród najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej można przede wszystkim wymienić crespelle ze szpinakiem. To danie bardzo podobne jest do naleśników, jednak różni się pewnymi szczegółami. Warto poznać składniki tego dania oraz dowiedzieć się, w jaki sposób je przygotować.

Składniki dania

Crespelle ze szpinakiem są bardzo podobne do tradycyjnych naleśników. Ciasto w tym daniu składa się z takich elementów, jak pięćset mililitrów mleka, dwa jajka, sto pięćdziesiąt gramów mąki pszennej, szczypta soli, a także masło lub olej do smażenia. Oprócz tego w składzie crespelle ze szpinakiem można również znaleźć farsz. Składa się on z takich składników, jak czterysta gramów szpinaku, pięćset gramów sera ricotta, dwieście gramów sera Grana Padano lub parmezanu. Przydadzą się również takie przyprawy, jak sól i pieprz, a także gałka muszkatołowa. Oprócz tego bardzo często crespelle ze szpinakiem są zapiekane lub podawane w sosie. Wśród najbardziej popularnych sosów, które idealnie sprawdzą się w tym przypadku można wymienić sos beszamelowy. W jego składzie można znaleźć takie elementy, jak pięćset mililitrów mleka, czterdzieści gramów mąki pszennej, czterdzieści gramów masła, a także mielona gałka muszkatołowa oraz sól. Takie połączenie smaków na pewno wypadnie bardzo korzystnie i przypadnie do gustu wielu osobom o zróżnicowanych kubkach smakowych.

Przepis na danie

Pierwszym etapem przygotowania crespelle ze szpinakiem jest przygotowanie naleśników. W tym celu należy połączyć składniki takie, jak mleko, mąkę, jajka oraz sól. Po wymieszaniu powinno się powstałe ciasto odstawić na około piętnaście minut. W tym czasie na patelni należy rozpuścić masło lub podgrzać olej. Następnie wylewa się po jednej chochli ciasta i rozprowadza je po całej powierzchni. Naleśniki powinno się smażyć po obu stronach. Najlepiej jeśli będą jak najcieńsze. Do naleśników należy przygotować w odpowiedni sposób farsz. W tym celu powinno się ugotować lub podsmażyć szpinak. Następnie łączy się go z pokruszonym serem ricotta, a także cienko startym parmezanem. Oprócz tego warto dodać przyprawy i całość dokładnie wymieszać. Kolejnym etapem tworzenia potrawy jest przygotowanie sosu beszamelowego. W tym celu należy podgrzać w rondelku mleko wraz z masłem. Następnie dodaje się do niego mąkę pszenną. Całość powinno się energicznie mieszać przez około dwie minuty. Następnie warto dodać odpowiednie przyprawy. Dzięki temu na pewno cała potrawa nabierze niepowtarzalnego charakteru i będzie smakowała idealnie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *