niedziela, 8 listopada 2015

Makaron z jarmużem


Mam to niesamowite szczęście, że mieszkam w domku z ogródkiem. Odkąd tylko pamiętam rosły w nim kwiaty, warzywa, owoce i zioła. Był też wybiegiem dla mojego psa a potem dla kotów. 
Pamiętam też czasy (były to lata osiemdziesiąte) gdy mieszkając w samym centrum Opola mój tato hodował w ogrodzie króliki, kury a nawet i.... świnię :) Tak świnię właśnie. Pewnie ciężko w to teraz uwierzyć, ale wyżej wspomniana świnia została przywieziona aż spod Rzeszowa, na tylnym siedzeniu samochodu Fiat 126 p. Takie to były czasy... :)

Pamiętam też, że ogródek był miejscem rodzinnych spotkań, najlepszą miejscówką na grilla z przyjaciółmi czy też ostoją dla spragnionych relaksu. 

Kiedyś mama i babcia dbały o uprawy, potem wujek a teraz tato. Ja staram się czasami pomagać i gdy tylko mogę plewię i grabię, ale mój ogród to tak naprawdę królestwo mojego taty - Staszka. Sadzi, sieje, podlewa, plewi... a ja najczęściej ograniczam się do zbiórki plonów. Czasami jeszcze dostarczam torebki z nasionami a potem patrzę jak w ogrodzie rosną zioła czy moje ulubione sałaty. 

W tym roku postanowiłam, że poeksperymentuję z jarmużem, bo z rzodkiewką, marchewką czy pomidorami nie mam najlepszych wspomnień. Jarmuż okazał się totalnie bezproblemową rośliną. Nie straszne mu było sierpniowe słońce i susza, nic sobie nie zrobił z pierwszych przymrozków i urósł na potęgę. Teraz mam go pod dostatkiem i pewnie będę go chrupać aż do końca zimy. 

Najszybciej ląduje w koktajlach, omletach czy sałatkach, ale dzisiaj był dodatkiem do najprostszego i przepysznego makaronu.  
Danie w 5 minut można by rzec ;)   











Składniki dla 1 osoby:

  • 2 szklanki ugotowanego makaronu razowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki pokrojonej papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki jarmużu (same liście bez twardych łodyg)
  • 1/3 szklanki migdałów (drobno poszatkowanych)
  • Sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno porwane liście jarmużu i dokładnie mieszamy. Jarmuż podsmażamy przez 2 minuty, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz  papryczkę chili. Smażymy przez minutę. Dodajemy ugotowany makaron, migdały, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez minutę. 


Podajemy na ciepło. Opcjonalnie, makaron można posypać startym parmezanem.

3 komentarze:

  1. Ciekawe zdjęcia. Danie proste i na pewno smaczne. Uwielbiam jarmuż. Może zrobię go także w takim wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękują a makaron serdecznie polecam! :)

      Usuń
  2. I am very happy to see this type article. it is very useful and exciting. the best blessings of this article is giving properly idea to each and every readers and also it's giving correct impressions. Looking forward to new article. custom essay writing service

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...