niedziela, 8 listopada 2015

Makaron z jarmużem


Mam to niesamowite szczęście, że mieszkam w domku z ogródkiem. Odkąd tylko pamiętam rosły w nim kwiaty, warzywa, owoce i zioła. Był też wybiegiem dla mojego psa a potem dla kotów. 
Pamiętam też czasy (były to lata osiemdziesiąte) gdy mieszkając w samym centrum Opola mój tato hodował w ogrodzie króliki, kury a nawet i.... świnię :) Tak świnię właśnie. Pewnie ciężko w to teraz uwierzyć, ale wyżej wspomniana świnia została przywieziona aż spod Rzeszowa, na tylnym siedzeniu samochodu Fiat 126 p. Takie to były czasy... :)

Pamiętam też, że ogródek był miejscem rodzinnych spotkań, najlepszą miejscówką na grilla z przyjaciółmi czy też ostoją dla spragnionych relaksu. 

Kiedyś mama i babcia dbały o uprawy, potem wujek a teraz tato. Ja staram się czasami pomagać i gdy tylko mogę plewię i grabię, ale mój ogród to tak naprawdę królestwo mojego taty - Staszka. Sadzi, sieje, podlewa, plewi... a ja najczęściej ograniczam się do zbiórki plonów. Czasami jeszcze dostarczam torebki z nasionami a potem patrzę jak w ogrodzie rosną zioła czy moje ulubione sałaty. 

W tym roku postanowiłam, że poeksperymentuję z jarmużem, bo z rzodkiewką, marchewką czy pomidorami nie mam najlepszych wspomnień. Jarmuż okazał się totalnie bezproblemową rośliną. Nie straszne mu było sierpniowe słońce i susza, nic sobie nie zrobił z pierwszych przymrozków i urósł na potęgę. Teraz mam go pod dostatkiem i pewnie będę go chrupać aż do końca zimy. 

Najszybciej ląduje w koktajlach, omletach czy sałatkach, ale dzisiaj był dodatkiem do najprostszego i przepysznego makaronu.  
Danie w 5 minut można by rzec ;)   











Składniki dla 1 osoby:

  • 2 szklanki ugotowanego makaronu razowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki pokrojonej papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki jarmużu (same liście bez twardych łodyg)
  • 1/3 szklanki migdałów (drobno poszatkowanych)
  • Sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno porwane liście jarmużu i dokładnie mieszamy. Jarmuż podsmażamy przez 2 minuty, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz  papryczkę chili. Smażymy przez minutę. Dodajemy ugotowany makaron, migdały, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez minutę. 


Podajemy na ciepło. Opcjonalnie, makaron można posypać startym parmezanem.

2 komentarze:

  1. Ciekawe zdjęcia. Danie proste i na pewno smaczne. Uwielbiam jarmuż. Może zrobię go także w takim wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękują a makaron serdecznie polecam! :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...