niedziela, 11 października 2015

Ciastka z musem z dyni

Najpierw miał być przepis na rwaną wieprzowinę, potem na zupę z pietruszki i gruszki, były też plany, aby w miesiącu wrześniu podzielić się z Wami fajnym pomysłem na sałatki a tymczasem.... wrzesień kręcił się wokół pracy i innych aktywności okołozawodowych. Nic też nie wskazuje na to, aby październik miał być miesiącem luzu i czasu wolnego.

W pracy dzieje się bardzo dużo, wróciłam do swoich zajęć fitness, aktywnie działam w opolskiej grupie longboardowej, pomagam Julce zmagać się z trudnościami trzeciej klasy gimnazjum i w tym wszystkim staram się znaleźć czas na życie rodzinne. Niestety fotografia trochę poszła w odstawkę, blog też ucierpiał, ale tak sobie myślę, że na wszystko jest czas i miejsce, że ktoś tam czuwa, aby życie biegło takim a nie innym rytmem i od czasu do czasu szepcze mi do ucha... odpuść, nie spinaj się, weź rodzinę za rękę i biegnijcie na spacer... 

I tak właśnie robię. Pracę odkładam na półkę, na mini wycieczkę nie zabieram aparatu tylko poddaję się otulającym mnie emocjom, nie bloguję już po nocach, dla odmiany zamiast przed komputerem zasypiam w swoim łóżku, wtulona i zrelaksowana. 

Jest mnie tutaj zdecydowanie mniej, ale jestem, bardzo często myślę o Was, o blogu.... bo to ważna część mnie samej. Także zaglądajcie tutaj od czasu do czasu bo wracam i wracać będę :**

Tym razem wróciłam z najlepszymi ciastkami z musem z dyni. Na wyraźną prośbę Julki i z jej pomocą powstały ciastka aromatyczne, mięciutkie, jesienne. Umilające dzień w pracy albo w szkole. Mi osłodziły dzisiejsze, niedzielne popołudnie. Takie piżamowe, rodzinne... najlepsze!






Składniki na 12 sztuk:
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki musu z dyni*
  • 1 małe jajko lub połowa większego
  • 1 łyżka cukru waniliowego**
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki sypkiego imbiru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki soli 

Przygotowanie:
W misce, przy pomocy miksera, ucieramy miękkie masło razem z brązowym cukrem oraz cukrem waniliowym. Po około 2 minutach ucierania dodajemy mus z dyni oraz jajko. Miksujemy do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

W drugiej misce łączymy mąkę, proszek, sodę, sól oraz przyprawy. Do sypkich składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy. Ja to zrobiłam przy pomocy rąk. 

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości bardzo dużego orzecha włoskiego, układamy na blaszce i delikatnie spłaszczamy.
Pieczemy przez około 15 minut, studzimy.

* Mus z dyni przygotowujemy w następujący sposób. Dynię kroimy w większą kostkę. Ja używałam dyni hokkaido także nie musiałam obierać jej ze skórki. Umieszczamy ją w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku, aż do miękkości. Gdy dynia będzie już miękka i całkowicie ostudzona miksujemy ją na gładką masę. Tak przygotowany mus możemy używać jako dodatek do ciast czy deserów. 

** A przepis na cukier z prawdziwą wanilią znajdziesz TU.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. ale piękne... już kombinuję wersję paleo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amelka daj znać jak wyszły :)

      Usuń
  2. Prześliczne zdjęcia! *.*
    Te ciasteczka musiały być obłędne! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ciastka pierwsza klasa!

      Usuń
  3. Fantastyczne, upiekę! Ściskam i pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evi dziękuję i wzajemnie :**

      Usuń
  4. Świetne te ciasto, chcę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Upieklam już trzy razy i pyszne są. Mięciutkie w środku. Wspaniała przekąska do szkoły

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to jesteś rekordzistką :) Ja dwa, ale na dzisiejszy wieczór piekę po raz kolejny dla całej bandy gimnazjalistów ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...