Lato, wakacje, błogi odpoczynek od wszystkiego co trzeba zrobić, o czym powinno się pamiętać i co przeczytać. Lato to dla mnie godziny spędzone na działce albo miesiące u babci na wsi, a że wieś bardzo wiejska, taka gdzie budzi Cię kogut a nie dzwonek budzika to są to wspomnienia z wielką ochotą odświeżane.
Wakacyjny pobyt u babci zawsze był jedną wielką przygodą, taką przygodą, którą wspomina się przez całe życie, którą opowiada się swoim wnukom siedząc w wygodnym fotelu. Spanie w stodole na sianie, budowanie tamy z patyków, bieganie po pastwisku a w końcu smakowanie wszystkiego co daje nam Matka Natura.
Ogród za stodołą był zaczarowany. Rosły w nim jabłonie, grusze i śliwy. Pod dostatkiem było porzeczek i agrestu. Owoców nie myliśmy, razem z kuzynostwem, które w tym samym czasie spędzało wakacje u Babci, jedliśmy owoce prosto z krzaków. Ten czas to błogie odkrywanie nowych miejsc, ale także smaków. Słodki groszek zerwany prosto z krzaka i chrupiące jabłko, które dopiero co zleciało z gałęzi. Ogrodowe zbiory uruchamiały naszą dziecięcą wyobraźnię. Kolba kukurydzy była księżniczką o brązowych włosach a rabarbar był wachlarzem albo parasolką dla damy.
Po całej zabawie zanosiliśmy owoce i warzywa naszym mamom a one już dobrze wiedziały co z nich zrobić. Był kompot z porzeczek i truskawek, ciasto ze śliwkami i drożdżówki z rabarbarem. No właśnie rabarbar, kiedyś omijany przeze mnie wielkim łukiem a teraz..... kocham go pod każdą postacią. Dzisiaj na blogu rabarbar zaprzyjaźnił się z czerwoną porzeczką i razem chłodzą nas w upalne dni będąc przepyszną lemoniadą.
Ilość porcji: 1,5 litra
Składniki:
- 300 g rabarbaru
- 160 g czerwonych porzeczek
- 1 cytryna
- 1 laska wanilii
- 165 g cukru
- 400 ml wody (dodatkowo 1 litr do rozcieńczenia)
Dodatkowo:
- Plasterki cytryny, limonki
- świeża mięta
- lód
Przygotowanie:
Rabarbar oraz porzeczki myjemy, rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce umieszczamy w garnku. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, cienko obieramy ze skórki, a skórkę dodajemy do owoców. Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy do garnka, dodajemy cukier, wodę (400 ml) oraz 1 laskę wanilii (rozciętą na pół).
Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, do czasu aż owoce będą miękkie.
Całość odsączamy na sitku, delikatnie przecieramy a powstały mus również dodajemy do soku. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem dolewamy wodę, dopełniamy lodem, kawałkami limonki, cytryny oraz świeżą miętą.
Cudowny pomysł na lato taka lemoniada! *.*
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia! :)
dziękuję :**
UsuńRabarbar i porzeczki - cudo! :)
OdpowiedzUsuńdobrana para ;)
Usuń