sobota, 18 lipca 2015

Lemoniada rabarbarowo-porzeczkowa

Lato, wakacje, błogi odpoczynek od wszystkiego co trzeba zrobić, o czym powinno się pamiętać i co przeczytać. Lato to dla mnie godziny spędzone na działce albo miesiące u babci na wsi, a że wieś bardzo wiejska, taka gdzie budzi Cię kogut a nie dzwonek budzika to są to wspomnienia z wielką ochotą odświeżane.

Wakacyjny pobyt u babci zawsze był jedną wielką przygodą, taką przygodą, którą wspomina się przez całe życie, którą opowiada się swoim wnukom siedząc w wygodnym fotelu. Spanie w stodole na sianie, budowanie tamy z patyków, bieganie po pastwisku a w końcu smakowanie wszystkiego co daje nam Matka Natura.

Ogród za stodołą był zaczarowany. Rosły w nim jabłonie, grusze i śliwy. Pod dostatkiem było porzeczek i agrestu. Owoców nie myliśmy, razem z kuzynostwem, które w tym samym czasie spędzało wakacje u Babci, jedliśmy owoce prosto z krzaków. Ten czas to błogie odkrywanie nowych miejsc, ale także smaków. Słodki groszek zerwany prosto z krzaka i chrupiące jabłko, które dopiero co zleciało z gałęzi. Ogrodowe zbiory uruchamiały naszą dziecięcą wyobraźnię. Kolba kukurydzy była księżniczką o brązowych włosach a rabarbar był wachlarzem albo parasolką dla damy.

Po całej zabawie zanosiliśmy owoce i warzywa naszym mamom a one już dobrze wiedziały co z nich zrobić. Był kompot z porzeczek i truskawek, ciasto ze śliwkami i drożdżówki z rabarbarem. No właśnie rabarbar, kiedyś omijany przeze mnie wielkim łukiem a teraz..... kocham go pod każdą postacią. Dzisiaj na blogu rabarbar zaprzyjaźnił się z czerwoną porzeczką i razem chłodzą nas w upalne dni będąc przepyszną lemoniadą.





Ilość porcji: 1,5 litra

Składniki:
  • 300 g rabarbaru
  • 160 g czerwonych porzeczek
  • 1 cytryna
  • 1 laska wanilii
  • 165 g cukru
  • 400 ml wody (dodatkowo 1 litr do rozcieńczenia)

Dodatkowo:
  • Plasterki cytryny, limonki
  • świeża mięta
  • lód
Przygotowanie:
Rabarbar oraz porzeczki myjemy, rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce umieszczamy w garnku. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, cienko obieramy ze skórki, a skórkę dodajemy do owoców. Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy do garnka, dodajemy cukier, wodę (400 ml) oraz 1 laskę wanilii (rozciętą na pół).

Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, do czasu aż owoce będą miękkie. 
Całość odsączamy na sitku, delikatnie przecieramy a powstały mus również dodajemy do soku. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem dolewamy wodę, dopełniamy lodem, kawałkami limonki, cytryny oraz świeżą miętą. 

4 komentarze:

  1. Cudowny pomysł na lato taka lemoniada! *.*
    Przepiękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rabarbar i porzeczki - cudo! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...