poniedziałek, 15 czerwca 2015

Sałatka z kurczakiem w sezamie

3 dni w Pradze! Słoneczna pogoda, opuchnięte nogi, zakwasy w łydkach i potwierdzenie już wyrobionej przez siebie opinii, że Praga jest niezwykle pięknym miastem. 
Za każdym razem widzę ją odrobinę inaczej. Rodzinna wycieczka do tego miasta, która miała miejsce w okolicach października, była bardzo refleksyjna, powolna i romantyczna, moje wspomnienia z czasów gdy byłam studentką to Praga skupiona wokół zabytków, ponieważ to właśnie w tym mieście zdawałam swój egzamin na pilota wycieczek, natomiast moje ostatnie zetknięcie z Pragą pokazuje to miasto jako punkt docelowy męskich grup z różnych części Europy, którzy chcą w nim przeżyć weekendowe przygody w stylu "Kac Vegas". 

Miasto zyskuje setki tysięcy euro wydane przez turystów na rozmaite uciechy, ale jednocześnie traci swój klimat. Urokliwe uliczki wieczorem zamieniają się w noclegownie dla nieprzytomnych osobników, którzy przyjechali na imprezę życia.Trochę to przykre i bardzo przytłaczające, przynajmniej taką dziewczynę z małego miasta jak ja. 
Pospacerowałam, odwiedziłam piękne miejsca i zatęskniłam za domem, za Opolem. Z przyjemnością wróciłam do cichych uliczek i umiarkowanego gwaru. Wzięłam długą kąpiel, usiadłam przed telewizorem z koszykiem pierwszych, ogródkowych czereśni i poczułam się naprawdę szczęśliwa. Ukochana rodzinka obok, stęskniony, kudłaty Dexter - nic mi więcej nie potrzeba! 

Kolacja też była ulubiona. Przygotowałam sałatkę odrobinę przypominającą Caesar salad. Zmodyfikowałam ją po swojemu smażąc kurczaka w panierce z sezamu i dodając ukochane avocado, do tego umiarkowanie czosnkowy sos i relaks na swoim kawałku podłogi :)






Składniki dla 2 osób:
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 1 dojrzałe avocado
  • 1 mniejszy ogórek
  • Ulubiona mieszanka sałat
  • Parmezan w kawałku
  • 2 kromki chleba (najlepiej czerstwego, jasnego chleba)
  • Sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka
  • 5 łyżek jasnego sezamu
  • Olej do smażenia

Składniki na sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku (według uznania)
  • Sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie sosu:
W misce mieszamy majonez, jogurt oraz śmietanę, dodajemy sok z cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę. Sos doprawiamy solą oraz pieprzem. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania sałatki.

Przygotowanie sałatki:
Chleb kroimy w kostkę, delikatnie posypujemy solą. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy chleb i podsmażamy na złoty kolor.  Gotowe grzanki odkładamy na ręczniku kuchennym do ostygnięcia.
Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze plasterki. Mięso posypujemy solą, pieprzem oraz słodką papryką, bez dodatku jajka panierujemy je w ziarnach sezamu. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, do momentu, aż sezam będzie miał złoty kolor a mięso będzie kruche.

Na talerzu układamy sałatę, pokrojonego pomidora, ogórek, avocado oraz kurczaka. Sałatkę posypujemy parmezanem pokrojonym na cienkie plasterki lub startym na tarce oraz grzankami. Na końcu, tuż przed podaniem, polewamy ją sosem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wspaniała sałatka :). W Pradze też byłam kilka razy, zawsze tam chętnie wracam. I miałam nawet być wtedy kiedy Ty, jak już wspominałam na fb, ale się nie udało, wyjazd przesunie się na jesień. Byłam już wiosną i latem, jesienią jeszcze nie, więc może i dobrze? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Praga jesienią...... zakochasz się :)

      Usuń
  2. Pyszna, uwielbiam sezam :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...