Nazwa ciasta odrobinę kłopotliwa, ale nie mam śmiałości jej zmieniać, zresztą chyba większość osób z mojego pokolenia i starszych kojarzy ten wypiek pod tą nazwą.
Gdy jakiś czas temu, w polskich domach, nie było tradycji wypiekania ciast typu brownie czy
rozmaitych muffinek, w sobotnie czy niedzielne popołudnia, wszystkie panie domu piekły Murzynka. Także moja mama, praktycznie co weekend, przygotowywała to proste i bardzo
smaczne ciasto. W rodzinnym przepisie zmieniłam
tylko jedno, margarynę zastąpiłam masłem i zrezygnowałam z posypywania ciasta
wiórkami kokosowymi. Murzynek z tego przepisu, z racji dodania powideł
śliwkowych, lub innych ulubionych, będzie wilgotny ale nadal bardzo puszysty i wyjątkowo aromatyczny.
Do ciasta wróciłam przy okazji przygotowywania materiału do czwartej, ostatniej już publikacji "Opolskie smaki - smaki i aromaty dzieciństwa", którą to Stowarzyszenie Opolska Blogosfera Kulinarna przygotowało we współpracy z Opolską Regionalną Organizacją Turystyczną. Tymi publikacjami promuje się nasz region, pokazując, że nie tylko zabytkami województwo stoi ;) Piękne wydawnictwo, które przybliża smaki Opolszczyzny, wracamy w nich do korzeni, czerpiąc z naszego dziedzictwa i kultury to co najlepsze.
Publikacje są bezpłatne i można je otrzymać m.in. w siedzibie OROT w Opolu. Serdecznie polecam!
Liczba porcji: 20
Składniki na ciasto:
- 120 g masła
- 3 jajka
- 290 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 125 ml mleka
- 25 g kakao
- 5 łyżek powideł śliwkowych lub porzeczkowych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę oraz sodę. W garnku mieszamy
cukier oraz kakao, dodajemy mleko oraz masło i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy przez 2 minuty, studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę z sodą,
dokładnie mieszamy. Dodajemy powidła śliwkowe i ponownie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy
żółtka, cały czas ubijając. Ubitą masę przelewamy do ciasta i delikatnie
mieszamy łyżką.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C. Formę z
kominem o średnicy 25 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką (nadmiar mąki
strzepujemy). Do formy przelewamy ciasto. Murzynek pieczemy przez 45 minut do tzw.
suchego patyczka. Gdy ciasto wystygnie, polewamy je przygotowaną polewą.
Składniki na polewę:
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:
W garnku
roztapiamy masło, dodajemy cukier, kakao oraz śmietanę kremówkę. Mieszamy i
zagotowujemy. Gdy polewa delikatnie przestygnie dekorujemy nią ciasto.
Jutro piekę 😊
OdpowiedzUsuńbędzie smakować! :)
UsuńKlasyczny murzynek, ale najlepszy! Nie ważne co się do niego doda...ser, budyń, krem, masło orzechowe, owoce, karmel, zawsze będzie wyborny :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dokładnie :)
UsuńPyszności! *.*
OdpowiedzUsuńTakie klasyczne ciasta zawsze smakują najlepiej! :D
Dokładnie :)
UsuńJak dawno ja jadłam murzynka :)
OdpowiedzUsuń