wtorek, 30 czerwca 2015

Ciasto Murzynek

Nazwa ciasta odrobinę kłopotliwa, ale nie mam śmiałości jej zmieniać, zresztą chyba większość osób z mojego pokolenia i starszych kojarzy ten wypiek pod tą nazwą. 
Gdy jakiś czas temu, w polskich domach, nie było tradycji wypiekania ciast typu brownie czy rozmaitych muffinek, w sobotnie czy niedzielne popołudnia, wszystkie panie domu piekły Murzynka. Także moja mama, praktycznie co weekend, przygotowywała to proste i bardzo smaczne ciasto. W rodzinnym przepisie zmieniłam tylko jedno, margarynę zastąpiłam masłem i zrezygnowałam z posypywania ciasta wiórkami kokosowymi. Murzynek z tego przepisu, z racji dodania powideł śliwkowych, lub innych ulubionych, będzie wilgotny ale nadal bardzo puszysty i wyjątkowo aromatyczny. 
Do ciasta wróciłam przy okazji przygotowywania materiału do czwartej, ostatniej już publikacji "Opolskie smaki - smaki i aromaty dzieciństwa", którą to Stowarzyszenie Opolska Blogosfera Kulinarna przygotowało we współpracy z Opolską Regionalną Organizacją Turystyczną. Tymi publikacjami promuje się nasz region, pokazując, że nie tylko zabytkami województwo stoi ;) Piękne wydawnictwo, które przybliża smaki Opolszczyzny, wracamy w nich do korzeni, czerpiąc z naszego dziedzictwa i kultury to co najlepsze.
Publikacje są bezpłatne i można je otrzymać m.in. w siedzibie OROT w Opolu. Serdecznie polecam!





Liczba porcji: 20  

Składniki na ciasto:

  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 290 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 25 g kakao
  • 5 łyżek powideł śliwkowych lub porzeczkowych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę oraz sodę. W garnku mieszamy cukier oraz kakao, dodajemy mleko oraz masło i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 2 minuty, studzimy.

Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę z sodą, dokładnie mieszamy. Dodajemy powidła śliwkowe i ponownie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy żółtka, cały czas ubijając. Ubitą masę przelewamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C. Formę z kominem o średnicy 25 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką (nadmiar mąki strzepujemy). Do formy przelewamy ciasto. Murzynek pieczemy przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto wystygnie, polewamy je przygotowaną polewą.


Składniki na polewę:

  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier, kakao oraz śmietanę kremówkę. Mieszamy i zagotowujemy. Gdy polewa delikatnie przestygnie dekorujemy nią ciasto.

7 komentarzy:

  1. Klasyczny murzynek, ale najlepszy! Nie ważne co się do niego doda...ser, budyń, krem, masło orzechowe, owoce, karmel, zawsze będzie wyborny :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! *.*
    Takie klasyczne ciasta zawsze smakują najlepiej! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dawno ja jadłam murzynka :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...