czwartek, 7 maja 2015

Trufle pomarańczowo-figowe

Afrodyzjak, bogate źródło magnezu, poprawiacz nastroju nazywany "pokarmem Bogów" a to wszystko kryje się w małym ziarenku, które z powodzeniem możemy dodawać np. do deserów. Mówię oczywiście o ziarnach kakaowca, które ja najczęściej spożywam w postaci proszku. Czasami posypuję nimi jogurt, innym razem dodaję do ulubionego koktajlu, albo tak jak poniżej są składnikiem zdrowszej wersji trufli. 

Pamiętam, że gdy po raz pierwszy miałam okazję spróbować surowych ziaren kakaowca odrobinę się skrzywiłam i stwierdziłam, że przyjaźni między nami nie będzie. I tu niespodzianka. Po kilku latach od pierwszej degustacji, namiętnie podjadam ziarna i jestem ogromną fanką tego przysmaku. 

Moja historia zauroczenia "pokarmem Bogów" potwierdza tylko fakt, iż czasami, do pewnych smaków, trzeba po prostu dojrzeć. Tak samo dojrzewałam do serów "śmierdziuchów", do jogurtu naturalnego, gorzkiej czekolady czy jarmużu. 

Jeżeli nawet nie macie ochoty na konsumpcję całych ziaren, spróbujcie dodać je np. do trufli - naprawdę warto! Będą pysznym dodatkiem a nie bez znaczenia jest to, że lista korzyści ziaren kakaowca dla naszego zdrowia jest naprawdę baaaardzo długa :)






Składniki:

  • 150 g suszonych fig
  • 1 ½ łyżki skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka likieru Cointreau
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki surowego kakao (zmiksowanego na drobny proszek)



Przygotowanie:

Figi moczymy w letniej wodzie przez około 10 minut. Odcinamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Pomarańczę sparzamy i ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Figi, skórkę pomarańczową oraz likier miksujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy do zmiksowanych składników i ponownie dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do lodówki na 30 minut.



Po tym czasie z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w surowym kakao. Przechowujemy w lodówce. 

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo wykwintnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no faktycznie ta mroczność im służy ;)

      Usuń
  2. Takie trufle to "cudowność" sama w sobie, która nie potrzebuje komentarza; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teraz z chęcią bym je skonsumowała ;)

      Usuń
  3. Baaardzo smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze nigdy nie jadłam jeszcze trufli, ale chyba spróbować nie zaszkodzi co nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jasne :) szybko je przygotujesz i na pewno nie będziesz żałować ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...