poniedziałek, 25 maja 2015

Pudding ryżowy z owocami na Dzień Mamy

Dzień Mamy.... pamiętam ten dzień kiedy dowiedziałam się, że zostanę mamą. Miałam 21 lat, byłam na trzecim roku studiów i zdaniem większości znajomych moja ciąża oznaczała, że dla reszty świata właśnie przestałam istnieć. Teraz może trudno w to uwierzyć, ale na powiększenie rodziny zdecydowaliśmy się zupełnie świadomie i ciąża była czymś co nas specjalnie nie zaskoczyło, co oczywiście nie oznacza, że byłam na nią w 100% przygotowana. 

Najpierw pojawił się strach jak się zmieni moje ciało (byłam pewna, że skończę jak wielki wieloryb) jak zmieni się nasze życie, czy ogarniemy temat (a były to czasy bezinternetowe) itd. Mnóstwo innych wątpliwości pałętało się po mojej głowie, do czasu.... do czasu, gdy o moim stanie poinformowaliśmy Mamę. Najpierw były łzy wzruszenia, potem niedowierzanie (że niby jak! ;) i ogromne wsparcie ze strony rodziców. 

Cała ciąża była cudowna, bezproblemowa i wygłaskana przez moją mamę, która od początku, praktycznie jako jedyna twierdziła, że urodzi się Julka a nie Mikołaj. 

Julka nie mogła przyjść na świat w innym momencie, w lipcu 1999 r. musieliśmy podjąć decyzję o powiększeniu rodziny, po to aby Mama mogła ją jeszcze ten ostatni raz przytulić i powiedzieć jak bardzo ją kocha i jak bardzo była przez nią wyczekana... Po dwóch miesiącach Mama odeszła, ale w oczach Julii zawsze będę widzieć delikatność, miłość i jej ogromną wrażliwość....

26 maja zawsze jest dla mnie bardzo wyjątkowym dniem. Wspominam Mamę i przytulam się do Julki. Wprawdzie jutro Julka wyjeżdża na wycieczkę szkolną, ale i tak z samego rana przytulę ją i powiem jak bardzo ją kocham i podziękuję, że wybrała mnie na swoją mamę...

O przepisie za dużo nie napiszę, bo chyba mi nie wypada. Ten pudding to taka mała, słodka przyjemność, idealna na Dzień Mamy, Dzień Dziecka albo każdy inny dzień, który spędzimy wspólnie ze swoimi pociechami.






Składniki dla 4 osób:
  • 340 g ryżu arborio
  • 1 laska wanilii
  • 350 ml mleka
  • 30 g cukru pudru
  • 100 g śmietany kremówki (30%)
  • 500 g mrożonych owoców leśnych
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 3 łyżki cukru trzcinowego



Przygotowanie:

Ryż zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy i ponownie umieszczamy w garnku, zalewamy go mlekiem, dodajemy ziarna z laski wanilii. Gotujemy na małym ogniu, do czasu aż ryż wchłonie całe mleko (około 20 minut). Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do lodówki, do ostygnięcia. 

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z ryżem i przekładamy do pucharków. Pucharki umieszczamy w lodówce na około 20 minut. 



W garnku umieszczamy owoce, cukier oraz likier. Całość mieszamy i gotujemy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Owoce powinny być miękkie.



Przestudzony mus przekładamy na pudding ryżowy i podajemy.

Smacznego!




14 komentarzy:

  1. ojej, każda mama byłaby w 7. niebie! i te urocze słoiczki <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tylko czekam aż Julka na dzień mamy przygotuje mi takie małe coś ;)

      Usuń
  2. Masz o czym myśleć, co wspominać, Kogo kochać i za Kim tęsknić... :). To musiały być wielkie przeżycia. Miłość wszystko wyjaśnia... <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te 22 lata z mamą to były cudowne chwile... jest do czego wracać <3

      Usuń
  3. Mamy to najlepsze istoty świata, zawsze takie będą: ))
    A pudding ryżowy kocham, mogłabym go jeść wiecznie; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda, nikt nie zastąpi mamy ...:*

      Usuń
  4. Pięknie i wzruszająco. Tak samo piękny w swej prostocie jest ten deser, czegóż więcej trzeba :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo wzruszający post :)
    A deser znakomity :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Twój pudding wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że przepis wypróbowany :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...