niedziela, 3 maja 2015

Mleczny deser z tapioki

Tapioka, spirulina, mąka amarantusowa, mąka kokosowa, surowe ziarna kakaowca, błonnik buraczany, chia... wchodzę do sklepu ze zdrową żywnością i odjeżdżam. Skład produktów zachęca do kupna, ich właściwości jeszcze bardziej więc targam do domu mąki jaglane i gryczane a przez następne tygodnie testuję, mieszam i eksperymentuję, tylko po to żeby stwierdzić, że nic mi nie zastąpi chałki z kruszonką czy pierogów z serem ;) Żadna mąka jaglana nie będzie tortową a ciastka na mące kokosowej nie będą kruchymi, maślanymi ciasteczkami. Czy to źle? Nie, wcale nie, jest po prostu inaczej. W tych produktach nie szukajcie zastępstwa dla czekolad mlecznych czy makaronu, potraktujcie je jako coś innego, wyjątkowego, coś co urozmaica wasz jadłospis i niesie ze sobą mnóstwo innych wartości. 

Ja z ciekawością sięgam po nowe kasze i robię z nich placki, błonniki i algi dodaję do koktajli a nasiona takie jak chia używam w deserach, zupach czy sałatkach. 

Ostatnio zakochałam się także w tapioce - produkcie otrzymywanym z manioku. Uwielbiam te małe kulki, które po ugotowaniu są przeźroczyste i praktycznie bez smaku, za to ich konsystencja jest boska. Gotuję je w mleku, dodaję miód lub cukier trzcinowy i już jest pysznie. Do tego ulubione owoce albo domowe konfitury... na śniadanie, na podwieczorek idealne!



Składniki dla 3 osób:
  • 1/3 szklanki tapioki (granulat)
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii
Składniki na mus owocowy:

  • 100 g rabarbaru
  • 200 g śliwek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo do podania: ulubione owoce

Przygotowanie:


Mleko wraz z tapioką przelewamy do garnka, dodajemy cukier oraz nasiona z laski wanilii, całość mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy przez około 12-15 minut, następnie odstawiamy garnek z gazu, przykrywamy go i pozwalamy aby tapioka dodatkowo zmiękła. Ja odstawiam na około 30 minut.


Do drugiego garnka wkładamy obrany i pokrojony na małe kawałki rabarbar, pokrojone śliwki oraz cukier, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż owoce będą miękkie (około 7 minut). Całość delikatnie miksujemy, pozostawiając odrobinę niezmiksowanych owoców, studzimy.


Do pucharków przekładamy mus owocowy, na to wykładamy wymieszany mleczny deser z tapioki i umieszczamy pucharki w lodówce. Przed podaniem dekorujemy ulubionymi owocami.

Smacznego!


12 komentarzy:

  1. wspaniały deser, tapioka jest bardzo delikatna i świetnie komponuje się z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, z owocami jest obłędna. Nie mogę się doczekać naszych polskich truskawek... będę je jadła z tapioką na śniadanie, obiad i kolację ;)

      Usuń
  2. Zdjęcia genialne, robią wrażenie! *.*
    Cudny deser! :)
    Zdradziłabyś mi skąd masz taką cudowną paterę? Jest genialna! :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Martha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) paterę dostałam ze sklepu Westwing. Pozdrawiam ciepło

      Usuń
  3. Też uwielbiamy tapiokę, rozgryzanie tych kuleczek jest bardzo hipnotyzująco-kojące.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) jak strzelanie plastikowymi kulkami których używa się do pakowania przesyłek.

      Usuń
  4. Alexandra3.5.15

    dlaczego trzeba namaczac tapioke, czy to czemus sluzy?
    nigdy jej nie namaczalam ani nie plukalam, tylko gotowalam od razu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba ale gdy namaczałam tapioka ugotowala się szybciej a co najważniejsze równomiernie. Bez namaczania jedne kulki były miękkie a inne jeszcze nadal twarde.

      Usuń
  5. Ja też przepadam w takich sklepach i zamiast ''idę na chwilkę'', jest z dobrą godzinę ;) Szkoda tylko, że te rzeczy są takie drogie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie mam tak samo :)

      Usuń
  6. Gotuje tapioke juz (!) ;) drugi raz w zyciu i za kazdym (!) Razem wychodzi tak ze czesc kulek jest przezroczysta i smaczna a czesc twarda w srodku..dodam, ze nigdy jej nie plukalam i logicznie nie powinno miec to przeciez znaczenia..ale moze to jest mozliwe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mojego doświadczenia nie ma to specjalnego znaczenia, dlatego edytowałam przepis ;) Deser z tapioki a dokładniej samą tapiokę robię, nie kłamiąc, przynajmniej 2 razy w tygodniu i zawsze jest mięciutka. Pozwól aby tapioka "doszła" pod przykryciem, już po ściągnięciu z gazu. Pozdrawiam :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...