poniedziałek, 4 maja 2015

Krem z białych szparagów

Rok 2003
- Julcia, kim będziesz jak będziesz duża?
- Fiziejką (czyt. fryzjerką)

Rok 2005
- Julka, kim będziesz jak będziesz dorosła?
- Będę tancerką, fryzjerką, albo będę mieć sklep z koralikami

Rok 2010
- Julia, co będziesz studiować?
- A co można studiować nie wyjeżdżając z Opola?
- ?
- No bo ja mamusiu nigdy nie wyjadę z Opola i już zawsze będę z Wami mieszkać :)

Rok 2015
- Mamo a Asia chce iść do liceum do Wrocławia!
- A Ty? (pytam pełna obaw)
- Nie, coś Ty, liceum w Opolu, ale na studia to już na bank wyjadę.
- ???? Julia przecież obiecałaś, że zostaniesz i że całe życie będziesz z nami mieszkać? Obiecałaś! ;)
- Mamo, chyba nie traktowałaś poważnie moich obietnic...?
- :(

A teraz śledzę z zapartym tchem tegoroczne matury i uzmysławiam sobie, że to już bliżej niż dalej i że za kilka lat, w okolicy maja, będę chodzącą plątaniną nerwów i obaw... o wyniki egzaminów, o trafność wyborów Julii i o to, co ja z sobą pocznę gdy Julka faktycznie wybierze Kraków, Warszawę a może Nowy Jork zamiast Opola...

Teraz, staram się jeszcze o tym nie myśleć. Robię herbatę, wyciągam kawałek weekendowego ciasta i zasiadam z Julią przed telewizorem. Poniedziałki, godzina 21:30 - ten czas jest tylko dla nas - You Can Dance i my :) 

Ja jednak dzisiaj z wieczornego ciasta zrezygnuję na rzecz gorącej zupy.

Krem z białych szparagów to moje ulubione zastosowanie tych warzyw. Zupa jest aksamitnie kremowa, delikatnie słodka i bardzo sycąca- taka jak zupa być powinna!








Składniki dla 3 osób:

Do przygotowania bulionu:

  • 800 ml wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 pora
  • 1/4 większego selera
  • liść laurowy
  • sól

Składniki na zupę:
  • 340 g obranych białych szparagów (bez twardych końcówek)
  • 3 mniejsze ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki śmietany (18%)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie:


Przygotowujemy bulion. Warzywa, liść laurowy, większą szczyptę soli umieszczamy w garnku, dodajemy wodę i gotujemy przez 45 minut (na bardzo małym ogniu). Po ugotowaniu, warzywa odkładamy na bok (przygotowujemy z nich np. sałatkę).

Obrane szparagi kroimy na mniejsze kawałki, ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Cebulę szatkujemy, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy na złoty kolor.
W garnku umieszczamy ziemniaki, szparagi oraz podsmażoną cebulę, dodajemy wcześniej przygotowany bulion i gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie (na małym ogniu).

Garnek ściągamy z ognia, zawartość umieszczamy w blenderze, dodajemy śmietanę, sól oraz pieprz. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Podajemy na ciepło ze świeżą natką pietruszki, prażonymi płatkami migdałów lub grzankami. Ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem.

Smacznego

11 komentarzy:

  1. Anonimowy5.5.15

    trudne te nasz rozterki matczyne :)
    pozdrawiam ciepło! Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie ;) ściskam :)

      Usuń
  2. Serio, brałaś to na poważnie...??? No..., ale tak..., serce jest serce :)

    A zupkę to ja lubie, właśnie kupiłam biale grube szparagi i też ostatnio zamieniam ciasto na zupę, a właścieiw robię tylko zupę i nie ma kuszenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja robię ciasto i jak mnie kusi zanoszę do pracy ;) ja się cieszę, że piekę a koleżanki z pracy, że jedzą ;)

      p.s. serio miałam nadzieję, że Julka oleje Kraków lub Warszawę na rzecz Opola :)

      Usuń
  3. Krem jest z pewnością kapitalny, chętnie sobie kiedyś przyrządzę według tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam i pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Ugotowałam tę zupę wg Twojego przepisu, jest pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Deli co robisz żeby nie przecierać kremu ze szparagów? raz robiłam, pełno tych włókienek i musiałam przepuścić przez sitko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Deli co robisz żeby nie przecierać kremu ze szparagów? raz robiłam, pełno tych włókienek i musiałam przepuścić przez sitko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amelia mam taki blender, że miksuje krem ze szparagów na totalnie gładką masę :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...