niedziela, 29 marca 2015

Mazurek z solonym karmelem


Są połączenia kulinarne, które zdają się tworzyć pary idealne… herbata z cytryną, jabłko z marchewką czy jeszcze gorący chleb z masłem… Obok takich oczywistych połączeń mamy też takie, które zaskakują i pozwalają na odkrywanie nowych obszarów smaku. Ciasto czekoladowe z dodatkiem buraków, zupa-krem z gruszki i pietruszki czy karmel z dodatkiem soli. 


Na delikatnym spodzie, który przygotowałam z dodatkiem mąki ryżowej, znajdziecie kwaskowate czarne porzeczki, solony karmel, prażone płatki migdałowe i cukier trzcinowy.

Sól idealnie podkreśla karmelową słodycz i porzeczkowatość konfitury, ale to całokształt smakuje naprawdę wybornie.

Powiem Wam szczerze, że nigdy nie byłam wielką fanką mazurków. Przeszkadzała mi duża ilość ciasta czy zbytnia słodycz używanych mas, dlatego we współpracy z marką Królewski postanowiłam przygotować ciasto, którego spód będzie idealnie kruchy i delikatny a masa nie będzie jedną wielką słodkością. Myślę, że wyszło naprawdę pysznie. Mazurek przez dwa dni konsumpcji zachował swoją konsystencję i wyjątkowy smak. Na zbliżające się Święta - jak znalazł :)









Wymiary blachy (mierzona przy dnie): 20 cm x 30 cm



Składniki na spód:

  • 170 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ryżowej
  • 30 g mielonych migdałów
  • 50 g cukru trzcinowego Królewski
  • 150 g twardego masła
  • 1 jajko

Składniki na solony karmel:

  • 125 ml śmietany kremówki (36%)
  • 30 g masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego Królewski
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 szklanka konfitury z czarnej porzeczki
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka cukru trzcinowego Królewskiego


Przygotowanie:

Przygotowanie spodu. Na blat wysypujemy przesiane mąki, mielone migdały oraz cukier. Dodajemy pokrojone masło a następnie całość rozcieramy palcami. Wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto.  Gdyby ciasto było zbyt klejące delikatnie podsypujemy 1-2 łyżki mąki pszennej. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią i umieszczamy
w lodówce na 30 minut.

Po tym czasie ciasto wkładamy pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia
i rozwałkowujemy na placek o wymiarach zbliżonych do wymiarów formy. Razem
z papierem ciasto przenosimy i układamy na blaszce, obcinamy niepotrzebny papier oraz zbyt wystające boki ciasta. Z ciasta, które nam zostanie formujemy cieniutkie wałki i wyklejamy nimi boki ciasta. Cały spód dziurkujemy przy pomocy widelca
i wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, ciasto umieszczamy w piekarniku
i pieczemy przez około  30 minut – do delikatnego zezłocenia się ciasta.

Z piekarnika wyjmujemy spód mazurka i studzimy.



Przygotowanie solonego karmelu. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy masło, cukier oraz miód. Całość należy zagotować, zmniejszyć ogień a następnie kontynuować gotowanie, od czasu do czasu mieszając, przez 12 minut. Karmel nie powinien być zbyt gęsty, musi mieć konsystencję umożliwiającą polanie nim ciasta. Dodajemy sól i ponownie mieszamy. Odrobinę studzimy.



Na suchej patelni prażymy płatki migdałów (do delikatnego zezłocenia) ściągamy
z patelni i studzimy.



Spód mazurka dokładnie smarujemy konfiturą z czarnych porzeczek, polewamy ją karmelem, posypujemy płatkami migdałowymi i odrobiną cukru. Całość ponownie polewamy karmelem. 
Odstawiamy na około godzinę.


6 komentarzy:

  1. Żeby nie było, że z pustymi rękami, przyniosłam kawałek mojego - to co, wymiana? ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evi , najchętniej bym się spotkała na wspólnej konsumpcji i plotach :)

      Usuń
  2. Raaj! To musi być cudowne :) Ja nigdy mazurka nie jadłam, ale czas najwyższy to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalie ja też specjalnie za mazurkiem nie przepadałam, ale to się zmieniło :)

      Usuń
  3. Wyjątkowe połączenie smaków, zapowiada się bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...