środa, 4 marca 2015

Domowy cukier waniliowy

Pamiętam, to było jakieś 2 lata temu. Niczego nie przeczuwając, zamieściłam na blogu przepis na szarlotkę. Jednym ze składników był cukier waniliowy. Zadowolona z siebie, jak co wieczór, zasiadłam do komputera aby odpowiedzieć na nowe komentarze. 
To było ponad 2 lata temu a ten wpis ciągle mam przed oczami "chyba cukier wanilinowy a nie waniliowy" ????? Pomyślałam sobie, że komentujący najnormalniej w świecie pomylił pojęcia. Przecież odkąd tylko sięgam pamięcią babcia, mama, ciocia a nawet gazeta "Przyjaciółka" sugerowały aby podczas pieczenia ciast używać cukru waniliowego a nie wanilinowego.... 

Pomyślałam, że zapytam internet, przecież on wie wszystko. Po kilku sekundach podwaliny mojego beztroskiego dzieciństwa legły w gruzach, moje zaufanie konsumenckie przestało istnieć, poczułam się oszukana, wprowadzona w błąd. A jednak komentujący miał rację. Na sklepowych półkach zalega cukier wanilinowy a mój mózg (i pewnie nie tylko mój) nie wychwycił drobnej różnicy pomiędzy wyrazem waniliowy a wanilinowy właśnie.

To było jakiś czas temu, ale od tamtego incydentu dokładniej czytam etykiety, przyglądam się aromatom "identycznym z naturalnym" a co najważniejsze samodzielnie przygotowuję domowy cukier waniliowy. 
Nie sprawdzałam, ale o ile dobrze pamiętam krótszego przepisu nie znajdziecie na blogu także zachęcam - do dzieła ;)

p.s. przyznać się, kto jeszcze dał się nabrać tak jak ja? :)





Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 2 laski wanilii



Cukier przesypujemy do miski, laski wanilii przecinamy wzdłuż i przy pomocy noża zeskrobujemy nasiona. Nasiona dodajemy do cukru i mieszamy. 

Cukier z wanilią umieszczamy np. w młynku do kawy i miksujemy przez kilka sekund. Przesypujemy do słoika, dodajemy laski wanilii pozbawione ziaren, mieszamy i szczelnie zakręcamy. 


Po około 2 tygodniach mamy gotowy domowy cukier waniliowy.

5 komentarzy:

  1. Ja też się dałam nabrać, niestety. I od dawna produkuję cukier waniliowy sama :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ufff czyli nie jestem sama :)

      Usuń
  2. "Podwaliny mojego beztroskiego dzieciństwa legły w gruzach" :))). Ja nie umiem wyłuskać w pamięci tego dramatu, ale podejrzewam, że wszyscy mieliśmy tak samo :)). A ten najprostszy domowy cukier waniliowy wprost uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też doznałam szoku jak to odkryłam:D czułam się jakbym była oszukiwana przez tyle lat :D od tamtego czasu też przygotowuję cukier waniliowy sama :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak w temacie to jeszcze ostatnio w jakimś dodatku o zdrowym żywieniu czytałam że ta cała wanilina jest pozyskiwana z jakichś pleśni... zdrowe to być nie może napewno :(

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...