piątek, 13 marca 2015

Cynamonowe pancakes

Mam wrażenie, że mnie tu nie było rok a może i dłużej. Gdy tydzień pracy zaczynam poniedziałkiem to po ośmiu godzinach już mam piątek ;) Cała góra nowych obowiązków, sporo starych, nowe wyzwania i podjęte zobowiązania powodują, że na przyjemności mam mniej niż odrobinę czasu. Głowa zapchana milionem zadań, o godzinie 23 przechodzi w stan OFFLINE i myśli już tylko o miękkiej podusi. Przemęczenie daje o sobie znać, czasami nawet powoduje, że mąka ląduje w lodówce a ja nie mam bladego pojęcia jak się tam znalazła ;) Skupiona na pracy zapominam o tym co 5 minut wcześniej mówiłam Arturowi i o własnej wystawie fotograficznej ;) 

W komputerze piętrzą się foldery z przepisami, które przygotowałam dla Was już jakiś czas temu. Obiecuję, że powoli ale regularnie będę do nich wracać i publikować je na blogu bo obawiam się, że za chwilę totalnie się zdezaktualizują, tak jak przygotowany przeze mnie grzaniec z domową przyprawą. Testowany w grudniu jeszcze nie ujrzał światła dziennego i raczej już w tym roku nie ujrzy bo za oknem widać wiosnę zamiast mroźnej zimy - idealnej aury dla grzańca :)
Na szczęście cynamonowe pancakes wpisują się w każdą porę roku. Czy to w zimowy poranek, czy na letnie śniadanie - pasują zawsze i smakują wszystkim, których do tej pory nimi częstowałam. Ja lubię je polewać rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem śmietany kremówki albo smarować ulubioną konfiturą porzeczkową. Ciekawa jestem z czym Tobie będą smakować? :)

p.s. dziękuję, że podczas mojej nieobecności nadal tu zaglądacie! Ściskam Was ciepło :)

video








Składniki na około 12 sztuk:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 75 g masła
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cynamonu



Przygotowanie:


Mąkę przesiać do miski, dodać jajka i wymieszać. W garnku rozpuścić masło. Do mąki dodać masło, mleko, proszek do pieczenia, cukier oraz cynamon.  Całość dokładnie mieszamy, tak długo, aż nie będzie już żadnych grudek.


Pancakes smażymy na suchej patelni, z dwóch stron, do lekkiego zezłocenia. Podajemy np. z sosem czekoladowym albo ulubioną konfiturą.

2 komentarze:

  1. Też mam mnóstwo przepisów, które czekają w kolejce. Ja mam tak, że jeśli znajdę czas wolny, a jest go teraz bardzo mało- studia dzienne i praca to dosyć męczące połączenie, to idę do kuchni odreagować a potem robić zdjęcia. No i tak to się zbiera...
    A pancakes świetne, i ten sos czeko<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie mam tak samo ;) odreagowuję, pstrykam a potem mnożą się te zdjęcia i mnożą ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...