niedziela, 22 lutego 2015

Trufle z marcepanem i likierem Cointreau

Typowy weekend gimnazjalistki. Powtarzanie słówek z angielskiego, przygotowanie prezentacji, lektura, po śniadaniu historia, potem obiad, po obiedzie biologia albo matematyka aaaa i jeszcze trzeba napisać dwa posty, bo Pani a angielskiego kazała założyć bloga... a w tym wszystkim ja albo Artur mówimy Julce żeby zwolniła, wyciągamy na spacer albo "zmuszamy" do wspólnego oglądania filmu. 

Tęsknię do szkoły podstawowej, kiedy każde popołudnie było nasze wspólne a nie tak jak teraz przepełnione obowiązkami. Gdy patrzę na ilość zadań, jakie mają nasze dzieci to z radością idę do pracy, gdzie nie muszę recytować Inwokacji albo na tablicy pisać wzoru na fotosyntezę. 

Na szczęście Julki pomysły na relaks są zbieżne z moimi. Zdjęcia, muzyka, gotowanie, taniec... Ona inspiruje mnie muzycznie a ja ją kulinarnie. Wchodzimy do kuchni, puszczamy Eda Sheeran'a i zaczynamy działać. Julka walczy z przepisem na ulubione muffinki a ja przy stole, patrzę na mojego szkraba i nie wiem kiedy z drobinki sięgającej do kuchennego blatu wyrosła na małą kobietkę... 

Tego popołudnia Ona zrobiła muffinki cytrynowe a ja trufle z marcepanem i likierem pomarańczowym. W truflach chyba najbardziej uwielbiam to, że bardzo pobudzają kreatywność kulinarną. Otwieram szafkę i lodówkę i wyjmuję kilka składników. Potem mieszam, dodaję i po chwili zajadam się efektami domowej manufaktury. 

W tych maleństwach wyczujecie smak marcepanu i Cointreau - jak dla mnie para idealna.






Składniki na około 12 sztuk:

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny (startej na tarce o drobnych oczkach)
  • 70 g masy marcepanowej
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki likieru Cointreau


Dodatkowo do obtoczenia trufli

  • 2 łyżki uprażonych i zmielonych płatków migdałowych



Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, do uzyskania złotego koloru, następnie mielimy je np. w młynku do kawy. 

W misce mieszamy wszystkie składniki: roztopioną czekoladę, skórkę z cytryny, masę marcepanową, płatki migdałowe i likier. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji masę przekładamy do lodówki na około 30 minut.



Następnie z masy formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczamy je w zmiksowanych płatkach migdałowych i ponownie umieszczamy w lodówce na 30 minut.


Przechowujemy w lodówce.


3 komentarze:

  1. Piękne maleństwa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne zdjęcia, a trufle bardzo kuszące.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...