niedziela, 4 stycznia 2015

Zapiekany ryż z jabłkiem i smaki dzieciństwa

Do przedszkola nigdy nie chodziłam, do żłobka tym bardziej, po prostu nie musiałam. Moja mama pracowała w domu a poza tym mieszkaliśmy razem z babcią także do placówek wychowawczych było mi bardzo nie po drodze ;) 

Wychowywali mnie najbliżsi i podwórko :) Razem z całą "bandą" koleżanek i kolegów wiele godzin spędzaliśmy na trzepaku, biegając po piwnicach czy grając w dwa ognie. To podwórkowe dzieciństwo wspominam bardzo ciepło, do dzisiaj mam kontakt ze znajomymi, którzy byli dla mnie w tamtych czasach prawie jak druga rodzina. 

Na jedzenie nigdy nie miałam czasu, tyle ciekawych rzeczy działo się poza domem. W biegu zjadałam pierogi albo z talerzem placków ziemniaczanych wybiegałam na ganek.

Smaki mojego dzieciństwa to także mleko w proszku zmieszane z cukrem, które zaklejało mi doszczętnie całe podniebienie, to makaron z cukrem a jeżeli jeszcze był sezon to i z jagodami. Wiecie czego nie jadłam będąc dzieckiem? Zupy mlecznej, owsianki i ryżu zapiekanego z jabłkami. 

Nie wiem czy to kwestia nieuczęszczania do przedszkola czy braku takich tradycji kulinarnych, ale ta luka musiała kiedyś zostać zapełniona. I tym sposobem od kilku miesięcy zajadam się płatkami ryżowymi, kaszką jaglaną i najlepszym ryżem z jabłkami. 

Jabłka podsmażone na maśle z dodatkiem cukru, cytryny i cynamonu już nie muszą spędzać w piekarniku wielu minut. Praktycznie po wymieszaniu z ryżem danie jest gotowe do spożycia. Aby było wyśmienicie kremowe dodałam do niego śmietany i to był strzał w dziesiątkę. 

Jednego jestem pewna, gdy za naście dwadzieścia lat ktoś zapyta Julię o jej smaki z dzieciństwa to obok jajecznicy na śmietanie i sosu pomidorowego na pewno wymieni ryż zapiekany z jabłkiem, który swego czasu robiła jej mama :)





Składniki dla 3 osób:
  • 500 g ugotowanego ryżu
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 2 x 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek śmietany kremówki (30 %)

Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojone jabłka, cukier, skórkę z cytryny oraz cynamon. Całość mieszamy i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 3 minuty.

Ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy podsmażone jabłka (razem z sokiem, który powstanie podczas ich smażenia), kolejną płaską łyżeczkę cynamonu oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W piekarniku umieszczamy naczynie z ryżem i zapiekamy przez około 10 minut. 

Podajemy na ciepło. Przed podaniem ryż można dodatkowo posypać cynamonem i polać łyżką kremówki.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Znaczy smakowało Ci:)
    U nas ryż zawsze z jabłkami tartymi zamkniętymi jesienią w słoikach.
    W przeciwieństwie do Ciebie, jadłam wszystkie te mleczne zupy, a ryż lubiłam NAJBARDZIEJ,bo... może to była kwestia ceny...? Nas był czwórka, więc wyżywić jakoś trzeba było towarzystwo, a czasy były... jakie były. Lubiłam wszystko poza kaszą manną, zmusić mnie do zjedzenia tego było wielkim wysiłkiem. Jadłam i płakałam... Konsystencja grudek (no ziarenek) był tak trudna do przejścia, że skręcało i mnie i mamę...
    Serdeczności, Deli!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi smakowało :) Powiem więcej, wpadłam w jakiś ryżowo-jabłkowy nałóg :) Buziaki Słońce!!

      Usuń
  2. Oj tak, to bez wątpienia smak dzieciństwa! :) Na dowód tego dodam, że moja mama dzwoniła do mnie wczoraj, mówiąc, że przygotowała to danie - i tak mi było szkoda, że nie mogłam z nią wtedy być. Cóż... trzeba przygotować samemu. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dobrze mieć taką mamę :)))

      Usuń
  3. Mialysmy takie samo dziecinstwo^^ ! I chociaz w pewnym momencie mojego dziecinstwa pojawil sie motyw przedszkola byl on krotki i klopotow z jedzeniem raczej nie mialam ,a ryz z jablkami rzadko goscil na moim stole -ale goscil wiec uwielbiam jego smak .Niestety moje corki za tak przygotowanym ryzem nie przepadaja wiec owszem robie ale nieczesto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. może to przez tę porę roku, ale ryż (polecam z tym do risotto) z jabłkami teraz smakuje wyjątkowo dobrze:)
    Też pamiętam makaron z cukrem, smaki z dzieciństwa zdecydowanie mają w sobie jakąś magię:)
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...