niedziela, 14 grudnia 2014

3 lata na blogu i bezowy tort kokosowy

Miejsce akcji: Opole
Czas akcji: 14 grudnia 2011 r. 
Deli: Świadoma praw i obowiązków wynikających z założenia bloga, uroczyście oświadczam, że wstępuję w związek blogerski z Delimammą i przyrzekam, że uczynię wszystko aby nasz związek był zgodny, szczęśliwy i trwały. Dodatkowo ślubuję Ci wierność i uczciwość blogerską... 

To było 3 lata temu! Powiem szczerze, że czasami jestem zdziwiona, że ten związek nadal trwa i ma się dobrze, do tego ciągle mnie kręci i zaskakuje. 

3 lata... przez ten czas zadziało się naprawdę sporo. Temu związkowi zawdzięczam piękne znajomości, ciepłe komentarze i dowody sympatii, szalone, blogerskie imprezy, ciekawe szkolenia, wyzwania kulinarne... Dzięki blogowaniu dowiedziałam się o sobie więcej niż przez ostatnie 10 lat życia. To blogowanie pokazało co mi w duszy gra i w którą stronę chcę pójść. Czasami jest łatwo a innym razem ciężko. Czasami wena opuszcza a problemy przybijają, ale Wy ciągle jesteście... Za te 3 cudne lata pięknie Wam dziękuję, bo bez Was nie ma Delimammy! 

Jednocześnie proszę o kolejne wspólne lata a jeżeli moje prośby nie pomogą to dajcie się przekupić obłędnie pysznym tortem, bezowym - mocno kokosowym. Dla fanatyków smaku Malibu, Rafaello czy Bounty, ale także dla wielbicieli bezy i śmietankowych dodatków. Chrupiąca i delikatnie ciągnąca się beza, do tego jeden z lepszych kremów jakie jadłam. Naprawdę polecam!










Składniki dla około 8 osób

Składniki na 3 blaty bezowe:

  • 4 białka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki zmielonych wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki zmielonych migdałów

Dwie płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy 3 okręgi o średnicy 18 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni (z termoobiegiem).


Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier (stopniowo, łyżka po łyżce) i nadal ubijamy. Białka mają być lśniące i bardzo sztywne. Dodajemy przesianą mąkę i miksujemy przez minutę. Dodajemy wiórki kokosowe i migdały, delikatnie mieszamy łyżką.


Masę dzielimy na 3 części i wykładamy na wcześniej narysowane okręgi.

Pieczemy przez około 25-30 minut. Blaty nie będą wyrośnięte, ale powinny łatwo dać się odkleić od papieru do pieczenia. Studzimy.


Składniki na krem kokosowy:

  • 2/3 szklanki śmietany kremówki (30%)
  • 450 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 7 szt. pralinek kokosowych (ja użyłam Rafaello) + 9 do dekoracji
  • 3 łyżki likieru kokosowego

Schłodzoną śmietanę oraz mascarpone ubijamy, do czasu aż masa będzie gęsta. Dodajemy przesiany cukier, wiórki oraz likier. Miksujemy do połączenia się składników. Pralinki kruszymy (ze środka usuwamy migdały), pralinki dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.

Przygotowanie tortu:
Na paterze układamy pierwszy blat, obficie smarujemy go kremem, na nim układamy kolejny i ponownie wykładamy krem. Na górze układamy ostatni. Przy pomocy szprycy do kremu, na górze tortu, wyciskamy odrobinę kremu i układamy na nim pralinki.
Przechowujemy w lodówce. 

Smacznego! 

19 komentarzy:

  1. Wszystkiego, co najlepsze; ) A tort prezentuje się fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu raz jeszcze samych wspaniałości dla Ciebie i kolejnych twórczych lat na blogu:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Olimpia, bardzo, bardzo !!!

      Usuń
  3. Gratuluję! Uwielbiam tu zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Gratulacje!
    Mnóstwa inspiracji na kolejne lata blogowania życzę :)
    Mnie tym tortem zdecydowanie kupiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najcudowniejszy tort:) Ja ostatnio robiłam taki sam, ale z innym kremem i bez rafaello na urodziny mojego M. i wstyd się przyznać, ale zjadł prawie cały sam, dzieląc się ze mną jednym kawałkiem. Ale to w końcu były jego urodziny!:)
    Życzę kolejnych pięknych lat blogowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się, że zjadł ;) tort bezowy to też jeden z moich ulubionych słodkości :)

      Dziękuję za życzenia i pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  6. Gosiu najlepszości samych i jeszcze 100 lat albo i więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dla mnie przekupstwo nie jest potrzebne, no ale takiego tortu nie odmówię :DD
    Wszystkiego naj naj, kolejnych szczęśliwych lat blogowania!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tort wspaniały, a zdjęcia niesamowite, okładkowe, po prostu magiczne!
    oczywiście życzę kolejnych pięknych chwil i nowych wyzwań:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy19.4.15

    Tort smakowity ale czemu pojawiła się zamiast budyniu pietruszkowego? Jakiś błąd w przekierowaniu z indeksu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia :( pierwszy raz słyszę o takich problemach , będę sprawdzać - dzięki za info :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...