niedziela, 16 listopada 2014

Zupa z dyni, pieczonej papryki i czerwonej soczewicy

Życie nie znosi pustki. Chyba każdy z nas miał kiedyś okazję poczuć to na własnej skórze. Niespodziewany przypływ gotówki? Możesz być pewna/pewien, że już w niedalekiej przyszłości "przypadkiem" zepsuje Ci się monitor albo przepali grzałka w piekarniku. Jakimś trafem masz wolną chwilę? Okazuje się, że ktoś cię prosi o pomoc a Ty nie potrafisz odmówić. Zamykasz jedne drzwi? Otwierają się inne. 

Czy to źle? Oczywiście w kontekście wolnej gotówki, która musi zostać wydana na nowy sprzęt AGD to bardzo źle, ale jeżeli chodzi o nowe perspektywy to bardzo dobrze.

Zamykanie drzwi czasem boli. Jedni robią to szybkim ruchem, obracają się na pięcie i w 3 sekundy zapominają o tym co zostawili po drugiej stronie, drudzy powoli ale stanowczo zamykają wrota a ja... najpierw je przymykam, aby za chwilę ponownie otworzyć. Powtarzam tą czynność do znudzenia a dokładniej do czasu, aż jestem już gotowa na przekręcenie klucza w drzwiach. 

Zajmuje mi to jakiś czas. Zawsze trochę tęsknię, ale będąc przeświadczona o słuszności decyzji staram się jej nie zmieniać. Kiedyś nie potrafiłam funkcjonować w ten sposób i tak trwałam w pozornych znajomościach bojąc się je zakończyć. Kurczowo trzymałam się utartych schematów i znanych terenów. Tak naprawdę nie miałam już wolnej przestrzeni na nowe a teraz? Zamykam drzwi gdy jestem pewna, że tak będzie lepiej. Bez huku i niepotrzebnych emocji. Może jeszcze kiedyś będzie trzeba je otworzyć... Zamknięte drzwi uruchamiają jakiś niewidzialny system połączeń, za chwilę otwierają się inne i możesz poznawać to co jest po ich drugiej stronie. 

A poznawanie jest fajne! W tym miesiącu poznałam całe mnóstwo nowych smaków. I tak np. czerwona soczewica, pieczona papryka... to one stanowią nutę przewodnią zupy. Każdy, dla którego zupy dyniowe są mdłe powinien spróbować tej z dodatkiem papryki. Polecam nie tylko tym, którzy wystrzegają się glutenu!  







Składniki dla 3 osób:

  • 1 czerwona papryka
  • 340 g dyni (obranej)
  • Oliwa z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka świeżego chilli
  • 100 g czerwonej soczewicy (wprawdzie soczewica nie zawiera glutenu, jednak w procesie produkcji może być nim zanieczyszczona. Ja wybrałam taką bez glutenu)
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka oliwy truflowej (opcjonalnie)
  • Sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:

Paprykę pozbawiamy nasion, kroimy w szersze paski, skrapiamy oliwą z oliwek i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy ją do miękkości, przez około 30 minut, studzimy a następnie obieramy ze skórki.


Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz chilli. Podsmażamy przez około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy dynię i zalewamy wodą (woda ma jedynie zakrywać dynię). Gotujemy do miękkości.

W garnku gotujemy soczewicę, zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Do blendera przekładamy dynię (wraz z całą zawartością garnka) i soczewicę. Dodajemy paprykę, mleko kokosowe, oliwę truflową. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
 

7 komentarzy:

  1. Świetna zupa, wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Deli, podziwiam Cię z tą decyzja, serio! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co podziwiać, trochę jakby zostałam zmuszona ;)

      Usuń
  3. Genialny pomysł, robię dzisiaj, od razu z podwójnej porcji :) Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  4. Deska jest cudowna! Piękna, dostojna. No nie mogę:) Zupa do niej pasuje i podkładka "To będzie dobry dzień" również:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam tą podkładkę :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...