piątek, 24 października 2014

Koktajl z jarmużem

Wstyd się przyznać, ale jeszcze dwa lata temu nie wiedziałam nawet o istnieniu takiego warzywa jak jarmuż. Na swoje usprawiedliwienie mogę jedynie dodać, że wszystko co kapustowate obchodzę szerokim łukiem. Nie żebym nie doceniała walorów smakowych, jednak mój organizm wiele lat temu postanowił nie tolerować kapuścianych historii i reaguje ogromnym oburzeniem za każdym razem, gdy ulegnę pokusie spróbowania bigosu, gołąbków czy kapustki zasmażanej.

Także z pewną dozą nieśmiałości;) dwa lata temu sięgnęłam po jarmuż. Nie do końca wiedziałam co z nim zrobić więc postanowiłam potraktować go jak znany i lubiany szpinak. Wyszło ok, jednak szału nie było. Próbowałam jeszcze robić chipsy z jarmużu i znowu brak było kulinarnego WOW, do czasu użycia tego warzywa jako farszu do pierogów.

Pierogi z jarmużem i serem ricotta były hitem i kilkukrotnie gościły podczas piątkowych obiadów. Tym razem miałam mało czasu, wielką ochotę na koktajl i sporą paczkę tej zieleniny. I tak powstał pyszny i zdrowy napój, na który serdecznie zapraszam. Reszta jarmużu powędrowała do zupy, ale o tym napiszę w swoim czasie ;)
Tymczasem ściskam Was weekendowo i uciekam do kuchni, gdzie od kilku dni króluje ryż :)





Składniki dla 3 osób:
  • 50 g jarmużu (tylko oczyszczone listki bez grubych łodyg)
  • 2 szt. kiwi (dojrzałego)
  • 1 banan
  • 6 listków świeżej mięty
  • Sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka soku z jabłek (ja użyłam soku jabłkowego tłoczonego)
  • 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Do blendera przekładamy jarmuż, pokrojone kiwi, banana oraz miętę. Dodajemy miód, wodę, sok z jabłek oraz z limonki. Całość miksujemy przez około 2 minuty, do uzyskania jednolitej konsystencji. Od razu pijemy.

Na zdrowie!

8 komentarzy:

  1. a mi właśnie zalega reszta jarmużu w lodówce ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to nawet się nie zastanawiaj co z nim zrobić :)

      Usuń
  2. Również eksperymentuję z jarmużem. Dodałam go do zupy i teraz szykuję się do koktajli:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak do koktajli mega polecam :)

      Usuń
  3. i teraz będą dręczyły mnie te pierogi z jarmużem i serem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic prostszego ;) trzeba je zrobić :)

      Usuń
  4. Pychotka ;) I porada - zawsze dodawajcie do koktajli z zielonych warzyw łyżeczkę oliwy lub innego tłuszczu roślinnego - witaminki z zieleniny lepiej się wchłoną ;) Pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super wiedzieć :) dziękuję!! i pozdrawiam :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...