poniedziałek, 15 września 2014

Dżem śliwka-czekolada-chilli

Co robisz, gdy twoje dziecko powoli wybiera swoją drogę w życiu… ? Możesz zabraniać narażając się na bunt i niepotrzebne awantury, prosić, nakłaniać i tłumaczyć, a możesz też przełknąć swoją wizję życia córki/syna i starać się wspierać z całych sił. 

Wiele razy powtarzałam sobie w myślach, że to nie jest moje życie, że Julia jest już na tyle duża, że może świadomie podejmować decyzje w pewnych kwestiach. I tym oto sposobem, po 11 latach tańca, Julia oświadcza "rezygnuję", zamieniam jazz i modern na hip-hop", jak tłumaczy tak jej w duszy gra.

I co mogę zrobić, inaczej, czy coś powinnam zrobić? Chyba nie i myślę sobie, że oto na moich oczach z córeczki biegającej na zajęcia, które wybrali jej rodzice wyrosła mi na pewną siebie i wiedzącą czego chce młodą kobietkę. 


Jakiś etap się kończy a w tym samym czasie inny się zaczyna. Nie jesteśmy w stanie tego opóźnić, jedyne co możemy to dopingować i stać z tyłu, gotowi do niesienia wsparcia, nawet jeżeli droga, którą dziecko wybiera odrobinę mija się z naszą, wymyśloną w czasach, gdy było jeszcze małą pesteczką w brzuchu mamy ;) 

I od tej pestki płynnie przejdziemy do owoców, które pestek trzeba pozbawić. Śliwki są boskie w cieście drożdżowym, w sosach, bigosach, w pieczonym schabie, deserach, ale jak dla mnie nie ma nic lepszego niż śliwka w gorzkiej czekoladzie z dodatkiem chilli. W poniższym dżemie najpierw wyczujesz słodycz czekolady, potem kwaskowatość śliwki a na końcu, na języku wyczujesz ostre chilli. Posmaruj nim tosty albo naleśniki a jeżeli masz ochotę zjedz go łyżeczką prosto ze słoika :)






Składniki na ok. 3 małe słoiki:

  • 2 kg śliwek (owoce warzymy po wydrylowaniu)
  • 400 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 70%)
  • Sok z 2 cytryn
  • Chilli (przyprawa w proszku)
  • 1 łyżeczka cynamonu





Przygotowanie:


Owoce myjemy i pozbawiamy pestek. Śliwki zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na ok. 5 godzin. 



Po tym czasie dodajemy cynamon i mieszamy. Całość zagotowujemy i smażymy na małym ogniu bardzo często mieszając. Gdy dżem zaczyna mieć "dżemową" konsystencję (po około 30-40 minutach) dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę oraz przyprawę chilli (w ilości, która nam odpowiada). Doprowadzamy do rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając. Dodajemy sok z cytryny po czym gotujemy dżem przez kolejnych kilka minut.




Przygotowane wcześniej słoiczki (wymyte, wyparzone i wysuszone) napełniamy gorącym dżemem, zakręcamy i stawiamy gorące do góry dnem.

12 komentarzy:

  1. ...Że zdjęcie mniam to już mówiłam :), ale powtórzę: P Y S Z N E zdjęcie ...!
    Nie znam się na wyborach dzieci, ale z autopsji w sensie bycia dzieckiem, wiem, że moja mama ciągle miała pesteczki do rozgryzania... ;) A co dopiero pesteczki z moim bratem, który po 8 latach tańca towarzyskiego wrócił do domu i oświadczył, że na tańce więcej nie pójdzie, od jutra chodzi na... kajaki ;). Serrio ;).
    Sił, Malutka na całe to rozgryzanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre ;) to całe rozgryzanie to całkiem fajna sprawa, która dodaje koloru macierzyństwu :) A poza tym ja byłam dzieckiem, które ciągle coś zmieniało w swoim życiu także jestem jakby trochę wprawiona :*

      Usuń
  2. Deli, zasypujesz śliwki cukrem, odstawiasz na kilka godzin i odlewasz ten sok, który puszczą czy smażysz razem z nim? Bo za każdym razem, kiedy ja robię powidła (a nie odlewam soku i tym razem robię je bez cukru, bo mam bardzo słodkie owoce) to nawet po godzinie śliwki jeszcze pływają :)
    Bardzo dobrze, że dzisiaj umieściłaś ten przepis, bo jutro będę dzieliła swój gar powideł na partie i część będzie z czekoladą i cynamonem, a część miała być sama. Zrobię jeszcze z chili :) Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata, smażę razem z sokiem. Gdy robiłam dżem mirabelkowy odrobinę odlałam, ale już przy drugiej partii zostawiłam. W tym przypadku tego soku nie miałam za dużo i po około 40 minutach śliwki były już fajnie rozpadnięte. Tak zdecydowanie dodaj czekoladę i cynamon a jeżeli lubisz to i chilli - u mnie to hicior tego lata :) Buziaki

      Usuń
  3. Dodatek chilli musi wspaniale podkreślać smak czekolady w dżemie, to musi być świetne połączenie; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No dokładnie o to z tym chilli chodzi :)

      Usuń
  4. Oł maj gad. Jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurcze musi być genialny w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to naprawdę bardzo pyszny dżem ;)

      Usuń
  6. wiele bym dała za taki słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta noc prostszego naprawdę :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...