wtorek, 12 sierpnia 2014

Ciastka kokosowo-migdałowe

Jeszcze tylko dwa dni... dwa dni w pracy i urlop będę mogła uznać za rozpoczęty :) Książki do szkoły zakupione, zeszyty, klej i ołówki także, więc te 2 tygodnie będzie można spędzić w oderwaniu od świadomości kończących się wakacji, które tak jak nigdy przedtem mijają strasznie szybko. 

Jeszcze tylko dwa dni i wyłączę budzik, zmienię dzwonek telefonu, spakuję wszystkie planowane do przeczytania książki i ulubione sukienki. 16 godzin w pracy dzieli mnie od braku szczególnych obowiązków, od snucia się tu i tam i od związanych w kucyk włosów i braku makijażu.

Urlop zaplanowany, zapowiada się bardzo intensywny. W pierwszej kolejności sobotni wypad do Wrocławia na imprezę kulinarną "Wroclove Foodlove" i do opolskiej Laby na "Festiwal zdrowo odjechany", następnie krótki pobyt na Helu i testowanie desek longboardowych, powrót do Gdańska i wtorkowy koncert Justina Timberlake'a! Z Gdańska do Opola, przepakowywanie się i wyjazd do Toskanii, czyli realizacja kolejnego marzenia z listy tych do spełnienia. Testowanie smaków, chwytanie obrazów, relaks z widokiem na toskański raj. 

O planach jeszcze napiszę przed samym wyjazdem, to za kilka dni, a już teraz zapraszam Was na ciastka zdrowe, pyszne i banalnie proste. Ich zrobienie tak naprawdę sprowadza się do wymieszania składników. Bez dodatku mąki, bez dodatku tłuszczu czy spulchniaczy. Wyszły pyszne i nawet mój Tato - tradycjonalista zjadł kilka sztuk, stwierdzając, że dobre :) Polecam! 





Składniki na około 12 sztuk:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 150 g mielonych migdałów
  • 1 dojrzały banan
  • 3 łyżki płatków owsianych (błyskawicznych) 
  • 70 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Wiórki kokosowe mielimy  w młynku (ewentualnie możemy użyć nie zmielonych). W misce łączymy wiórki, mielone migdały, zmiksowanego (lub rozdrobnionego) banana, płatki owsiane i pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. Całość mieszamy, ja to zrobiłam przy pomocy rąk.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, mokrymi dłońmi delikatnie je spłaszczamy. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciastka pieczemy do lekkiego zezłocenia, około 10-12 minut. Studzimy na kratce. Ciastka nie będą twarde, dodatek banana powoduje, że są one delikatnie wilgotne wewnątrz. Idealnie smakują z dodatkiem zimnego mleka.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Zapowiada się rajsko, aż Ci zazdroszczę :D zwłaszcza tego jednego przystojniaka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aurora ja sobie też zazdroszczę i nadal nie mogę uwierzyć, że go zobaczę i usłyszę !!!! :***

      Usuń
  2. O tak, takie zanurzane w mleku, pycha :)
    Wspaniałego urlopu, Deli!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!!! Mam nadzieję, że urlop będzie wyjątkowy :) ściskam :)

      Usuń
  3. O tak, takie zanurzane w mleku, pycha! :)
    Wspaniałego urlopu, Deli!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasteczka! ; )
    Idealne połączenie smaków! *.*
    Zdjęcia zjawiskowe!

    OdpowiedzUsuń
  5. ekstra ciasteczka :) u nas takie mieszane bardzo często, niestety potem zapominam co i w jakich proporcjach dodałam, albo akurat mam inne składniki do zamieszania :) domowe najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe najlepsze !!! a przepisy zapisuj, koniecznie :)

      Usuń
  6. Kokos i migdały komponują się idealnie :). A Twoje plany urlopowe zapowiadają się bardzo ciekawie, już dziś życzę Ci udanego wypoczynku i wspaniałych wrażeń :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evi dziękuję !!!! i pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  7. Mniam, smakowite te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...