niedziela, 13 lipca 2014

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami to lato, to zapach lasu, to obiad idealny, to całodzienne zbieranie jagód a tak naprawdę to spacerowanie po lesie, podjadanie zbiorów z koszyka Mamy i nerwowe pilnowanie jej sylwetki znikającej za krzakami. Pamiętam jej dłonie fioletowe od jagód i moją buzię, tak wymownie zafarbowaną na jagodowy kolor. Babskie spędzanie wspólnego czasu - bezcenne. Takie sytuacje wryły się w moją głowę i zostaną już tam po wieki. Tak jak wiele innych wspomnień związanych z Mamą.....

Jagody, które nie trafiły do brzuszka i do jagodzianek zostały szczelnie zamknięte w słoikach, aby jeszcze w sezonie zimowym cieszyć się ich smakiem. Uwielbiałam polewać nimi gorący makaron albo właśnie delektować się pierogami z jagodami. Żadne inne pierogi owocowe nie smakują mi tak bardzo. Mięciutkie ciasto, słodki farsz, śmietana albo po prostu roztopione masło i cukier. Są pewne dania, które nie potrzebują skomplikowanych ozdobników. W tym wypadku liczy się jakość ciasta i słodycz jagód! Póki jeszcze mamy sezon korzystajcie! Zachęcam :)







Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 ml letniej wody
  • 25 g miękkiego masła
  • ½ jajka (najpierw je roztrzepujemy a późnej odmierzamy połowę)
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy masło i mieszamy palcami. Dodajemy jajko, żółtko oraz sól a następnie stopniowo wodę. Ciasto wyrabiamy a następnie wkładamy je do oprószonej mąką miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto odpoczywa przez 15 minut.

Ciasto cienko rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, które napełniamy przygotowanym farszem i sklejamy jak pierogi.


Farsz:

  • 2 szklanki jagód
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • Dodatkowo do podania:
  • Masło
  • Śmietana
  • Cukier

Przygotowanie:

W misce mieszamy jagody, cukier oraz mąkę. Małą łyżeczką nakładamy jagodowy farsz, sklejamy pierogi.


Do gotującej się wody wrzucamy pierogi, gotujemy 1 minutę od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Jeszcze ciepłe polewamy roztopionym masłem, śmietaną oraz posypujemy cukrem.
 

4 komentarze:

  1. Pierogi z jagodami to NAJLEPSZE pierogi na świecie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą w 100% !!! :)

      Usuń
  2. Uwielbiam, w lato zjadam ich całe mnóstwo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takk, też są moim nałogiem :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...