poniedziałek, 21 lipca 2014

Letnia lemoniada

Dobra, odliczam dni do wakacji niczym skazaniec dni do zakończenia odbywania kary ;) Wyraźnie odczuwam, że w tym roku nie było dłuższych ferii a wolne dni przeznaczałam na załatwianie, ogarnianie i bieganie. 

Organizm zaczyna się dopominać luzu i beztroski, spiętych w kucyk włosów i niewytuszowanych rzęs. Chociaż dopiero za kilka tygodni wyjazd, to już teraz zaczynam robić listy zakupów i tego, co jeszcze powinnam zrobić przed wyjazdem. Odrobinę przybliża mnie to do tematyki urlopu :) I chociaż serduszko mi się kraje na myśl o tym, że będę zmuszona opuścić mojego puchatego Tofika to takie wyjazdy są konieczne, może także po to, aby zatęsknić... 

Na chwilę obecną nie potrafię już patrzeć na suszarkę, którą codziennie o godzinie 6 rano suszę włosy, na zestaw kosmetyków i tą samą drogę do pracy. Urlop to chyba jeden z lepszych pomysłów ludzkości. Ładujesz akumulatory, odpoczywasz, albo wręcz przeciwnie męczysz się a po około 2 tygodniach wracasz do pracy i do rutyny. Na początku jest ciężko, organizm walczy, broni się, ale już po chwili zauważasz, że w sumie masz więcej sił i ochoty na codzienność. 

Zdecydowanie potrzebuję urlopu :) a patrząc na temperaturę za oknem potrzebuję zimnej jak lód lemoniady. Domowej, z sezonowych owoców, które akurat macie pod ręką. Ja akurat lubię cierpkość wiśni i kwaskowatość porzeczek oraz agrestu. Z rozsądnym dodatkiem cukru i całą górą mięty jest przepyszna i chłodzi najlepiej!






Składniki:
  • 300 g mieszanki owoców (u mnie wydrylowane wiśnie, czerwona porzeczka i rabarbar)
  • Skórka z 1/2 cytryny
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 szklanki cukru
  • 400 ml wody (dodatkowo 1 litr do rozcieńczenia)
  • Dodatkowo do podania: plasterki cytryny, limonki, świeża mięta, lód

Przygotowanie:
Owoce myjemy i oczyszczamy. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Owoce umieszczamy w garnku. Cytrynę wyparzamy wrzątkiem a następnie cienko obieramy ze skórki, skórkę dodajemy do owoców. Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy do garnka, dodajemy również cukier, wodę (400 ml) oraz laskę wanilii (rozciętą na pół). Gotujemy na małym gazie przez  około 10 minut, do czasu, aż owoce będą miękkie.

Całość odsączamy na sitku, delikatnie przecieramy i powstały mus również dodajemy do soku, chłodzimy. Przed podaniem dodajemy wodę (1 litr), dopełniamy lodem, kawałkami limonki, cytryny i świeżą miętą.


3 komentarze:

  1. Wspaniała, z takimi owocami musi być pyszna! I jaki piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Latem pić się chce... a gdy można jeszcze z tego picia coś dobrego dla organizmu wyciągnąć, to zdecydowanie jestem na tak :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...