niedziela, 4 maja 2014

Polędwiczki zapiekane pod beszamelem

Miał być wyjazd, piękne słońce, relaks w górach i nadrabianie zaległości książkowych. Tymczasem padał deszcz, pomogliśmy pobić gitarowy rekord Guinnessa, odwiedziliśmy pływalnię, odkurzyliśmy rower i planowane do przygotowania przepisy. Rozczarowania weekendem majowym nie ma, bo chociaż nie zmieścił się w przyjętych przez nas ramach to i tak pozwolił na chwilę relaksu. A deszcz.... odkąd gotuję i prowadzę bloga zupełnie mi nie przeszkadza! Wręcz przeciwnie, pozwala na zaszycie się w kuchni i na szukanie inspiracji kulinarnych bez wyrzutów sumienia, że piękny dzień spędzam przy garach ;)

Zresztą kocham te moje gary, po 8-9 godzinach pięty mnie bolą od stania, dłonie mam przesuszone ciągłym myciem garnków, bo zmywarka nie ogarnie mojego pobytu w kuchni ;) A ja, czasami jak ta zmywarka też nie ogarniam. Przy okazji robienia drożdżówek z rabarbarem, które już za chwilę na blogu, postanowiłam ugotować kompot. Myślę sobie, dobry kompot z rabarbarem nie jest zły. Jak się okazało nie tylko z rabarbarem ale i z ..... masłem ;) Nie pytajcie mnie, bo nie mam pojęcia jak to się stało, że po kompocie rabarbarowym pięknie pływał tłuszczyk jak po rosole z kaczki ;) Artur próbował go ratować, bo jest fanem wszystkiego co rabarbarowe, a ja do teraz nie wiem jak masło wylądowało w garnku... :)

Za to wiem jak trafiły na nasz stół zapiekane polędwiczki. To był dzień kiedy mój organizm był totalnie mięsożerny. Czasami tak właśnie mam i choćbym zjadała pięć drożdżówek, sałatek i naleśników to i tak prędzej czy później wyląduję z mięsem w brzuszku. A polędwiczki to zacny kawałek mięsa. W tym wydaniu kruche, ale nie suche, pod kołderką z sosu spokojnie czekały na konsumpcję. Przepis koniecznie do powtórzenia!!





Tofikowa kontrola jakości ;)

Składniki dla 3-4 osób:
  • Około 350 g wieprzowiny (ja wybrałam polędwiczki wieprzowe)
  • 150 g pieczarek
  • 250 ml mleka
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 80 g sera żółtego
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
  • Sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie sosu:
Ser żółty ścieramy na tarce (na drobnych oczkach). Mleko gotujemy. W drugim garnku roztapiamy masło, po chwili dodajemy do niego mąkę i podsmażamy (cały czas mieszając). Ciepłe mleko wlewamy do zasmażki, bardzo energicznie mieszamy do momentu, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy starty żółty ser i mieszamy. Gdy ser się rozpuści odstawiamy z ognia.

Przygotowanie polędwiczek:
Polędwiczki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki (około 1 cm), delikatnie je rozbijamy. Pieczarki oczyszczamy ze skórki i kroimy w cienkie talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Polędwiczki doprawiamy solą oraz pieprzem, kładziemy na rozgrzaną patelnię. Mięso smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Gdy polędwiczki są już podsmażone przekładamy je do naczynia, w którym będziemy je zapiekać. 

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy pieczarki. Delikatnie je solimy i smażymy.

Do sosu beszamelowego dodajemy podsmażone pieczarki i mieszamy. Sosem smarujemy schab, całość posypujemy startym parmezanem. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Polędwiczki pieczemy przez około 7-8 minut, do zarumienienia. Po wyjęciu posypujemy je posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ulubionymi sałatami i lekkim dressingiem. 

Inspiracja pochodzi z naprawdę świetnej książki "Pascal kontra Okrasa":)

Smacznego!

A tu jeszcze kilka weekendowych migawek.











3 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Drażnią mnie Twoje jedzeniowe zdjęcia, a precyzyjniej to najbardziej drażnią moje podniebienie ... ech :)

    Chyba pójdę wyjąć kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale mają drażnić :) oczywiście podniebienie! a kanapka to najlepsze jedzenie pod słońcem także jest ok ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...