czwartek, 13 lutego 2014

Domowe Spaghetti z fenkułem i krewetkami



Xoxo, xox, LOL, loff, Yolo, KC itd. czy to jakiś niezrozumiały język przybyszów z innej planety? Tak naprawdę to kod, jakim posługuje się przeciętny gimnazjalista, chociaż podobno xoxo czy lol już wyszło z obiegu i używanie tego jest wielką beką. No właśnie w dialogach pojawia się jeszcze wspomniana beka i żal:)

Chyba każde pokolenie ma swój niezrozumiały dla dorosłych język i z tego powodu czytanie dialogów gimnazjalistów jest dla mnie równie zrozumiałe jak czytanie dialektu kaszubskiego. Pamiętam, że gdy ja byłam mniej więcej w Julki wieku też miałam swój tajny język, którym posługiwałam się w gronie znajomych. To było wprawdzie kilka wyrazów, ale i tak czuliśmy się wyjątkowo. Mój kolega poszedł o krok dalej, wymyślił sobie alfabet i tym sposobem na lekcji Historii mógł bezkarnie przepisywać wypracowanie z kartki zapisanej jakimiś niezrozumiałymi bazgrołami.

No tak... ale czy my dorośli, którzy posługujemy się tym samym językiem, potrafimy się dogadać między sobą, właściwie interpretować swoje słowa... czasami mam wrażenie, że nie do końca i chyba bardziej zrozumiałym jest wspomniane xoxo, yolo czy KC. 

Nigdy też nie potrafiłam zrozumieć zachwytu nad fenkułem. Lekko anyżkowy smak.. co z nim zrobić? W sałatce jest dla mnie zbyt intensywny. Natomiast z krewetkami w otoczeniu kremowego sosu wyszło pyszne i zaskakujące w smaku danie. I moje powątpiewanie, że fenkuł to bardzo inspirujące warzywo odstawiłam w kąt i przeprosiłam się z nim na dobre. Ten sos podałam z domowym makaronem spaghetti, ale wybierzcie swój ulubiony rodzaj. Pamiętajcie jednak, najpierw drobimy sos a dopiero potem gotujemy makaron ;)






Składniki na domowy makaron spaghetti dla 4-5 osób:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 roztrzepane średniej wielkości jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie:


Na blat wysypujemy przesianą mąkę, tworzymy zagłębienie i wsypujemy sól, dodajemy roztrzepane jajka, wlewamy oliwę. Końcówką drewnianej łyżki lub przy pomocy palców mieszamy składniki. Ciasto wyrabiamy przez około 3 minuty i dodajemy łyżkę wody, następnie ponownie wyrabiamy przez około 5 minut, aż będzie miało gładką i jednolitą konsystencję. Owijamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na 20 minut.



Jeżeli dysponujemy maszyną do robienia makaronu to postępujemy zgodnie z instrukcją producenta jeżeli nie to blat lekko posypujemy mąką i powoli rozwałkowujemy ciasto na bardzo cienki placek. Podsypując mąką zwijamy go w rulonik i kroimy na cienkie paseczki. Rozkładamy powstały makaron na posypanej mąką ściereczce. Podsuszamy przez około 15 minut.



Gotujemy w lekko osolonej wodzie do uzyskania konsystencji al dente*

* sos przygotujcie zanim zaczniecie gotować makaron. 


Sos z fenkułem i krewetkami

  • 150 g krewetek (ja wybrałam tygrysie, zważyłam po obraniu) 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 małe fenkuły (koper włoski)  
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki
  • 1/2 szt. małego chilli
  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki sera mascarpone
  • Sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy oliwę i wrzucamy obrane krewetki (jeżeli były mrożone, rozmrażamy je). Podsmażamy przez około 5 minut, dodajemy poszatkowaną dymkę, czosnek, chilli oraz pokrojony w plasterki fenkuł. Smażymy na małym ogniu przez około 7-8 minut. Dodajemy kremówkę wymieszaną z mascarpone, sól oraz odrobinę pieprzu. Sos gotujemy, redukujemy, co chwilę mieszając. Gdy będzie już dosyć gęsty a fenkuł al dente doprawiamy solą oraz pieprzem. 

Ciepły makaron polewamy sosem, możemy posypać ulubionymi kiełkami.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Mimo iż sama jestem gimnazjalistą tych ''kodów'' jak to nazwałaś też nie rozumiem ;)
    A takie spaghetti brzmi ciekawie! A może się przekonam do krewetek? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przekonaj się do tej wersji z krewetkami, są naprawdę kruche i bardzo smaczne :)

      Usuń
  2. Nie próbowałam nigdy fenkułu, ale teraz koniecznie spróbuję dla własnej opinii :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...