niedziela, 8 grudnia 2013

Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie


Święta, święta i po świętach, ale zanim to nastąpi zrobimy takie zakupy jakbyśmy szykowali zapasy na wypadek wybuchu bomby atomowej, kilkanaście razy pokłócimy się z najbliższymi, będziemy przeklinać pod nosem, że po raz setny musimy wysłuchiwać tych samych świątecznych piosenek i spędzimy godziny na masowaniu obolałych łydek. A przecież można by na trochę większym luzie podejść do świąt :) U mnie w rodzinie, co roku wprowadzamy jakieś zmiany po to, aby nie dać się zwariować i żeby tragicznie nie przekraczać budżetu ;) Zrezygnowaliśmy z drogich prezentów, potraw jest tyle ile nakazuje tradycja, ale ilość przygotowywanych porcji uwzględnia pojemność naszych brzuszków a nie pojemność brzuchów całego garnizonu Wojska Polskiego ;) 
Staram się cieszyć z tych momentów bardziej niż z pełnej lodówki bo ten czas uświadamia mi kogo już nie ma obok nas... Nie ma mamy, która dbała o świąteczną atmosferę, o pyszności na stole i o to, żeby tato nie rozpakowywał prezentów jeszcze przed zakończeniem kolacji wigilijnej ;) Nie ma babci, która robiła najlepszą kutię, zjadała większość karpia i jednoczyła całą rodzinę. Nie ma wujka, który był najbardziej energicznym człowiekiem jakiego kiedykolwiek znałam... i niestety święta mi uświadamiają, że ta pustka już nigdy nie będzie zapełniona. Z drugiej strony, obok mnie są Ci, których kocham i doceniam ich obecność starając się nie tracić czasu na wypiekanie dziesiątego pasztetu. Oczywiście Święta będą pyszne, bo takie być muszą, ale będą przede wszystkim bliskie, ciepłe, nastrojowe i rodzinne. 

I właśnie żebyście nie tracili tak cennego czasu na wertowanie bloga w poszukiwaniu odpowiednich przepisów, zapraszam Was do galerii, w której znajdziecie smaczne i wielokrotnie przetestowane świąteczne dania.  






Ciasta


Panforte SeneseCiasto orzechowo-jabłkowepiernik na piwiePiernik z bakaliamiPiernik z kawą i powidłami śliwkowymiSernik amerykańskiSernik na kakaowym spodzieSernik z brzoskwiniamiSernik z masą krówkowąSernik z oreo


Ciasteczka i Pierniczki


LebkuchenRogaliki krucho-drożdżoweMincement i ciasteczka świąteczneZimsterne


Potrawy


KutiaPasztet ze śliwkąPieczony schab z owocamiPieczona szynkaSuszony schabPieczone pierogi drożdżowe

3 komentarze:

  1. O, jak pięknie i rozsądnie napisane. :) Małgosia, widzę podobieństwa. . Moja druga życiowa połowa (ta brzydsza :D) z każdym rokiem uświadamia mi, że to nie pełny stół jest najważniejszy. I choć początkowo byłam oporna (no bo jak to? żeby z lodówki w święta się nie wylewało? :D), to coraz bardziej doceniam fakt, że można trochę inaczej. :) I zmęczenie przy stole mniejsze, i brzuchy nieprzejedzone. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, przed świętami zachowujemy się tak, jakby nadchodził koniec świata a jedzenia musiało nam starczyć o jeden dzień dłużej. My mamy kilka potraw, już tradycyjnych, które muszą pojawić się na stole, staramy się jednak ich ilość dostosować do naszych "mocy przerobowych". Już nie pięć słoików śledzia, ale dwa (przecież zawsze można dorobić...). Wszystkiego po trochu, tak "na spróbowanie". W końcu najważniejsza jest atmosfera, to żebyśmy święta spędzili z najbliższymi ciesząc się ich obecnością. Wcale nie chodzi o leżenie na kanapie umierając z przejedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie napisane... święta to czas, kiedy zdajemy sobie sprawę z tego, co najważniejsze, przynajmniej powinniśmy, mam to szczęście, że nasza Wigilia nadal czteropokoleniowa ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...