niedziela, 8 września 2013

Sernik na kakaowym spodzie


Po co ci to całe blogowanie, co ty z tego masz, czy nie jest to strata czasu.... zdarzają się i tego typu pytania. Powodów, które sprawiają, że bloguję jest cały worek a w tym worku szczere komentarze pozostawiane tutaj na blogu albo przesyłane w prywatnych wiadomościach, znajomości, które nawiązałam właśnie dzięki blogowaniu, cała masa ciekawych wydarzeń, w których uczestniczyłam i mam nadzieję jeszcze uczestniczyć, smaki które zawitały do mojego życia.... i przepis na ten sernik, który dostałam od Moniki :)

Historia przepisu nie jest taka zwyczajna. Na Festiwalu Opolskich Smaków opolscy blogerzy częstowali przybyłych gości pysznym jedzonkiem, ale każda porcja była wydawana w zamian za przepis kulinarny. Te przepisy były gromadzone a następnie przeglądane. Wśród setek kartek znalazła się jedna bardzo wyjątkowa, ze specjalną dedykacją dla Deli :) czyli dla mnie! Autor przepisu nieznany... podpisu brak. Rozpoczęłam śledztwo i okazało się, że autorką jest Monika. Nie mogę powiedzieć, że się znamy bo widziałyśmy się zaledwie kilka razy, ale przy każdym spotkaniu dziękuję sobie w duchu za bloga, dzięki któremu poznaję tak pozytywnych ludzi. Monia... sernik jest boski!!! 

Puszysty, kremowy a kakaowy spód wprost idealny z połączeniu z serową warstwą!. Testowali go m.in. blogerzy kulinarni i każdy komplementował jego smak. Dziękuję za przepis, za kibicowanie, za uśmiech i za to, że tym sernikiem przywołałaś moje wspomnienia z dzieciństwa. W małej opolskiej cukierni, która znajdowała się w Domu Towarowym Rzemieślnik, sprzedawano podobny sernik a ja i moja mama, wracając z zakupów, kupowałyśmy po małym kawałeczku tego ciasta i zjadałyśmy jeszcze w drodze do domu... piękne czasy, pyszny sernik!





Składniki na spód i górę:

    2,5 szkl. mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    150 g miękkiego masła
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany 18%
    5 łyżek kakao

Wszystkie składniki wyrabiamy a powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Dużą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy połową ciasta, drugą część wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowywania masy serowej.

Składniki na masę serową:


    1 kg sera na serniki
    1 1/2 szkl. cukru
    8 żółtek
    5 białek
    6 łyżek kaszy manny
    100 g miękkiego masła

W misce miksujemy ser, cukier, żółtka, kaszę manną oraz masło. Białka ubijamy na sztywną pianę (ze szczyptą soli). Ubite białka dodajemy do masy serowej i powoli mieszamy. Masę wylewamy na kakaowy spód. Z zamrażalnika wyciągamy drugą część cista i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Górę sernika posypujemy startym ciastem.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Pieczemy przez 1h 30 min. Po 30 minutach pieczenia górę sernika zakrywamy folią aluminiową. Po ostudzeniu delikatnie wyciągamy z formy.

Smacznego!

Deli

25 komentarzy:

  1. Takie przepisy są naprawdę bezcenne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak!!! są najlepsze :)

      Usuń
  2. Przeczytałam powyższe i... nie wiem co mam napisać :) Ale dzisiaj przede mną kilka godzin wspinaczki górskiej, tak więc pomyślę na szlaku i wieczorem opiszę historię moimi oczami :):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny! uwielbiam serniki... rozmarzyłam się o kawałku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja od wieczora marzę o kawałeczku... ale takiego nie dostanę w sklepie :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. zgadzam się z Tobą :)

      Usuń
  5. Był taki jaki być powinien sernik! Załapałam się na połówkę ostatniego kawałka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nooooo, sernik "zszedł" w oka mgnieniu :)

      Usuń
  6. Wygląda pysznie :) Ja właśnie wcinam sernik,ale na 'herbatnikowym' spodnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam herbatnikowe spody!!!!

      Usuń
  7. Nie umiem tak ładnie pisać jak Ty, ale wejdę na wyżyny swoich umiejętności i wywołana do tablicy napiszę parę słów :)
    Zawsze myślałam, że aby prowadzić profesjonalnego bloga kulinarnego to musi być zespół co najmniej kilku osób. Ktoś od pichcenia, ktoś od zdjęć, ktoś od stron internetowych, tekściarz oraz silne wsparcie merytoryczne. Naprawdę byłam o tym głęboko przekonana. Kiedy odkryłam Delimammę i zorientowałam się, że za całością stoisz tylko jedna Ty, to z wrażenia nie mogłam spać :). W tym co robisz widzę niesamowity entuzjazm i dobrą energię. Tak pięknie piszesz o swoich bliskich, o swoich wspomnieniach z dzieciństwa, o tym co tu i teraz. W tym jest siła! Jednym słowem - jestem zachwycona. Zainspirowałaś mnie ogromnie i pobudziłaś do działania. Z przyjemnością próbuję Twoje przepisy i nawet czasami coś mi się uda. Chociaż na wspomnienie suszonego schabu śmieję się sama do siebie i z siebie :). Afrykańskie upały nie były dobrym momentem na tego typu eksperymenty kulinarne :)
    A co do przepisu na sernik. Dostałam go dawno temu od mojej serdecznej koleżanki Alicji. Jak Ala coś upiecze to narody klękajcie (to tak zupełnie na marginesie :) :) :). Piekłam go ze sto razy, zawsze udaje się i wszystkim smakuje. I kiedy okazało się, że na Festiwalu Opolskich Smaków walutą wymienialną mają być przepisy, to nie miałam żadnych wątpliwości jaki przepis do Ciebie trafi. Najpierw zrobiłam kserokopię przepisu, a przed wyjściem z domu pomyślałam sobie – kobieto nie idź na łatwiznę, to jest przepis dla Delimammy! Szybko przepisałam go na kartkę, dorysowałam kilka kwiatków, zadedykowałam „Dla Deli” i … w życiu nigdy, przenigdy nie myślałam, że sprawa będzie miała swój dalszy ciąg. A jednak :):):) Dziękuję Deli :)
    A i jeszcze jedno. Twój sernik wygląda lepiej od mojego. Dziwne. Deli daj mi przepis :,)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika :*****
      Najchętniej skopiowałabym Twój komentarz chwaląc się nim jak największą nagrodą za blogowanie, ale .... jakoś tak odbieram go bardzo osobiście i chociaż pełno osób go przeczytało mam takie złudne wrażenie, że jest taki mój :)
      Jak wrócisz odezwij się... porywam Cię na kawę :)

      Buziaki!

      Usuń
  8. Jeden z moich ulubionych serników ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój już też :) pozdrawiam!

      Usuń
  9. Dobry sernik nie jest zły! Jako uzależniona i wierna serniko-maniaczka wierzę, że sernik jest pyszny. Wygląda jak te pierwsze, babcine serniki, które wcale nie musiały być równiutkie i bielutkie, aby nie móc się od nich odczepić.
    Blogowanie to kwestia indywidualna, ale nie wierzę, że są ludzie, którzy bloga prowadzą, a tego nie lubią. Do takich na pewno nie należysz! :)
    Już Ci pisałam, jak Cię podziwiam, że Ci się non stop chce! I zazdroszczę (ale tak pozytywnie) tego Waszego "małego" opolskiego zamieszania!
    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy23.10.13

    piec 1h 30 min nie kumam 1,5 godz ? a kasze manne surowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak kasza manna surowa. Nie rozumiem co jest niejasne w sformułowaniu 1h 30 min :) tak chodzi o 1,5 godziny :)

      Usuń
  11. Anonimowy23.10.13

    ucze sie piec ciasta i prosila bym o jasniejsze opisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się jasno i czytelnie opisywać przepisy, jak coś nie jest jasne pisz, zawsze doprecyzuję :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...