środa, 28 sierpnia 2013

Ensaimada de Mallorca i V Festiwal Opolskich Smaków

W moim brzuchu nerwulki, wirki i motyle :) Sprawcą tego brzusznego zamieszania nie jest zakochanie czy też przeterminowany jogurt;) Już w tą sobotę, na opolskim rynku, będzie miała miejsce impreza jakich mało. V Festiwal Opolskich Smaków to naprawdę święto jedzenia a w tym roku gwarantuję Wam, że będzie jeszcze pyszniej. 

31 sierpnia, zupełnie przez przypadek wypada to w Dniu Blogera, opolscy blogerzy będą karmić uczestników Festiwalu przygotowanymi smakołykami. Kosztować będzie można dania kuchni hiszpańskiej, rosyjskiej, tureckiej, litewskiej, żydowskiej, szwedzkiej, meksykańskiej oraz francuskiej. Za poczęstunek nie weźmiemy ani złotówek ani euro, z chęcią przyjmiemy natomiast przepisy, spisane na kartkach papieru. Mamy nadzieję, że posłużą nam jako wkład do pierwszej książki kucharskiej z przepisami mieszkańców Opola. Już wcześniej Opolska Blogosfera współorganizowała kilka imprez kulinarnych, ale ta to jest dopiero wyzwanie!! W zeszłym roku Festiwal odwiedziło około 10 tysięcy mieszkańców, także zaciskajcie kciuki tak mocno jak tylko się da :) W planie Festiwalu znajdziecie również warsztaty dla dzieci, konkursy kulinarne i plastyczne. Ze stoiska zaprzyjaźnionej Miejskiej Biblioteki Publicznej będzie można zgarnąć książkę zostawiając przepis albo dzieląc się swoją ulubioną opowieścią kulinarną... atrakcji będzie pod dostatkiem :)

Deli tym razem weźmie pod swoje skrzydła kuchnię hiszpańską przygotowując zupę krewetkową z papryką, krem z kukurydzy, warzywne danie Samfaina oraz Ensaimada de Mallorca, na które poniżej znajdziecie przepis. Dodałam do nich trochę polskiego akcentu i teraz upieczone pachną jabłkami i cynamonem! Rewelacja i już teraz wiem, że będą przeze mnie przygotowywane nie tylko z okazji Festiwalu.

Ciasto drożdżowe



Ciasto drożdżowe


Składniki na 13 dużych sztuk:

  • 3 jabłka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • 3 płaskie łyżeczki suchych drożdży
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka (3,2%)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 6 żółtek
  • 230 g masła, roztopionego i wystudzonego
  • Cukier puder z cukru trzcinowego do posypania ciastek



Przygotowanie:




Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę, posypujemy cukrem trzcinowym oraz cynamonem i mieszamy. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy jabłka i podsmażamy przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.



Do miski wlewamy ciepłe mleko, wodę, drożdże, cukier i jedną szklankę mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut – do wyrośnięcia.

Połowę masła roztapiamy i studzimy. Żółtka roztrzepujemy i dodajemy je do wyrośniętych drożdży, dodajemy również roztopione masło oraz mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Roztapiamy drugą część masła i studzimy. Ciasto dzielimy na 13 równych części, każdą część rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy odrobiną masła, na placek kładziemy 1 łyżkę jabłek i zwijamy całość, tak jak zawijamy naleśniki. Powstały rulon zwijamy na kształt muszli ślimaka, pilnując aby dobrze skleić brzegi ciastka. Górę smarujemy masłem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, Mallorcę pieczemy przez około 20 minut, do zarumienienia się góry.

Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem zrobionym z cukru trzcinowego.

Opolska Blogosfera współorganizuje imprezę m.in. z Urzędem Miasta, NTO czy Miejską Biblioteką Publiczną, ale nasz udział w festiwalu jest profesjonalnie przygotowany także dzięki współpracy z Partnerami „Strefy blogerów”, czyli domEXPO i Dom Bianco Sp. z o.o.


domEXPO to nie tylko nowoczesne centrum wystawienniczo-handlowe, to nowatorska idea będąca odpowiedzią na dynamiczne przemiany rynku i potrzeby klientów. Skupienie w łączącym tradycję z nowoczesnością eleganckim wnętrzu przedstawicieli branży budowlanej i wnętrzarskiej pozwoli każdemu obejrzeć i wybrać właściwy produkt, oszczędzając czas, korzystając z inspiracji i fachowej porady. Wystawcy prezentują u nas ofertę w specjalnych boksach, showroomach, a cała ekspozycja zintegrowana jest z portalem internetowym, co maksymalnie ułatwia wyszukanie produktu, sprawdzenie go i złożenie zamówienia. domEXPO to również architekci, designerzy i wszyscy specjaliści gotowi doradzić na każdym etapie budowy i aranżacji wymarzonego wnętrza, a każdy produkt powiązany jest z fachową, certyfikowaną przez domEXPO usługą tak, aby odwiedzając jedno miejsce przygotować swój dom pod klucz!



Dom Bianco Sp. z o.o. jest od 1990 roku niezależnym przedsiębiorstwem reprezentującym na polskim rynku wybranych, renomowanych producentów urządzeń AGD do zabudowy Smeg, okapów Faber, a także zlewozmywaków ceramicznych Villeroy&Boch oraz Duravit .

Dzięki urządzeniom doskonałym zarówno pod względem wzornictwa, jak i cech użytkowych, staramy się współtworzyć piękne i praktyczne kuchnie, stanowiące serce każdego domu. Wyjątkowa stylistyka naszych urządzeń daje nieograniczone możliwości realizacji oryginalnych pomysłów.

Firma Smeg od ponad 60 lat oferuje urządzenia zarówno do zabudowy jak i wolnostojące. Gama urządzeń obejmuje kompleksowe wyposażenie kuchni: piekarniki, płyty grzewcze, kuchnie, okapy, chłodziarki, zmywarki, pralki oraz zlewozmywaki i baterie. Dzięki współpracy z architektami światowej sławy, nawet zwykły piekarnik czy płyta grzewcza, przeradza się w prawdziwe dzieło sztuki. Produkty Smeg odzwierciedlają styl "Made in Italy" - połączenie najwyższej jakości materiałów, zaawansowanych technologicznie rozwiązań i niepowtarzalnego wzornictwa.


Zapraszamy serdecznie!!

 PODPIS

27 komentarzy:

  1. No Moja Droga, trzymam za Was kciuki! O taaaaak mocno! Gdybym miała do Opola ciut bliżej.... Nie stresuj się zbyt mocno. Choć troszkę możesz- to ponoć motywujące :)
    A te drożdżowe cudeńka o skomplikowanej nazwie wypróbuję. Tylko najpierw muszę znaleźć przelicznik drożdży instant na świeże, bo połowa kostki czekała na ten post :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i skomentowałam poniżej ;)

      Usuń
  2. Andźka, ja daję ok. 10g drożdży zamiast 1 łyżki instant. Myślę, że na 5 szklanek mąki 30g będzie ok ;)

    Delimammo! Te bułeczki wyglądają jak chmurki :) i trochę też kojarzą mi się z chlebkami Salvadora Dali. :) Mocno Wam kibicuję i przeglądając Wasze menu kompletnie nie wiem co bym wybrała! Wszystkiego absolutnie koniecznie chciałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Tak też zrobię :)

      Usuń
    2. Mela dziękuję za cenną informację :) Powiem Ci, że smakują jak niebo ;) albo jak jabłkowy sad... nie mogę się doczekać soboty!!

      Usuń
    3. Andźka kibicuj!! :) mnie stresik motywuje, ale niech już będzie piątek bo brzuch to mnie boli już od poniedziałku :) Buźka

      Usuń
  3. Anonimowy28.8.13

    po pavlowej zostalo wspomnienie I 6 zoltek... do dzisiaj nie wiedzialam, co z nimi poczac... juz wiem :) wygladaja pysznie, wybacze ci nawet te nazwe, ktorej wypowiedziec sie nie podejmuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja wklepałam do tłumacza google i już wiem jak się wymawia ;) Dokładnie tak jak się czyta tylko z hiszpańskim akcentem, którego w kilka dni nie nabędę ;)
      A mi po Ensaimada de Mallorca zostały białka i zrobię Pavlową ;)

      Usuń
  4. Wyglądają pysznie:))
    Pozdrawiam
    Krysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, jednego dostaniesz spod lady ;)

      Usuń
  5. ale bosko wyglądają!
    powalą degustatorów na bank :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kobieto! Ty kusisz i kusisz :) Już obiecywałam sobie, że koniec z łakociami, a tu o! proszę! I co ja biedna mam uczynić? Nic, tyko zakasać rękawy i do roboty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) jak tu koniec z łakociami? ;)) tak się nie da :)Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  7. I moja dietę szlag trafił ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i dobrze ;) przyjdzie i na nią czas, widocznie to jeszcze nie ta pora ;) pozdrawiam!

      Usuń
  8. Deli ;) nie mogę się doczekać jutra ;)
    przepisy przygotowane ;) mam nadzieję, że załapię się na Twoje smakołyki ;-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już też :)) trzy dania gotowe, Ensamaidy robię o 3 nad ranem :) Do jutra!!

      Usuń
  9. widze że Opole wyrasta na kulinarną stolicę Polski powoli :) ładne te ensamaidy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stolicę to chyba nie, ale faktycznie żyje kulinarnie i to bardzo :)) może kiedyś i Wojciech przybędzie i stanie u boku Deli aby razem pogotować ? :))

      Usuń
  10. Wyglądają przepysznie :). Brawa da opolskiego Festiwalu Smaków :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) i pozdrawiamy!

      Usuń
  11. Byłam z rodziną na Festiwalu smaków :-) Bardzo nam smakowały Twoja zupa krewetkowa (skorzystam z Twojego przepisu bo bardzo mi pasuje ten smak) oraz drożdżowe bułeczki z jabłkami i cynamonem.
    Dziękujemy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie się cieszę, że smakowało :))) to najmilsze uczucie ever!!

      Pozdrawiam i dziękuję, że byliście :)

      Usuń
  12. Bawcie się dobrze w drugim dniu tego wspaniałego smakowego szaleństwa! :-) Szkoda, że mam tak daleko :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda..... może jednak kiedyś się uda :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...