wtorek, 13 sierpnia 2013

Domowy puszysty serek

Ostatnio gdy kupowałam pieluszkę tetrową było to jakieś 13 lat temu i po pierwszym użyciu nie można było zmienić jej przeznaczenia na kulinarne. Tak, pieluszka kiedyś służyła do zupełnie innych celów, ale tym razem jej zawartość pachniała cynamonem i imbirem :) 

Spacerowałam sobie w supermarkecie pomiędzy półkami z bobo jedzonkiem, grzechotkami i kremami o zapachu dzidzi. O matko i córko ten zapach powinni butelkować i sprzedawać za duże pieniądze. Z alejki handlowej wylazłam z pieluszką, soczkami i deserkami, które kupiłam dla samych opakowań i kremem, który będę wąchać zamiast się nim smarować ;) Już zapomniałam jak to fajnie jest być mamą takiego szkraba...

Wracając do tematu kulinarnego, czyli domowego serka, który jest puszysty i obłędnie smaczny. Robiąc go, po pierwsze nie mogłam uwierzyć, że to taka prościzna a po drugie patrząc na pieluszkę zwisającą nad zlewem z serkiem w środku, przypomniała mi się moja Babcia - kobieta o najbardziej niebieskich oczach jakie w życiu widziałam. Babcia wyrabiała masło, sery, szynki i czego tylko dusza zapragnie. Moja dusza zapragnęła tego serka i tak od tygodnia go produkuję i zjadam i produkuję i zjadam... normalnie Opolska Przetwórnia Serów Delimamma ;)






Przepis pochodzi prosto od Krysi z bloga Co na obiad- dziękuję Krysiu :*
Składniki na jedną małą miseczkę:
  • 1/2 litra świeżego mleka (nie UHT)
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

Dodatkowo potrzebna będzie np. tetrowa pieluszka

Przygotowanie:
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier oraz przyprawy, zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i zmniejszamy gaz. Na wolnym ogniu gotujemy przez około 6-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie pieluszkę kładziemy na miseczkę i odcedzamy. Nie ściskamy, pozwalamy aby cały płyn swobodnie wyciekał przez pieluszkę. Ja przymocowałam pieluchę do kranu. Po około 10 minutach, serek przekładamy do miseczki, umieszczamy w lodówce - jest już gotowy do spożycia.

p.s. szalejcie z różnymi wariantami, dodając ulubione przyprawy i dodatki. Ostatnio podałam go na małych, zgrilowanych bułeczkach - poezja :)

Smacznego!!
 PODPIS

20 komentarzy:

  1. Jak nazwa wskazuje, Deli jest też właśnie MAMĄ :D :*
    Może pora na jeszcze jednego bobo???

    OdpowiedzUsuń
  2. czyżby instynkt macierzyński znowu wzywał do pełnienia roli mamy takiego szkraba? pieluszka wtedy by była też do innego celu i pachniałaby takim dzieciątkiem :]
    mamą nie jestem, ale znam uczucie, kiedy kupuje się coś dla samych opakowań czy zapachu. mam podobnie, chociaż nie związane to z dziećmi.

    Twój serek to mistrzostwo. jesteś niesamowita!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam niesamowita :))) ale strasznie mi miło :*
      a z tym instynktem to chyba masz rację :)))

      Buziaki!

      Usuń
  3. serek trafia na listę "to do" ;) bo po przeczytaniu składu paru ulubionych produktów z półki "nabiał" odechciało mi się jeść.. a co do mleka to użyłaś takiego świeżego, czyli z lodówki w supermarkecie w buteleczce czy wiejskiego prosto od krówki? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj takiego wiejskiego od krówki niestety nie mam w swoim zasięgu :( ale doskonale się sprawdza takie świeże z supermarketu :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Ciekawy pomysł. Z takimi dodatkami sera jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Deli musisz sobie przypomnieć jak to jest ;)
    a serek wyśmienity, mam ochotę na wszystko tu :D zeżarłabym każdy post

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana to ta faza pożerania ;) a wracając do nasze ostatniej rozmowy... coraz bardziej mi się chce ;) Buziaki!!

      Usuń
  6. Mam pieluszki tetrowe, które służyły mi tylko i wyłącznie do przykrywania Franka podczas upałów. Myślę, że mogę je śmiało wykorzystać do zrobienia domowego sera :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie! Do tego jakieś pyszne pieczywko i odpłyniesz - gwarantuję :)

      Usuń
  7. Ja jestem maniaczką domowych serowych wyrobów:-). Pieluszek u mnie pod dostatkiem:-)i choć mam małe dziecię to używam ich jedynie do wyrobów sera:-). Zainspirowałaś mnie by zrobić ser w słodkiej wersji:-). A ja polecam Ci zrobić jogurt domowej roboty i odcedzić go właśnie w pieluszce przez 24 h, wychodzi również poezja serowa:-)
    Ściskam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpia przepis znajdę u Ciebie? :) coś mnie wzięło na wyroby home made :)

      Buziaki!

      Usuń
  8. No jak to tak po domowemu twarożek? A ja dostałam właśnie od babci pieluszkę, którą owijam pomidory, jak wiozę w koszyku z Trójmiasta :) Jutro lecę po świeże mleko i też zrobię, a co!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Andźka jak ja Ci zazdroszczę Babci!!!!!! a serek rób to naprawdę coś przepysznego i koniecznie podziel się z Babcią :*

      Usuń
  9. Nie mogę uwierzyć, że to takie proste! Jako maniaczka mleka i wszystkiego, co z nim związane, muszę wypróbować :) W dodatku cynamon, mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No w końcu ktoś kto lubi cynamon :) nie rozumiem jak można go unikać ;) a serek rób koniecznie:) Buziaki!

      Usuń
  10. a ja właśnie nie lubię cynamonu i serków "na słodko", ale na ten przepis to ślinię się obłędnie i w zwiazku z tym moje pytanie - można zamiast cukru etc. dodać sól, pieprz i zioła? Może głupie pytanie, ale zastanawiam się czy przypadkiem cukier nie ma jakiegoś wpływu na zamianę mleka i śmietany w serek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodawaj takie dodatki jakie chcesz, to pod wpływem dodania śmietany zaczyna robić się ser :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...