poniedziałek, 29 lipca 2013

Lody gruszkowo-jabłkowe

Jestem z Opola, sławnych ludzi widuję przy okazji Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej i od czasu do czasu na innych koncertach. Zdarza mi się również spotkać jakąś gwiazdę, mniejszą lub większą, w  miejscach, gdzie najczęściej gwiazdy nie bywają ;) Oczywiście o poznaniu niektórych marzę. Śni mi się np. taki prywatny koncert Poluzjantów i to, że Kuba Badach śpiewa "Dwie połowy" tylko dla mnie (ale oczywiście nie mając na myśli mnie) i żeby jeszcze Woody Harrelson przypadkiem zajechał do Opola i akurat zapragnął spędzić ze mną kilka chwil no i Justin Timberlake, ale nim akurat muszę się podzielić z koleżanką Martyną, także gdybym miała wybierać to wybieram Woodiego ;) i generalnie mam na liście takie osoby, które podziwiam, ale nawet jak podziwiam to zawsze zachodzę w głowę dlaczego tak bardzo je idealizuję. Nie chodzi mi o wygląd, tylko o inne przymioty, które sprawiają, że jak tylko jakaś gwiazda pojawia się na horyzoncie odbiera mi głos i wlepiam w nią swoje ślepia. Ja po każdym koncercie Poluzjantów zachowuję się jak taki głuptak, stojąc pod sceną próbuję sklecić kilka w miarę sensownych zdań, które nie brzmią "eeeeee bo ja, że w sumie co?". Ostatnio taką jedną gwiazdę spotkałam, oczywiście nie podeszłam tylko pstryknęłam fotki. Po powrocie wysłałam jedną i przesłałam pozdrowienia a następnego dnia prowadziłam już facebookową konwersację, tłumacząc się dlaczego nie podeszłam, przynajmniej aby powiedzieć witam. Tak sobie myślę, że te osoby to chyba często mają bardzo przechlapane.
Ja o statusie sławy nie marzę, ale marzenia oczywiście mam. Na chwilę obecną moim pragnieniem jest bycie testerką włoskich przyjemności;) O takiej pracy nie słyszałam, ale np. w konkursie z serkiem Almette można wygrać boski wyjazd do Toskanii. W spełnieniu tego marzenia możecie mi pomóc, a przecież wiecie, że dobro powraca! Zagłosować możecie klikając w ten link:


sprawiając, że moje wymarzone Włochy są coraz bliżej :) Za każdy głos - wielka buźka.

Przepisem, na który możecie głosować, a jeżeli nie to po prostu go przetestować, są lody o smaku gruszkowo-jabłkowym. Wyczujecie w nich cynamon i wanilię. Smakują trochę jak szarlotka z dodatkiem gruszki. Wykonanie jest banalnie proste a smak zaskakujący, taki trochę zimowy, co przy egipskich temperaturach, które mamy na zewnątrz jest bardzo wskazane :) Polecam!





Składniki:
3/4 szklanki mleka (3,2%)
3/4 szklanki śmietany kremówki (36%)
2 żółtka
80 g cukru
Szczypta soli
1 opakowanie serka almette z gruszką i jabłkiem
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 laski wanilii (ziarna)

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko oraz śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia. Odkładamy na bok.
W misce dokładnie roztrzepujemy żółtka razem z cukrem i szczyptą soli. Powoli dodajemy gorące mleko oraz śmietanę i cały czas mieszamy. Całość z powrotem przelewamy do garnka i mieszamy drewnianą łyżką do lekkiego zgęstnienia(około 5 minut). Studzimy.
Dodajemy serek almette, cynamon oraz ziarna z 1/2 laski wanilii. Miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. przelewamy do pojemnika i schładzamy w zamrażalniku przez 1 godzinę (nie dopuszczamy do zamarznięcia). Po tym czasie masę przelewamy do maszyny do robienia lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją producenta.

Jeżeli nie mamy urządzenia do robienia lodów, po wyciągnięciu masy z zamrażalnika miksujemy i schładzamy ją w zamrażalniku kilkukrotnie (co 30 minut), tak aby nie powstały kryształki lodu.

PODPIS

19 komentarzy:

  1. Wygladają bardzo apetycznie :) Podoba mi sie pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To naprawdę pyszne lody :)

      Usuń
  2. Gosia29.7.13

    Wyglądają bosko, wiadomo że domowe najlepsze, ja wypróbuję z serkiem orzechowym(kupiłam w lidlu na wypróbowanie), mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z serkiem orzechowym :)) mniam !

      Usuń
  3. Nie jedno dziecko kopnęło by Cie w kostkę za pokruszenie wafelka! ;)
    A tak na serio to ja pełna podziwu jestem Twojej wyobraźni i łączenia produktów i smaków. Lody robią wrażenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klnę się na wszystko, że pokruszony wafelek został wciągnięty tak samo jak te lody, które tu uwieczniłam. Kochana u mnie nic się nie zmarnuje, a już przepyszne wafelki, które smakują tak jak wafelek smakować powinien (czyli bez dodatkowego cukru) to na pewno ;) A wyobraźnia to najlepiej mi pracuje podczas odmóżdżających czynności, które to wykonywałam jak w każdą sobotę, czyli sprzątanie, plewienie i pucowanie ;) Buziaki

      Usuń
  4. Łał, niesamowite te lody. Musiały być pyszne i cudownie orzeźwiające :)
    Ja się za sławami nie rozglądam, ale skrycie marzę o poznaniu paru pisarzy... I przypuszczam, że wtedy też nie potrafiłabym sklecić jednego sensownego zdania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakich chciałabyś poznać, jeżeli to nie tajemnica? :))

      Usuń
    2. Carrolla, Zafona, Łukjanienki... Ci przynajmniej są na tym samym kontynencie i w tych samych czasach, co ja ;)

      Usuń
  5. gratuluję pomysłu, naprawdę świetny, oddam swój głosik na niego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, te lody to obłęd. Bardzo lubię tę słodką wersję Almette, więc tylko mogę sobie wyobrazić jak dobrze smakuje w takim wydaniu! Miałaś świetny pomysł. :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo się cieszę, że już wróciłaś :))

      Usuń
    2. Anonimowy30.7.13

      Nie wróciłam. :( Nauka do egzaminów pełną parą. Ale na swoje ulubione miejsca w sieci zawsze znajdę chwilkę. ;) Buźka!

      Usuń
    3. To trzymam kciuki za egzaminy!!!!

      Usuń
  7. lody są super!
    przez Ciebie kupię ten serek :)
    a z całej siły trzymam kciuki za Toskanię!
    Zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia i pierwszego kęsa chleba z oliwą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. napisz to na stronie almette a wygram na bank ;)
      Zazdroszczę Ci tej Toskanii... tam musi być cudnie :)

      Buźka

      Usuń
  8. Cudnie wyglądają i pewnie smakują :)!

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak jest !! nie będę kłamać ;))

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...