niedziela, 23 czerwca 2013

Tarta z marmoladą cebulową, prosciutto i rukolą

Na temat ŻARŁOSTACJI już trochę pisałam, o wiele więcej napiszę, post się tworzy. Musiałam ochłonąć, odpocząć i zebrać myśli. Generalnie było ekstra, zarąbiście, wyjątkowo, fantastycznie :) Jest co wspominać, za co dziękować, wyciągać wnioski i przystąpić do organizacji edycji jesiennej. Nasza żarłostacja tak się rozpędziła, że nie wiadomo na jakiej stacji się zatrzyma ;)

Podczas pikniku Deli przygotowywała tarty, było ich 14 sztuk plus tartaletki z marmoladą cebulową, rukolą oraz prosciutto. Sama marmolada jest cebulowym niebem. Do tego nieba idą grzeczne czerwone cebule, tam zaprzyjaźniają się z konfiturą z jeżyn lub czarnych porzeczek, do swojej paczki zapraszają jeszcze kilka składników i tak powstaje marmolada ;)
Jemy ją na tartach, na serach, na wędlinie - z prosciutto i rukolą smakuje idealnie. Tartaletki robiłam na dwa sposoby. Na francuskim cieście oraz na cieście serowym z TEGO PRZEPISU. W wersji z ciastem serowym dodałam odrobinę farszu serowego, również z tego samego przepisu. Obie propozycje są pyszne, wybierzcie swoją ulubioną, jeżeli zdołacie ;)
Uciekam w kimono bo padam na twarz. Przez ostatnie tygodnie żyłam żarłostacją, po jej zakończeniu pytam się jak żyć ;)




Tutaj jeszcze bez dodatków za to w otoczeniu innych smakołyków żarłostacyjnych ;)



A tu w wersji prostokątowatej ;) 


Składniki na marmoladę: (wystarczy na kilka tart)
  • 4 czerwone cebule (średniej wielkości)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki kremu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki dżemu z jeżyn lub z czarnej porzeczki
  • świeżo zmielony czarny pieprz i szczypta soli

Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę. Mieszamy od czasu do czasu, smażąc na małym ogniu przez około 10 minut (nie dopuszczamy do zarumienienia się cebuli). Zwiększamy ogień, delikatnie przyrumieniamy cebulę a następnie dodajemy wodę. Gdy cały płyn wyparuje, dodajemy krem balsamiczny oraz cukier. Następnie dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy pieprzem i szczyptą soli-mieszamy. Odstawiamy z ognia, gdy marmolada będzie miała gęstą konsystencję. 

Pozostałe składniki na tartaletki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g szynki prosciutto
  • Garść sałaty rukola
  • Masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165 stopni. Foremki na tartaletki lub prostokątną formę delikatnie smarujemy masłem, formy wylepiamy ciastem francuskim a widelcem nakłuwamy spód. Podpiekamy przez około 10 minut. Tartaletki wyciągamy z piekarnika, smarujemy je marmoladą cebulową, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 minut (do zarumienienia się ciasta). Po tym czasie wyjmujemy tartaletki, na górze kładziemy poszarpaną szynkę prosciutto oraz rukolę. Podajemy na ciepło lub zimno.

Smacznego!!
 


10 komentarzy:

  1. Z niecierpliwością czekam na Twoją relację z Żarłostacji. :) Bardzo ciekawią mnie spostrzeżenia organizatorki! :) A po szparagi na szparagową tartę już dziś pędzę do Lidla. Mam nadzieję, że będą bo nigdzie poza tym miejscem już szparagów nie widziałam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana w Lidlu właśnie dzisiaj kupiłam szparagi :) a relacja z żarłostacji już jutro :)

      Usuń
  2. Tak patrzę na te tarty i pierwsze, co przychodzi mi na myśl, to KULINARNY RAJ! :) Uwielbiam! A na jesienną edycję koniecznie muszę się wybrać do Opola!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz przyjechać!!! nie ma innej opcji!

      Usuń
  3. żarłabym! ehh żarła :D

    OdpowiedzUsuń
  4. To musiało być boskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tego nie wiem, bo nie dane mi było popróbować, ale podobno bardzo smakowało :))

      Usuń
  5. Takie proste, a jakie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo często tak właśnie jest ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...