wtorek, 11 czerwca 2013

Tarta gruszkowo-serowa na serowym spodzie

Jak już sobie coś w tej głowie uroję to kaplica. Ciężko mi się zmienia zdanie, przyznaję się bez bicia jestem uparta jak przyjaciel Puchatka, ten co mu ogon wylatał. Na co dzień jednak walczę ze stereotypami, bo wkurza mnie jak ktoś widzi moje tatuaże i zastanawia się za co odsiadywałam wyrok (to się na szczęście zmienia). Albo jeszcze lepiej - pamiętam jak poznałam Artura, włosy miał po pas, nosił ramonezę i rurki, w które ja bym się nigdy nie wbiła. Sytuacja miała miejsce w autobusie MZK. Jedzie sobie Artur do swojej lubej (czyli mła) myśli o motylach na łące, siada obok niego babcia z wnuczkiem i tak oto szepcze do wnusia "patrz tak wygląda satanista, to ten co niszczy groby". No właśnie stereotypy, uprzedzenia i szufladki. Jak gruszka to na słodko, jak żurawina to do mięsa a tu proszę, jest trochę inaczej;) Ciasto serowe jest pyszne, ale jeżeli macie ochotę to tartę można przygotować na cieście francuskim, wtedy po prostu rezygnujemy z etapu podpiekania ciasta.
Ta tarta została przygotowana jako egzemplarz testowy na imprezę kulinarną, o której już za chwilę kilku opolskich blogerów będzie trąbić na prawo i lewo :) Ja wymyśliłam sobie, że zatroszczę się o sekcję tart i po degustacji już wiem, że ten wypiek zdecydowanie zagości na opolskim pikniku kulinarnym "Żarłostacja" :)) 




Składniki na 1 tartę (wymiary formy 26 cm)

Serowy spód:
  • 130 g mąki pszennej
  • 125 g sera ricotta
  • 75 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 płaskie łyżki mielonych migdałów
  • 1/2 jajka
Składniki: 

1 op. ciasta francuskiego
1 duża dojrzała gruszka
120 g sera niebieskiego (dowolnego - ja wybrałam ser klinek typu rokpol - dosyć łagodny)
100 ml śmietany 18%
1 jajko
2 łyżki pestek słonecznika
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

  1. Ciasto rozwijamy i wykładamy nim okrągłą formę ( ja użyłam formy do tarty). Wylepiamy nim blaszkę, nadmiar obcinamy i odkładamy na bok.
  2. Śmietanę mieszamy z jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gruszkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Plasterki gruszki układamy na cieście dookoła brzegu. Następnie wsypujemy pokruszony ser i nasiona słonecznika, na wierzch wlewamy śmietanę z jajkiem. Ze ścinków ciasta wykrawamy dowolne kształty i układamy na tarcie. Smarujemy je odrobiną śmietany z jajkiem.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wstawiamy tartę i pieczemy ok. 35-40 minut. SMACZNEGO!!!
- See more at: http://www.delimamma.pl/2012/04/tarta-z-gruszkami-i-niebieskim-serem.html#sthash.fwAq700z.dpuf
Składniki: 

1 op. ciasta francuskiego
1 duża dojrzała gruszka
120 g sera niebieskiego (dowolnego - ja wybrałam ser klinek typu rokpol - dosyć łagodny)
100 ml śmietany 18%
1 jajko
2 łyżki pestek słonecznika
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

  1. Ciasto rozwijamy i wykładamy nim okrągłą formę ( ja użyłam formy do tarty). Wylepiamy nim blaszkę, nadmiar obcinamy i odkładamy na bok.
  2. Śmietanę mieszamy z jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gruszkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Plasterki gruszki układamy na cieście dookoła brzegu. Następnie wsypujemy pokruszony ser i nasiona słonecznika, na wierzch wlewamy śmietanę z jajkiem. Ze ścinków ciasta wykrawamy dowolne kształty i układamy na tarcie. Smarujemy je odrobiną śmietany z jajkiem.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wstawiamy tartę i pieczemy ok. 35-40 minut. SMACZNEGO!!!
- See more at: http://www.delimamma.pl/2012/04/tarta-z-gruszkami-i-niebieskim-serem.html#sthash.fwAq700z.dpuf
Przygotowanie:

Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy ser i masło pokrojone w kostkę. Dodajemy sól oraz migdały, mieszamy a następnie dodajemy połowę rozmieszanego jajka. Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy je w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Ja ciasto trzymałam w lodówce 1 dzień. 

Blaszkę do tarty delikatnie smarujemy masłem, wykładamy rozwałkowanym ciastem, spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas nagrzania się piekarnika.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Blaszkę umieszczamy w piekarniku na 10 minut, do lekkiego podpieczenia ciasta. 

Składniki na farsz serowo-gruszkowy:

  • 1 ser camembert bez dodatków (120 g)
  • 1 dojrzała gruszka
  • 1 jajko
  • 100 g śmietany 18%
  • 100 g sera ricotta
  • 2 łyżki śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • Sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Gruszkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na podpieczony dół (może być gorący) wykładamy gruszkę, posypujemy ją słonecznikiem i przykrywamy pokrojonym w paski serem camembert (ser nie zakrywa całej tarty). W misce łyżką mieszamy jajko, śmietany, ser ricotta oraz doprawiamy solą oraz pieprzem. Masę wylewamy na tartę.

Formę wkładamy do piekarnika (180 stopni) a po 15 minutach temperaturę zmniejszamy do 145 stopni i pieczemy jeszcze przez około 45-50 minut, do zarumienienia się góry. 

Tarta jest przepyszna na ciepło z dodatkiem żurawiny, ale na zimno jest jeszcze lepsza, szczególnie następnego dnia :)

Zmodyfikowany przepis na serowy spód pochodzi z bloga Kwestia smaku.

Smacznego!!


1 op. ciasta francuskiego
1 duża dojrzała gruszka
120 g sera niebieskiego (dowolnego - ja wybrałam ser klinek typu rokpol - dosyć łagodny)
100 ml śmietany 18%
1 jajko
2 łyżki pestek słonecznika
Sól i pieprz do smaku
- See more at: http://www.delimamma.pl/2012/04/tarta-z-gruszkami-i-niebieskim-serem.html#sthash.fwAq700z.dpuf
1 op. ciasta francuskiego
1 duża dojrzała gruszka
120 g sera niebieskiego (dowolnego - ja wybrałam ser klinek typu rokpol - dosyć łagodny)
100 ml śmietany 18%
1 jajko
2 łyżki pestek słonecznika
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

  1. Ciasto rozwijamy i wykładamy nim okrągłą formę ( ja użyłam formy do tarty). Wylepiamy nim blaszkę, nadmiar obcinamy i odkładamy na bok.
  2. Śmietanę mieszamy z jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gruszkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Plasterki gruszki układamy na cieście dookoła brzegu. Następnie wsypujemy pokruszony ser i nasiona słonecznika, na wierzch wlewamy śmietanę z jajkiem. Ze ścinków ciasta wykrawamy dowolne kształty i układamy na tarcie. Smarujemy je odrobiną śmietany z jajkiem.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wstawiamy tartę i pieczemy ok. 35-40 minut. SMACZNEGO!!!
- See more at: http://www.delimamma.pl/2012/04/tarta-z-gruszkami-i-niebieskim-serem.html#sthash.fwAq700z.dpuf
 PODPIS

14 komentarzy:

  1. Patrząc na nasze społeczeństwo, czasem mam wrażenie, że życie uczy nas tolerancji i nieszufladkowania, a na starość odbiera nam tę świadomość, że każdy ma prawo do bycia sobą i trochę 'innym'. Dzieci nie mając jeszcze takiego doświadczenia i możliwości szerszego spojrzenia na świat muszą sobie wszystko jakoś układać i selekcjonować w swoich węższych ramach, gdy dorastają, staje się dla nich normalny indywidualizm innych osób, a gdy się starzeją, nagle znów zaczyna ich wszystko 'dziwić'. Chociaż przyznam, że przykro mi, gdy idę ulicą i widzę, że niektórzy starsi ludzie wręcz przystają i patrzą na osobę niepełnosprawną, czy ubierającą się na swój styl, czy właśnie z tatuażami i ćwiekami, jakby to było wydarzenie.

    A o imprezie kulinarnej trąbi się nie tylko w opolskich sferach, bo mojemu P. już od tygodnia nawijam 'jedziemy 22 do Opola, jedziemy 22 do Opola'. :))))

    Ps. 'ogon wylatał' czy 'ogon wypadał'? :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawda, sama prawda ! a na żarłostację przybywajcie :)) jeżeli chodzi o ogon to wylata - cytat z "Samych swoich " ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna tarta!

    Z pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam!!

      Usuń
  5. ja doświadczam jeszcze jednego - dziewczyna z krótkimi włosami to chłopczyca, ewentualnie lesbijka lub walcząca feminista a la Kazimera Szczuka, którą pozdrawiam ;)
    Gruszki w połączeniu z serem uwielbia więc Twoja tarna qni przez chwilę nie wzbudziła mojego zdziwnienia, raczej okrzyk radości
    Dlaczego ja nie dam rady przyjechać na tą Żarłostację... !! :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. byk na byku, nie jestem pijana jakby co:)
      miało być "Twoja TARTA i ANI przez chwilę..." :)

      Usuń
    2. A tam pijana :) pewnie nadal zakochana :) a ja Cię widziałam w krótkich włosach i wyglądasz sexi i kobieco i pięknie :)

      Usuń
  6. Deli, w sumie para z Was idealna! Satanista i recydywistka! :D
    Bardzo lubię połączenie żurawiny i sera. Zaczynałam od łączenia jej z camembert, ale szybko pojęłam, że pasuje praktyczne do każdego sera. Tarta bardzo apetyczna i 3mam kciuki za Twoją sekcję kochana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niezła para to fakt - jak w filmie "Urodzeni mordercy" ;)

      Andźka ty nie trzymaj kciuków tylko zbieraj swoją połowę, wsiadajcie w autko i przybywajcie na żarłostację :)

      Usuń
  7. UWIELBIAM TARTY! A jeszcze bardziej sery w połączeniu z gruszką :) Takiej wersji jescze nie próbowałam. Myślę, że dodatek żurawiny to strzał w 10! :) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda to prawda, żurawina z tą grucha i serami wypadła rewelacyjnie :) Buziole :)

      Usuń
  8. Jestem za łamaniem sterotypów... i poproszę więcej takich magicznych tart :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, ja też!!! a tarty już się tworzą :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...