niedziela, 2 czerwca 2013

Chleb z suszonymi pomidorami i pieczona szynka

Nic tak kobiety nie wkurza jak... wszystko. I tym mało pozytywnym akcentem powinnam przejść do przepisu bo może mi się wymsknąć to czy tamto, ale postanowiłam zagłębić się w temat. 
Rozumiem, że są takie dni kiedy większość rzeczy doprowadza do szału, ale to nie są akurat TE dni. Generalnie jest ok, słońce zaczęło świecić, mieszczę się w swoje ciuchy z zeszłego roku i właśnie kupiłam sobie wystrzałowy lakier do paznokci i nic... wkurza mnie, że Artur nie pamięta jakiej czekolady nie jadam, że znowu spędziłam sobotę na sprzątaniu zamiast czytaniu, że jak mam wolne to znowu pada deszcz, że kolor sukienki inaczej wyglądał na zdjęciu, że nie wiem co zrobić z włosami i że jak schudnę to całkiem mi zniknie góra... mam przynajmniej 15 powodów do załamki, tak mi się przynajmniej wydaje. Potem czytam historię Beaty, współczuję, podziwiam, trzymam kciuki i to, co mnie wkurzało zaczyna mnie cieszyć... że sobotę mogę spędzić na sprzątaniu, że mogę ubrać sukienkę, której kolor totalnie mi nie pasuje, że mam czas i możliwość zastanowienia się co zrobić ze swoimi włosami i że samodzielnie mogę zrobić coś aby przytyć lub schudnąć... Beata to niesamowicie dzielna kobieta, która teraz potrzebuje wsparcia. Warto się na chwilę zatrzymać, aby to zrobić!!

Ciężko teraz przejść do przepisu, trochę chyba nie wypada... napiszę tylko, że zapach tego chleba podziałał na mnie uspokajająco. Chleb jest chrupiący i po prostu bardzo smaczny. Pieczona szynka pasowała do niego idealnie. Normalnie szynka zostałaby przykryta sporą warstwą musztardy, tym razem zrobiłam chutney rabarbarowy, który za dzień-dwa także będzie na blogu. Jak dla mnie kanapka idealna!












Składniki na chleb (naczynie żaroodporne o wym. 24 cm)
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
  • 350 g wody

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pokrojone na drobne kawałki pomidory oraz rozpuszczone drożdże. Wszystko mieszamy. Dodajemy wodę i ponownie mieszamy (ciasto będzie miało rzadką konsystencję). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 245 stopni (jeszcze przed rozgrzaniem wkładamy żaroodporne naczynie, bez pokrywki). Gdy piekarnik będzie już rozgrzany, bardzo ostrożnie wyciągamy naczynie i wlewamy do niego ciasto. Pieczemy bez przykrycia przez 5 minut a następnie pod przykryciem przez 25 minut.

Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy przez 5 minut, następnie chleb zakrywamy folią aluminiową (unikamy przypalenia) i dopiekamy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy z naczynia i studzimy na kratce. 

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja upiekłam szynkę, używając prostego przepisu.

Składniki:
  • 1 kg chudej szynki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • Oliwa z oliwek 
  • Ocet balsamiczny
  • Sól, świeżo zmielony pieprz  
Szynkę oczyszczamy z tłuszczu oraz błon, myjemy i osuszamy. Obwiązujemy bawełnianą nitką lub specjalną nicią gastronomiczną. Na patelni rozgrzewamy 6 łyżek oliwy z oliwek. Na oliwie podsmażamy mięso (dokładnie z każdej strony) spowoduje to, że będzie bardziej kruche.
Wyjmujemy szynkę i smarujemy ją octem balsamicznym. Do pozostałej oliwy (która została nam po smażeniu mięsa) dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, rozmaryn, sól, pieprz, słodką paprykę oraz majeranek. Szynkę wkładamy do powstałej marynaty i pokrywamy nią dokładnie całe mięso. 
Układamy w żaroodpornym naczyniu (z przykrywką),  całość polewamy pozostałym tłuszczem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Zdejmujemy  pokrywkę i pieczemy przez około 30 minut, do zarumienienia. Od czasu do czasu obracamy mięso.
Przepis na chleb pochodzi ze strony Kwestia smaku.

Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Też mam takie dni, ale wtedy mówię sobie 'dziewczyno, uspokój się, a nie przejmuj bzdetami' i... dalej się przejmuję, jednak trochę mniej. Na nasze nastroje nie zawsze jesteśmy w stanie coś poradzić, ważne, żeby tam we wnętrzu czuć, jakimi jesteśmy szczęściarzami, mimo wszystko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co racja to racja :) czuję się szczęściarą, tylko na chwilkę wpadłam w jakiś niż psychiczny, ale już powolutku wychodzę. Wieczorem mam 2 godziny zajęć to cała masa endorfin - także będzie jeszcze lepiej ;) Buźka!

      Usuń
  2. chyba każdy ma takie dni, jednak później po przemyśleniu zdajemy sobie sprawę z tego, że nie warto! Chlebek i szyneczka, uwielbiam takie połączenie i od razu robi się lepiej:) ja dziś mam taki dzień:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, gdyby zawsze było super to nie docenilibyśmy jak bardzo super jest :)

      Chlebek pierwsza klasa, szyneczką zajadam się całe popołudnie :)

      Usuń
  3. Very nice Delimamma, good job

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko wygląda przepięknie, już czuję aromat tej szyneczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Roznosił się po całym domu ładnych kilka godzin :)naprawdę polecam!

      Usuń
  5. mi zaczyna brakować wymówek na moje złe nastroje:)
    wstyd
    a chlebek cudny, mniaam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana ja to wszystko zrzucam na paskudną pogodę co to daje nam nadzieję w postaci słoneczka a potem je gasi - tak bez uprzedzenia :(

      Chlebek poprawia nastrój, chrupiąca gorąca skórka, masełko i odrobinę soli :)))

      Usuń
  6. Jaki chleb piękny! Te dziurki i ta szyneczka, to chyba byłaby tez moja idealna kanapka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś nie cierpiałam jak w te dziurki moja mama wsmarowywała masło, ale teraz już mi to nie przeszkadza :) A szyna - pierwsza klasa, zdecydowanie pasuje do chlebka :)Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Ślinotoki pracują pełną parą.
    Ja fanka domowego pieczywa, na pewno taki chlebek upiekę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlebek prościzna - łatwizna :) pięknie rośnie i smakuje :)

      Usuń
  8. Przecudnie wyrośnięty! Właśnie tak się zabieram za zrobienie chleba bo do tej pory tylko bułeczki piekłam i szukam fajnego przepisu... ten jest bardzo kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego mega prosty i możesz sobie dodawać co tylko chcesz: sery, oliwki, orzechy :)Polecam!

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...