środa, 13 marca 2013

Brownies z masłem orzechowym i karmelem


  Dzisiaj krócej, albo trochę krócej niż zwykle, bo w domu szaleje angina i muszę wymyślać nowe przepisy na papkowate dania, które na dodatek będą smakowały Julii, czyli nie mogą mieć w sobie warzyw, ryb i mięsa. 
  Przez te kilka dni jestem tylko i wyłącznie mamą chorej nastolatki, która z powodu bólu gardła od wtorku milczy. I tak nam płynie czas na solnych płukankach, okładach, herbatkach, papkach i na wspólnym spędzaniu czasu. Pomijając kwestię choroby fajnie jest być w domku tylko we dwie. Oj tak przepraszam, cały czas towarzyszy nam Tofik, najlepszy przyjaciel wszystkich;) Wczoraj np. udało nam się obejrzeć "Edwarda Nożycorękiego" - skutkiem czego po raz kolejny jesteśmy zakochane w tym samym aktorze. Johnny Depp jesteś boski :)

   Dobra miało być krótko;) Dzisiejszy przepis na ciasteczka dedykuję dwóm brownie-maniaczkom, które nie mogły doczekać się publikacji. AgataInspirowane Smakiem oto Wasze ciasteczka brownies z masłem orzechowym i karmelem. Zainspirowana przepisem wyszperanym na blogu Call me cupcake dostosowałam go do własnych potrzeb i zachcianek, a że ochotę miałam na coś słodkiego, coś z czekoladą oraz z niespodzianką w środku, co dodatkowo świetnie będzie się komponować z kubkiem gorącego mleka pomyślałam o tych ciastkach. Nadzienie powoduje, że są mięciutkie, lekko wilgotne wewnątrz i chrupiące na zewnątrz. Ślinka mi kapie na klawiaturę, bo po ciastkach pozostało już tylko wspomnienie... ale za to, jakie!




Składniki na około 15 szt.
  • 110 g masła
  • 350 g brązowego cukru
  • 55 g ciemnego kakao
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 260 g mąki pszennej
  • 100 g mlecznej czekolady
  • Masło orzechowe jako nadzienie (około 10 łyżeczek)
  • Gotowa masa krówkowa jako nadzienie (około 10 łyżeczek)

Przygotowanie:


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

W garnku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z gazu, dodajemy cukier, kakao, jajka i sól, mieszamy. Dodajemy sodę oraz przesianą mąkę, mieszamy i dodajemy poszatkowaną czekoladę. Jeszcze raz mieszamy (ja mieszałam dłońmi) i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie odrywamy mały kawałek (wielkości dużego orzecha włoskiego) i ugniatamy w dłoni nadając mu kształt kuli. Delikatnie rozpłaszczamy na blaszce, kciukiem robimy mały otwór, w którym umieszczamy masło orzechowe a następnie karmel. Znowu odrywamy mały kawałek ciasta i formujemy płaską "Łatkę", którą zakrywamy górę ciastka, delikatnie sklejamy obie warstwy. Postępujemy tak do wyczerpania się ciasta (zerknijcie na zdjęcie poniżej) :)



Pieczemy przez około 10-12 minut. 

Smacznego!


 PODPIS

26 komentarzy:

  1. Boskie! Zazdrość mnie zżera. Ja właśnie całe masło orzechowe, które dziś zrobiłam wyłożyłam na klasyczne amerykańskie ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę mi tu zaraz pisać przepis na masło orzechowe !! ;) Będę bardzo wdzięczna bo uwielbiam :) Jak w Lidlu jest tydzień amerykański to masła kupuję na zapas bo uważam że jest najlepsze ze wszystkich dostępnych na opolskim rynku :)

      Usuń
  2. Wreszcie! Dziękuję! Wyglądają pyyysznie.

    A po wpisie dochodzę do jednego wniosku, skoro Inspirowane Smakiem to też Agata - to widocznie Agaty tak mają, że brownie i masło orzechowe kochają. :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) I w końcu wiem, że Inspirowane Smakiem to Agata:))) Buziaki!

      Usuń
  3. OD "Edwarda..." wszystko się zaczęło - wzdychanie, marzenie, plakatowanie pokoju :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam go na ścianie, wycięłam z Bravo Girl czy Popcornu ;) ale filmu nie oglądałam- wczoraj był mój pierwszy raz ;)

      Usuń
  4. połączenie masy krówkowej z masłem orzechowym, rewelacja
    a wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę są pyszne :) I po ich upieczeniu stwierdziłam, że już nigdy żadnych brownies nie kupię ;) domowe to domowe :0)

      Usuń
  5. ochhh! wspaniałe. ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja już pociekła ale mam na to sposób zabieram się za pieczenie ciastek bo po ostatnich została mi otwarta puszka z masą krówkową, no przecież jej nie wyrzucę ;)

      Usuń
  6. Podobne troszkę do popękanych ciasteczek czekoladowych, muszę je wypróbować, bo.. mój Mąż dla brownie zrobi wszystko,a tu jeszcze masło orzechowe,masa krówkowa, cuda! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem zachwycona ich smakiem :) Uwielbiam połączenie brownie z masłem orzechowym :)
    Zdjęcia przecudne!
    Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Matko z córką! Przestań! Apeluję o rozwagę, dania fit przez krótkie, długie i chude I! Pożyć nie dasz! Serniki na zimno z malinami, ciasteczkowe lody, gofry z mlekiem kokosowym, tarta ze snickersem...No i co jeszcze ja się pytam? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zanadrzu mam batony (3 warstwy karmelu, czekolady i orzechów), krówki z piankami, pralinki z wiśniówką... i jeszcze trochę innych słodkich paskudztw grubiutkich i słodziutkich ;) a na dobranoc popatrzę sobie na odchudzoną Nigellę i znowu pomyślę, że z tymi kilogramami wyglądała o niebo lepiej ;) Buziaki

      Usuń
    2. Nigella schudła? O nie! Jak już ona się odchudza, to nie ma bata- zaraz za nią pójdą całe zastępy...

      Usuń
    3. ale schudła i wygląda o niebo gorzej, sińce pod oczami, buzia zapadnięta, z krągłościami jej do twarzy :)

      Usuń
  9. Boskie te ciacha!
    Mi jakiś czas temu pan doktor odkrył bakteryjki w gardle i siedziałam cały tydzień w domu. Coś słodkiego zdecydowanie ratuje w taki dni! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana :) Na bakterie, na smutki, na dobry humor ale przede wszystkim na zły - ciasteczka są idealne ;) Pozdrawiam i zdrówka życzę sama zmagając się z paskudnymi gardłowymi bakteriami ;(

      Usuń
  10. Pycha! Wyglądają super, jeszcze ten karmel... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No!! to mięciutkie karmelowe nadzienie jest naprawdę świetne :)

      Usuń
  11. Toż to czysta rozpusta ;) Ale w najlepszym wydaniu :D

    P.S. Miło trafić na kogoś z Opola :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jej, czy Ty też jesteś z Opola?? a może masz sentyment do tego miasta?? napisz coś więcej :) A ciasteczka to faktycznie rozpusta, która należy nam się na zakończenie tej przedłużającej się zimy!!!! Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  12. Czekolada, masło orzechowe i masa krówkowa - czy może być coś lepszego? :D Ciasteczka muszą być przepyszne!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też uwielbiam taki zestaw!! Są naprawdę pyszne ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...