niedziela, 24 lutego 2013

"Zdrowa kuchnia prosto z targu" i śliwki na ciepło z miodem i jogurtem


  Czy chcielibyście w samym środku zimy móc delektować się zdjęciami, przepisami i opisami, które przywodzą na myśl wiosnę, lato albo ciepłą jesień? Jeżeli tak, to książka „Zdrowa kuchnia prosto z targu” KUPUJ, GOTUJ, JEDZ autorstwa Jodi Liano, Tasha DeSerio, Jennifer Maiser jest właśnie dla Was. 

  Z niej właśnie pochodzi moja propozycja na deser albo powolne weekendowe śniadanie do łóżka czyli śliwki na ciepło z miodem i jogurtem greckim.



A teraz o samej książce.

 Od pierwszych stron, a dokładniej już na samą okładkę patrząc, wyobrażamy sobie małe targowisko, stragany uginające się od lokalnych produktów, kolorowe warzywa i owoce oraz sprzedawców, których imiona znacie, i u których możecie zamówić jajka od szczęśliwej kury. Każde miasto i miasteczko ma takie magiczne miejsce… targowisko pyszności.
  Jest sobota rano, ogarniam się i wyciągam mój stary rower zaopatrzony w wielki wiklinowy kosz. Kupując nie potrafię dokonać wyboru, więc koszyk ugina się pod ciężarem owoców i warzyw, już wiem, że ta książka jest idealna także dla mnie. Prowadzi czytelnika od samego początku, czyli poczynając od rad związanych z samymi zakupami, podając nam jak na dłoni przydatne informacje dotyczące sezonu występowania poszczególnych owoców i warzyw, sposobu ich przechowywania oraz przygotowania. Dowiemy się z niej np. o podstawowych technikach przygotowania potraw, skąd pochodzą słodkie ziemniaki czy co to są produkty organiczne.
  „Zdrowa kuchnia prosto z targu” to 200 inspirujących przepisów uporządkowanych według rodzin warzyw i owoców, które naprawdę masz ochotę wypróbować. Są łatwe w wykonaniu, ciekawe i zdrowe. Część z nich jest opatrzona apetycznymi zdjęciami, z których, aż emanuje kolor i zapach. Swoją kulinarną przygodę rozpoczęłam od przygotowania jajka sadzonego na młodym szpinaku.


   Zachwyca mnie zarówno prostota przygotowania dania jak i jego smak. Jajko od szczęśliwej kury panoszy się na mięciutkim jeszcze szpinaku - idealny początek dnia.
  A zajadając się kremowym jogurtem, poczytajcie dlaczego warto kupować na targowiskach, czy tylko aby o świeżość produktów chodzi? To także świadome wspieranie lokalnego handlu, który nie stawia na ilość lecz na jakość. To możliwość dotknięcia towaru, nierzadko spróbowania i zamienienia kilku zdań ze sprzedawcą, który doradzi i pomoże nam dokonać wyboru.
  Po popołudniu spędzonym nad książką efekt jest taki, że obkleiłam ją całą masą karteczek z komentarzem „DO WYPRÓBOWANIA”. Mam ochotę na bruschettę z brokułem rabe na ostro, na tartę z dynią piżmową i hiszpańską kiełbasą chorizo a na deser duży kawałek placka rabarbarowo-truskawkowego...i jeszcze mnóstwo innych smakołyków, które grzecznie czekają na swój sezon. 

Śliwki na ciepło z miodem i jogurtem greckim

Składniki na 4 porcje:
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarna  z połowy laski wanilii
  • 6 śliwek wydrylowanych i pokrojonych na ćwiartki 
  • 1 łyżka masła 
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 30 g pistacji (uprażonych i grubo posiekanych)

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. W misce łączymy miód, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodajemy pokrojone śliwki i mieszamy. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy pokrojonym na kawałki masłem. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. To zależy od stopnia dojrzałości śliwek. Może się okazać, że już po 10 minutach śliwki będą miękkie, także nie odstępujemy piekarnika na krok :)

Do 4 małych szklanek wkładamy małe porcje śliwek razem z powstałym w trakcie pieczenia sosem. Dodajemy jogurt i znowu śliwki. Przed podaniem posypujemy uprażonymi pistacjami (pistacje prażymy przez około 2 minuty na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu).

Naprawdę polecam!  
PODPIS
                                                                                                                        

14 komentarzy:

  1. Też chcę taki kosz, ze już o książce nie wspomnę. No i tym deserku, który widzę! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kosz to był mój wyśniony prezent urodzinowy :) Dostałam go a on był dodatkowo cały w kwiatach .... chcę jeszcze raz!! a książkę pożyczę i deser też może zrobię :)

      Usuń
  2. Te śliwki muszą byc pycha;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne, lekko winne i słodkie, fajny początek dnia :)

      Usuń
  3. Przekonałaś mnie! Książkę zamówiłam na allegro :D
    I jeszcze jedno: przy tej piosence Santany bawiłam się na swojej pierwszej dyskotece! Jeeee ale mi przypomniałaś....;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Santana to Santana, rewelacja i tyle (Maria, Maria czy Black magic woman...) Książka jest fantastyczna szczególnie użyteczna w okresie wiosna, lato, jesień - teraz czeka na pojawienie się skłądników, jestem pewna że będziesz zadowolona :) Buziaki!

      Usuń
  4. Deser ze śliwek wygląda obłędnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)) Wczoraj wylądował na stole po raz drugi - fajny deser gdy nie chce ci się stać w kuchni przez pół dnia :)

      Usuń
  5. Tą książkę dostałam od męża na zeszłe urodziny...nie mogłam oderwać od niej oczu. Zdjęcia są przecudne i treść bardzo ciekawa. Ja ze swojej strony również polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) mój egzemplarz już nie może doczekać się sezonu na warzywa i owoce :)

      Usuń
  6. takie śniadanie do łózka i jestem w niebie :)
    a za książką chętnie się rozejrzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i książkę i śniadanie :))

      Usuń
  7. Książka z pewnością bardzo ciekawa, podoba mi się podział dyktowany sezonowością warzyw i owoców.
    A deser wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. książka typowo letnio-jesienna chociaż niektóre warzywa czy owoce dostępne są poza sezonem ale ja czekam na możliwość kupowania ich w nieograniczonej ilości na targowisku :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...