niedziela, 3 lutego 2013

Tłusty czwartek po raz drugi i Baci di ricotta

   Wczoraj, po kilku godzinach na stoku, wróciliśmy do hotelu i relaksując się w gorącym hotelowym pokoju, dopadła nas ochota na zimne słowackie piwo – oczywiście bezalkoholowe ;)
   Co zrobić, czy się chce czy też nie, trzeba się ruszyć i pozwiedzać pobliskie sklepy. Człowiek czuje się tu jak u siebie w domu. Tesco, Kaufland, Lidl… a w dodatku Słowacy tak pięknie rozmawiają po polsku. No dobra ale nie o tym chciałam napisać. Przy samym wejściu do jednej z galerii handlowych, jacyś strasznie dobrzy ludzie postawili budkę 5 m x 2 m, która jest przyczyną mojego wielkiego szczęścia. Nazwy nie pamiętam ale jak dla mnie to PĄCZKOWE NIEBO!!! Przed wyjazdem obawiałam się, że tłusty czwartek spędzę na podjadaniu pączkopodobnych ciastek ale nie, ta budka to prawdziwy raj. Pączki są w rozmiarach od M do XXL – zgadnijcie jaki rozmiar będzie królował u mnie w czwartek. To chyba będzie pierwszy i mam nadzieję ostatni raz gdy będę się cieszyć na myśl o rozmiarze XXL ;)
   Przepisu na te pączki nie mam, ale mam przepis na coś równie smacznego. Włoskie  Baci di ricotta – czyli pączki z serem risotta i cynamonem. Wilgotne, serowe naprawdę przepyszne. Robiłam je przed wyjazdem ale z chęcią powtórzę również po przyjeździe, przecież trzeba uzupełnić kalorie utracone na słowackich stokach :)
   Pozdrawiam Was serdecznie ze Słowackich Tatr – jest bosko!!!









Składniki na około 18 szt.:
  • 240 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • Szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • Cukier puder do posypania
  • Olej do smażenia 

    Przygotowanie:
    Ser ricotta i jajka ubijamy na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier puder i ekstrakt. Jeszcze raz ubijamy całość mikserem.
    W garnku rozgrzewamy około 3 cm. oleju. Ja do ich nakładania użyłam szprycy z szeroką końcówką. Na rozgrzany tłuszcz aplikowałam małą ilość serowej masy ale równie dobrze możesz to zrobić przy pomocy łyżeczki.  

    Smażymy z obu stron (tak jak pączki). Przed podaniem, gdy już lekko przestygną, posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!!
     PODPIS

    8 komentarzy:

    1. Chcę trafić do takiego nieba :D

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ty masz już zarezerwowane miejsce w czekoladowym niebie :))

        Usuń
    2. Cynamonowe i z ricottą? Muszą być obłędnie pyszne! :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Są :)) pyszne i inne od tradycyjnych ale to też dobrze :) fajnie popróbować różności :)

        Usuń
    3. to musi być re-we-lacy-jne! ;D
      już mi ślinka cieknie..

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Mi też patrząc na zdjęcie bo po pączkach już nie ma śladu ;) Pozdrawiam!!

        Usuń
    4. O matko... czy ja na blogi kulinarne zawsze musze trafiać o porze, w której jedzenie takich pyszności jest już mocno niewskazane???
      Bawcie się dobrze:)
      :*

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. :)) Bawimy się do upadłego ;) ze stoku ściągają mnie siłą :) Pierwsza otwieram stoki i ostatnia zamykam :)) jest bosko! Do zobaczyska!

        Usuń

    Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

    WYDRUKUJ PRZEPIS

    PODZIEL SIĘ :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...