piątek, 1 lutego 2013

Przepis na bajaderki

   Co to są bajaderki, jak dla mnie to recycling w czystej postaci albo odnawialne źródła energii :)) bo ma się całkiem sporą energię po ich spożyciu. Jest w nich orzech, suszone owoce a poza tym rozszalałe endorfiny, które uwalniają się po każdym gryzie.

   Muffinki totalnie mi oklapły, ciastka Oreo i inne herbatniki leżały i zalegały a ja nie lubię jak coś leży i zalega ;) Po pierwszym gryzie stwierdziłam, że następnym razem specjalnie zepsuję jakiś wypiek aby cieszyć się smakiem bajaderek. Także przepis powinien rozpoczynać się w ten sposób... zrób muffinki z przepisu, który nigdy Ci nie wychodzi albo z przepisu, który zawsze Ci wychodzi ale zaproś na ich konsumpcję gości wtedy masz jak w banku, że muffinki nie wyjdą ;) A gdy już wyciągniesz z piekarnika piękny zakalec przystępujesz do przygotowywania bajaderek albo inaczej BAJERderek :) Dodaj do nich więcej rumu, będzie niezły bajer ;)

   p.s. Przede mną tydzień w siodle, czyli tydzień na desce ;) Ale będę tu zaglądać z częstotliwością pojawiania się internetu w hotelu :) trzymajcie kciuki za słowackie jedzenie a raczej za mnie w kontekście słowackiego jedzenia... :P




Składniki na około 20 szt.:

  • 200 g pokruszonych ciastek, muffinek itp. (bez masy i owoców) - u mnie babeczki śmietankowe i pozostałości ciastek Oreo bez kremu
  • 30 ml mleka
  • 25 g cukru
  • 1 łyżka suszonych wiśni namoczonych w rumie
  • 100 g konfitury z czarnej porzeczki
  • 30 g masła
  • 6 kropel olejku migdałowego
  • 1 łyżka Nutelli
  • 1 łyżka kakao (ciemnego)


Do obtoczenia bajaderek:

  • 25 g posiekanych orzechów laskowych
  • 30 g posiekanych migdałów

Przygotowanie:

Ciastka i muffinki drobno kruszymy. Zagotowujemy mleko, cukier, masło i kakao. Lekko studzimy i mieszamy z pokruszonymi ciastkami, konfiturą, Nutellą i olejkiem migdałowym. 

Dodajemy wiśnie, które wcześniej moczyliśmy w rumie przez około 30 minut. Wszystko ugniatamy na jednolitą masę. Jeżeli masa będzie zbyt mokra dodajemy więcej ciasteczek i ewentualnie schładzamy masę przez 1 godzinę w lodówce.

Z przygotowanej masy formujemy kulki, obtaczamy je w pokruszonych migdałach i orzechach laskowych. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. 

Smacznego!!

PODPIS

8 komentarzy:

  1. Zrobiłyśmy podobne ciasteczka:) Juz nie pisałam ale do części dodałam pokruszone....Oreo:)
    Przyjemności w górach:) Uważaj na siebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) Oj góry są cudne :) i nawet bardzo przyjazne w tym roku :) Buziaki!

      Usuń
  2. Innymi słowy - nie ma tego złego ;))

    Wypoczywam moja droga :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się jak mogę, ograniczenia w dostępie do netu pomagają w odpoczynku :) Buziaki!

      Usuń
  3. powodzenia na stoku:) bajaderki wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)) Przyda się ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Hej,
    dziewczyny, nawet nie wiecie jak ciężko jest znaleźć dobry przepis na bajaderki. Wszystkie są takie jakieś niepełne. Dziękuję za ten, bo jest naprawdę fajny. Zrobiłem wczoraj w wersji z kokosem. Wyszły świetnie. :D Szybko też się ulotniły :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to mega się cieszę :) i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...