wtorek, 19 lutego 2013

Batony musli


  Co oznacza stwierdzenie ŚNIADANIE IDEALNE? Odpowiedź jest jedna - dla każdego coś innego. Pamiętam nasz (mój i Artura) tygodniowy pobyt w małej miejscowości Vimercate, blisko Mediolanu. Pod swój dach przyjęło nas cudowne małżeństwo Mario i Nana. To był rok 1997 i Opole lizało rany po powodzi tysiąclecia. Przez cały tydzień troszczyli się o nas jak o własne dzieci, rozpieszczając nas przede wszystkim kulinarnie. Rano pobudka a na stole przepyszne śniadanie czyli… jeszcze cieplutkie rogaliki, jogurty, najróżniejsze konfitury i sery, do tego gorąca kawa i świeżo wyciskany sok. Jeżeli o mnie chodzi śniadanie idealne, to są zdecydowanie moje klimaty takie włosko-francuskie. Po zjedzonym posiłku wyjazd do Mediolanu, ale przedtem w pierwszym sklepie tuż za rogiem obowiązkowe śniadaniowe zakupy Artura czyli spory kawałek kiełbasy lub czegoś co smakiem przypomina boczek bo w przypadku Artura ŚNIADANIE IDEALNE to takie, które nawet obok konfitury nie stało ;) 
  Batoniki musli, które przygotowałam różnią się od mojej PIERWSZEJ propozycji batonów, którą umieściłam na blogu. Są zdecydowanie bardziej miękkie bo mniej w nich cukru a więcej bakalii. To świetna i zdrowa przekąska. Dowolnie komponujcie składniki. Ja użyłam swoich ulubionych i Wam proponuję to samo. 

p.s. A od wczoraj na blogu, Especially for YOU, pod każdym postem znajduje się przycisk DRUKUJ, który pozwala na dowolną edycję przepisu, usuwanie zdjęć czy moich przydługawych wstępniaków. Z wprowadzeniem tej funkcji męczyłam się ponad miesiąc, nic nie działało, nie pomagały nawet porady udzielane przez najmądrzejsze głowy. Tym bardziej pękam z dumy, że Gosia Samosia dała radę! Mała rzecz a cieszy!! 





Składniki na około 12 szt.


  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g suszonych fig
  • 100 g suszonych moreli
  • 60 g migdałów
  • 50 g nasion słonecznika (łupanego)
  • 50 g płatków owsianych
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 ml soku z pomarańczy (świeżo wyciskanego)
  • 4 łyżki miodu

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Figi, morele i migdały siekamy na drobne kawałki. Dodajemy nasiona słonecznika, żurawinę, płatki owsiane i mąkę. Mieszamy, wlewamy sok pomarańczowy oraz miód. Całość mieszamy dokładnie, aż powstanie gęsta masa.

Prostokątne naczynie do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do naczynia i równomiernie rozprowadzamy nożem na grubość około 1 cm.

Musli pieczemy przez około 20 minut, do zarumienienia się masy. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy. Idealne z sokiem pomarańczowym na drugie śniadanie.


PODPIS

25 komentarzy:

  1. Coś pysznego, a i jakie zdrowe! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zajadałam się nimi przez dwa dni a dzisiaj robię kolejne bo chyba się lekko uzależniłam ;)

      Usuń
  2. O pyszności. Też zbliżam się o wiele bardziej do Twoich klimatów śniadań, niż do klimatów Twojego męża:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba facetom bliżej do tych mięsnych rejonów, chociaż pewnie nie zawsze ;) Pozdrawiam

      Usuń
  3. zdrowe słodkości! pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie domowe batoniki!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne batoniki ,nie ma to jak dawka energii z rana ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie batoniki! zdrowe i smaczne chrupanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajne, chciałam wydrukować składniki, żeby o niczym nie zapomnieć, ale opcja drukuj nie działa:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Działa ! Przynajmniej na dwóch komputerach, na których sprawdzałam... nie mam pojęcia dlaczego masz problem z wydrukiem :(

      Usuń
    2. masz rację, opcja drukowania pod przepisem działa, a ja próbowałam wydrukować guziołka na dole strony "wydrukuj przepis" i ten nie zadzialal.

      Usuń
    3. No, to były pozostałości po starej opcji ;) dziękuję za info bo zupełnie o tym zapomniałam a robiła zamieszanie na stronie. Cieszę się już zadziałało bo walczyłam z tą opcją chyba od kilku miesięcy :))Pozdrawiam!

      Usuń
    4. :) jestem tu obserwatorem od nie dawna, ale klimat i piękne zdjęcia, smacznie zestawione propozycje sprawiły, że zostanę na pewno długo i chętnie skorzystam z opcji drukuj:) pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    5. Dziękuję za miłe słowa :) Czuj się zaproszona! Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  8. Coś w sam raz dla mnie, idealna kompozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam, mniam, świetne są takie batoniki, bo można je jeść bez wyrzutów sumienia :) Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam :) jadłam i jadłam i żadnych wyrzutów nie zauważyłam ;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  10. Tylko smaka narobiłaś! Poproszę dwa, albo trzy na jutro do pracy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Się robi szefowa :) W sumie jakbym teraz zaczęła robić... :)

      Usuń
  11. Bardzo ładnie Ci wyszły :)
    Ja jak robiłam to zawsze mi się łamały, ale chyba skorzystam z Twojego przepisu i wtedy z pewnością się uda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te nie są kruche, nie będą się łamać :) Są miękkie, konsystencją przypominają... suszone morele :) Polecam i pozdrawiam !

      Usuń
  12. Jako psychofan musli powiadam: może się skuszę! (jeśli jakaś zacna panna mi to zrobi) :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) a skąd Ty weźmiesz w obecnych czasach zacną pannę ;) No może jakaś się znajdzie i uraczy cię musli w kawałku :))

      Usuń
  13. Anonimowy27.4.14

    Czy sok z pomarańczy można zastapić jakimś inym owocowym ponieważ mam uczulenie na cytrusy a bardzo lubie takie przekąski i chęte bym sobie zrobiła:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...