niedziela, 20 stycznia 2013

Sałatka z kurczakiem w sosie miodowo-musztardowym

   Na 5-10 minut przed zajęciami fitness, w szatni panuje niesamowita atmosfera. Ciężko jest ją porównać z czymkolwiek... Opiszę to tak... spora grupa dziewczyn (tak, dla mnie nawet te już dojrzałe są ciągle dziewczynami) znająca się od kilku ładnych lat, dyskutująca na najróżniejsze tematy. Spróbujcie to sobie wyobrazić ;) A może znacie to z własnego doświadczenia :) 

Powiem Wam tak zupełnie szczerze, że czasami chciałabym aby przesiadywanie w szatni wydłużyć do 55 minut a zajęcia skrócić do 5 ;) Oczywiście to nie zmienia faktu, że prowadzenie zajęć kocham, robię to od wielu lat i nie wyobrażam sobie, że przestanę, kiedyś po prostu na planie zajęć nie będzie zajęć z Gosią tylko z Fit babcią ;) 

   Wracając do szatni... czasami jest bardzo zabawnie, najczęściej panuje atmosfera luźnego spotkania ze znajomymi, wiele razy w tej właśnie szatni śmiałam się do łez, zwierzałam się ze swoich problemów i płakałam bo czas był bardzo ciężki. Zawsze jest o czym popeplać....narty, snowboard, dzieci, MĘŻOWIE, kochankowie, gotowanie, tłuszczyk na brzuchu, POŚLADKI JLo, dolegliwości, nasze szczęścia.... mogłabym wymieniać i wymieniać. W tej szatni poznałam mnóstwo boskich kobiet, które zmagają się ze swoimi ułomnościami, pomimo najróżniejszych przeciwności losu trwają w swoich postanowieniach, które bardzo często pomagają sobie nawzajem, uśmiechają się do siebie i do życia (no i znowu wyszło "trochę" sentymentalnie - chyba się starzeję ;)  

   Z myślą o Was, dbających o linię a jednocześnie chcących cieszyć swe oczy, podniebienia i brzuszki czymś pysznym, różnorodnym i bardzo kolorowym przygotowałam tą sałatkę - sałatkę z moimi ulubionymi składnikami i sosem miodowo-musztardowym - mój obecny NUMBER ONE. Sałatka oczywiście wędruje do zakładki FITmamma :)





Składniki na sałatkę (dla 2 osób):
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 dojrzałe avocado
  • 10 pomidorków koktajlowych (mieszanka żółtych i czerwonych)
  • Kilka liści sałaty lodowej
  • 1 szklanka sałaty roszponki
  • 3 łyżki mieszanki ulubionych kiełków (u mnie tradycyjnie kiełki z rzodkiewki)
  • Oliwa do smażenia
  • Sól, pieprz, słodka papryka do doprawienia kurczaka

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oczyszczamy i myjemy. Osuszamy i przekrawamy wzdłuż aby była o połowę cieńsza. Odrobinę ją rozbijamy tłuczkiem do mięsa i posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kurczaka, do momentu aż będzie kruchy ale nie przesuszony. Studzimy i kroimy na paseczki.

Na talerzu układamy mieszankę sałat, pomidorki przekrojone na pół, pokrojone avocado, kurczaka oraz kiełki. Całość polewamy sosem przygotowanym z poniższego przepisu.

Składniki na sos musztardowo-miodowy:
  • 1 łyżeczka musztardy curry
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • Sól i pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem.

Sałatkę podałam z najprostszym ciastem chlebowym.


Ciasto chlebowe:
  • 7 g świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 90 ml ciepłej wody 
  • 125 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie:
Pokruszone drożdże i cukier mieszamy w misce, dodajemy połowę ciepłej wody i jeszcze raz mieszamy (do rozpuszczenia się drożdży). Odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce.

Do miski przesiewamy mąkę oraz sól. Stopniowo dodajemy drożdżową mieszankę oraz oliwę. Mieszamy i dodajemy resztę wody. Na oprószonej stolnicy wyrabiamy ciasto (przez około 8 minut) aż ciasto będzie bardzo elastyczne.

Ciasto przenosimy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto chlebowe rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, formujemy na kształt małej pizzy, smarujemy odrobiną oliwy z oliwek. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy do zarumienienia.
Smacznego!

PODPIS

7 komentarzy:

  1. Anonimowy21.1.13

    Podziwiam! Przepis świetny! Ale przede wszystkim podziwiam za niespozyte pokłady energii ! Czy to zasługa fitnessu? Pozdrawiam serdecznie Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zasługa nadpobudliwości ;) a fitness zdecydowanie pomaga. Mi osobiście dodaje a nie zabiera mnóstwo energii :))Pozdrawiam serdecznie Kasiu :)

      Usuń
  2. Anonimowy23.1.13

    Przepis przetestuję w weekend :) niestety jarmarczna atmosfera w szatni nie zawsze jest przeze mnie odbierana jako pozytywna szczególnie gdy wcześniej wyleję hektolitry potu na treningu i szatnia jest dla mnie oazą dającą możliwość wyciszenia się przed powrotem do domu do codziennych spraw, niestety trajkoczące wokół panie skutecznie potrafią takowy relaks uniemożliwić... taka to ze mnie aspołeczna istota jest :) a zbyt duża ilość energii po treningu/zajęciach oznacza że się obijaliśmy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  3. To nie oznacza aspołecznego usposobienia;) W szatni wyciszenie... nie byłam w takiej :) pewnie gdzieś istnieje :) Nie mogę się jednak z Tobą zgodzić, iż zbyt duża energia po treningu oznacza obijanie podczas zajęć :)) Zajęcia to endorfiny a endorfiny to szczęście i wyżyny energetyczne - ja mogłabym góry przenosić a do obijających się zdecydowanie nie należę :)) Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że sałatka będzie smakować :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. też lubię ten sos!!! pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosty i bardzo smaczny i pasuje do wielu sałatek :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...