sobota, 12 stycznia 2013

Pieczone pierogi 3 sery i święto przytulania


    Mam taki gorący apel do osób odpowiedzialnych za ustalanie świąt w kalendarzu gregoriańskim aby czas poświąteczny nie kończył się tak bolesnym, imprezowym detoksem!! ;)


   Po okresie licznych wigilii i sylwestrowych fajerwerków nadeszła pora posuchy - czyli styczeń, który w moim osobistym kalendarzu jest zupełnie wyjałowiony z wszelakich urodzin, imienin i innych okazji do świętowania. 
 Organizm głodny świątecznego zamętu, w pierwszych dniach stycznia, z trudem radzi sobie z tym wszechogarniającym spokojem. Zdesperowana  zaczęłam nawet przeszukiwać „Kalendarz świąt nietypowych” w nadziei  na odnalezienie powodów do zabiegania. Tak Wysoki Sądzie – jestem nadpobudliwa, wiem powinnam chociażby próbować to leczyć, nie – nie mam zamiaru ;) 
I tym sposobem, w moim osobistym kalendarzu, jak byk widnieją daty podkreślone na czerwono:


13 stycznia – Dzień wzajemnej adoracji

14 stycznia – Dzień ukrytej miłości – zaznaczone ale nie obchodzę bo nie mam żadnych miłości, które ukrywam ;)


I zdecydowanie moje ulubione styczniowe święto:

31 stycznia – Międzynarodowy dzień przytulania!


Dwa spośród ww. świąt mam zamiar obchodzić z wielką fetą – a co - Święto to święto, nie ma że boli ;)


„Pieczone pierogi 3 sery” idealnie wpasowują się w klimat Międzynarodowego dnia przytulania ;) Jak to dlaczego? Ich przygotowanie zajmie nam maksymalnie godzinę także większość dnia przeznaczamy na przytulanie! 
I zjadanie przepysznych pieczonych pierożków z serem ricotta, mozarella i cheddar :)









Składniki na 15 sztuk:

Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 ml śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:
  • 200 g sera ricotta
  • 200 g sera mozarella 
  • 50 g sera cheddar (niezbyt ostry)
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania pierogów

Przygotowanie ciasta:
Przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz śmietanę i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 3 mm. Wycinamy małe krążki (takie jak w przypadku tradycyjnych pierogów).

Przygotowanie farszu:
W misce mieszamy ser ricotta, jajko, rozdrobniony ser mozarella oraz ser cheddar starty na tarce o małych oczkach. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 

Łyżeczką do herbaty nakładamy farsz, na środek każdego krążka. Składamy go na połowę, zlepiamy brzegi palcami oraz dodatkowo widelcem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy pierogi, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez około 25 minut, aż zrobią się złocistobrązowe. Podajemy na ciepło.

Smacznego

 PODPIS



20 komentarzy:

  1. Ale z Ciebie romantyczka! Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że chyba jeszcze "niewyżyta"...kulinarnie! :) Każda okazja jest dobra do świętowania. Żebym mogła zjeść takie pierożki mi wystarczy po prostu "sobota". Zachęciło mnie już samo zdjęcie! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Andźka :) zawsze mi się wydawało, że te czasy są takie nie do końca moje ;) chociaż całkiem dobrze się w nich odnajduję ;) Klimaty "Wichrowych wzgórz" czy "Rozważnej i romantycznej" chyba bardziej mi odpowiadają :) A z drugiej strony z moją niezależnością zostałabym pewnie spalona na pierwszym lepszym stosie :)
      Stwierdzenie "Niewyżyta kulinarnie" bardzo do mnie pasuje, mój mąż, patrząc na mojego totalnego kulinarno-blogowego świra" mówi, że d... za głową nie nadąża - i chyba coś w tym jest;)
      A jeżeli chodzi o pierożki - trochę to nudne :) ale znowu się z Tobą zgadzam, sobota jest wystarczającym powodem żeby je wcinać :)) Ściskam cieplutko!

      Usuń
    2. hehehe mąż najwidoczniej wie co mówi :D

      Usuń
    3. Nie mogę się z nim nie zgodzić :D

      Usuń
  2. jak miło, że mamy takie dziwne święta. jeden dzień w roklu, aby tulic wszystkich dookoła.
    ale ja uważam, że trzeba to robic cały rok. a już w szczególności, kiedy ma się kogo!

    pyszne pierożki. jako serosz :p wielbiciel serów wszelakich, poczęstuję się :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itko :) Smacznego!!
      Ja też należę do fanki nabiału a ricotta i mozarella to moje numery jeden :)

      I tak, zgadzam się z tobą w 100%, okazywanie uczuć powinno odbywać się każdego dnia :)))

      Buźka!

      Usuń
  3. prezentują się niezwykle apetycznie! no nie ma co :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwierz mi, to jak się prezentują to jedno ale jak smakują... Napisałam, że podajemy na ciepło ale jak już były chłodne były również przepyszne :)Zachęcam do spróbowania i pozdrawiam ;)

      Usuń
  4. Będę musiała je koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba się skuszę, bo pierogi wyglądają super! Świetnie, że są pieczone, muszą mieć przez to fajnie pochrupujące ciasto ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Ciasto chrupie a wewnątrz są przepyszne sery ale jeżeli ktoś woli zamiast serów dać pieczarki, szpinak czy szynkę to czemu nie :))

      Pozdrawiam!!

      Usuń
  6. Cheedar w pierogach smakuje obłędnie. :) Bardzo smakowite połączenie! Gotowane jadałam, smażonych nigdy. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nigdy za cheddarem nie przepadałam ale w połączeniu z kremową ricottą i mozarellą smakuje obłędnie :) Ściskam!

      Usuń
  7. Zdecydowanie coś dla mnie :) Kocham sery i pierogi, a ten mix wygląda pięknie i bardzo zachęcająco na Twoich zdjęciach :)
    Ściskam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :))

      Ja też jestem pierogową dziewczyną ;) Legendy krążyły w naszej rodzinie nt. tego ile pierogów potrafiłam zjeść będąc jeszcze dzieckiem ;) Teraz też gdy tylko mam do wyboru kawałek mięsa czy pierogi np. ruskie - zawsze wybieram pierogi :))

      Buziaki!

      Usuń
  8. A kiedy Dzień Pierogów? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie mógłby być w poniedziałek, wtorek, środę... itd. :)

      Usuń
  9. w serach od dawna jestem zakochana, pierożki cudowne!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...