niedziela, 13 stycznia 2013

Malinowy sernik na zimno

   Na przekór zimnym stopom, czerwonej końcówce nosa, butom całym w śniegu i zamarzniętym szybom w aucie wczoraj na stół powędrował malinowy sernik na zimno ;) 
   Zimne stopy pewnie były w "lekkim" szoku bo liczyły na grzańca, no ewentualnie gorącą czekoladę a ta wariatka wyjechała z sernikiem i to w dodatku na zimno ;) Ale ta wariatka wie co robi... Jak ośrodkowy układ nerwowy wyczuje sernik na zimno to zinterpretuje to w ten sposób:

Sernik na zimo = lipiec = lato = temperatura za oknem +30 stopni = gorąco = nie jest mi zimo ;)
   Trochę to pokręcone i może zupełnie mija się z prawdą ale coś w tym jest i nawet wiem co! Pyszny malinowy sernik na zimno na migdałowo-ciasteczkowym spodzie :))





Składniki na ciasteczkowy spód:
  • 1/2 szkl. zmielonych ciasteczek maślanych
  • 1/2 szkl. mielonych migdałów
  • 6 łyżek roztopionego masła

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Rozgniecione ciastka mieszamy z migdałami i roztopionym masłem, rozkładamy je na dnie formy (ja użyłam tortownicy o wymiarach 23 cm) i dociskamy ręką, tak by powstałą równa warstwa. Pieczemy 15 minut na złoty kolor, studzimy.

Składniki na masę serową:
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 szkl. serka homogenizowanego (białego)
  • 2,5 szkl. malin (rozmrożonych) + 1/2 szklanki do dekoracji
  • 1/4 szkl. miodu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Sok z połowy cytryny
  • 15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl. gorącej wody

W blenderze miksujemy maliny, miód, cukier puder i sok z cytryny. Dodajemy mascarpone i serek homogenizowany - miksujemy. Żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie dodajemy do malinowo-serowej masy, miksujemy przez kilka sekund (jedynie do połączenia się składników). Masę wylewamy na ostudzony ciasteczkowy spód.  Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny.


Dekorujemy malinami i świeżą miętą.

Smacznego!
 PODPIS


23 komentarze:

  1. Pysznie! Jak ja tęsknię za latem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak ja!!!! Jestem astronomicznym latem i tęsknię za tym gorącym powietrzem :))

      Usuń
  2. Oj zjadłabym taki serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wakacje na zimowym stole!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wakacje - jeszcze tylko kilka miesięcy... Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  4. dobrze kombinujesz ha,ha,ha :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kombinatorka ze mnie niezła ;) Buziaki

      Usuń
  5. Dawno nie jadłam takiego ciasta, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robiłam na ciepło, ale prawda taka, że obojętnie czy taki czy owaki, każdy pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ja też jestem sernikożercą :))) i bezożercą ;)

      Usuń
  7. Uwielbiam serniki na zimno! Twój Gosiu wygląda genialnie :)
    Ściskam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :))))) i ściskam:)

      Usuń
  8. Chcę taki... może przesyłka dpd ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawaj adres ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Łał, wygląda bosko :) Kolor ma cudny :)
    U mnie też na przekór pogodzie sernik na zimno, tyle, że bez malin...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo dobrze, trzeba sobie umilać ten zimowy czas :) Buźka!

      Usuń
  10. Anonimowy23.2.13

    Spód mi nie wyszedł:( Nie wiem czemu;( Masa malinowo-serowo genialna:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia dlaczego spód nie wyszedł. Wykorzystuję ten przepis także w innych ciastach, z musem rabarbarowym czy sernikiem amerykańskim. Ciężko stwierdzić ale może następnym razem wykorzystaj spód z przepisu na sernik oreo :) Maliny i taki lekko gorzkawy spód (kakaowo-czekoladowy) będzie idealnym połączeniem albo jeszcze inaczej odpuść sobie spód :)

      Usuń
  11. bardzo dobre choć spód mi też chyba nie wyszedł; konsystencja piasku , więć uzyłem biszkoptów i jeszcze na wierch galaretka . Dziekuje za przepis i chciałbym miec możliwość wypróbowania innych. jeszcze raz dziekuję za wspaniałą stronę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tą konsystencją się nie przejmuj ponieważ ona taka właśnie jest przed upieczeniem a potem twardnieje na tyle, że z powodzeniem można sernik kroić i podawać ;) Ale Twoja modyfikacja mieści się w przedziale z napisem "pycha" także brawo :)
      Dziękuję za bardzo miłe słowa i zapraszam po więcej inspiracji :) Pozdrawiam serdecznie!!

      Usuń
  12. Anonimowy11.7.14

    zrobiłam. był zachwycający. goście zauroczeni. dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...