czwartek, 24 stycznia 2013

Makaron penne w sosie śmietanowym z krewetkami i brandy

   "Dlaczego na twoim blogu jest tak mało przepisów z rybami?" - zapytał kolega. Faktycznie tak jest, ale nie mam pojęcia why :) Ryby bardzo lubię, ale przyznaję się, że bliżej mi do makaronów niż wszelakich morskich żyjątek.

  W tym przepisie postarałam się połączyć mój ulubiony makaron i przepyszne krewetki, które dochodziły w sosie z dodatkiem brandy. Wprawdzie krewetki to skorupiaki, ale ślimak też do niedawna był mięczakiem (sorki ślimak) to znaczy do czasu, aż Unia Europejska nie zadecydowała, że ślimak to ryba lądowa... ;)Może za jakiś czas krewetki też dołączą do ślimaków i powiększą mój blogowy katalog przepisów z rybami ;) Póki co dla amatorów skorupiaków ale i makaronu, dla zwolenników brandy w rozsądnej ilości  - Penne w sosie śmietanowym z krewetkami i brandy czyli Penne rigate com gamberi e brandy :) Polecam!!





Składniki na 2 porcje:
  • 200 g ugotowanego makaronu penne (al dente) - makaron gotujemy gdy sos już będzie gotowy.
  • 20 g solonego masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka, obrana i drobno posiekana
  • 20 g orzechów włoskich
  • 200 g surowych krewetek, obranych
  • 4 pomidory koktajlowe obrane ze skórki
  • 40 ml brandy
  • 160 ml śmietany kremówki (36%)
  • 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
W garnku (na małym ogniu) roztapiamy masło razem z oliwą. Dodajemy szalotkę oraz orzechy włoskie i podsmażamy przez około 4 minuty.

Zwiększamy ogień i dodajemy krewetki (oczyszczone) oraz pomidory, doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy przez około 3 minuty, cały czas mieszając.

Wlewamy brandy i gotujemy przez 2 minuty (alkohol musi wyparować ). Dodajemy śmietanę oraz ocet balsamiczny i podgrzewamy przez około 20 minut, aż krewetki będą odpowiednio kruche. W razie potrzeby sos dopraw solą oraz pieprzem. 

Do garnka z gotowym sosem przekładamy ugotowany makaron. Całość dokładnie mieszamy, tak aby sos pokrył cały makaron.  Przekładamy na talerze, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy gorące. 

Smacznego!
 PODPIS

12 komentarzy:

  1. Co za połączenie! Chętnie spróbowałabym tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krewetka z brandy i śmietanowym sosem naprawdę wypadła pierwsza klasa :))Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Wiesz, że chyba nigdy nie połączyłam krewetki ze śmietaną? Muszę to zmienić.
    Często myslę o Tobie kochana, bo na okrągło robię lody bezowe! Dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu :)) Wiesz jak mi teraz miło :) Od czasu wypróbowania przepisu lody bezowe gościły na moim stole już kilkukrotnie - za każdym razem znikały po chwili :) Lubię ich konsystencję z wyczuwalną strukturą bezy :) Cieszę się, że Tobie również przypadły do gustu!!!
      A jeżeli chodzi o krewetki to najczęściej były przeze mnie robione w tradycyjny sposób - czosnek, masełko, natka pietruszki, cytryna... tym razem z kremówką i brendy stały się moim ulubionym zestawem.
      Buziaki!!

      Usuń
  3. wow, wow, wow! ile tego :]
    śmietanowa rozkosz, delikatna krewetka i kopniak z brandy :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takich słów mi zabrakło w opisie potrawy :)) Dziękuję i jeszcze raz życzę powodzenia w BlogerChef !!!

      Usuń
  4. Pięknie wyglądają i na pewno bym wcisnęła większość. Jednak mąż zapewne mógłby dac mi popalić za wlanie brandy do garnka. Ohohoho już to widzę! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) Mój nie widział a jak mu dałam makaron z sosikiem i powiedziałam o dodaniu brandy to już było za późno na ewentualne wyodrębnienie alkoholu z sosu:)) Buźka ;)

      Usuń
  5. W jedzeniu takich dań czuję się jak ryba w wodzie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale czy ryba lądowa ;)buźka

      Usuń
  6. Anonimowy29.8.13

    Gino D'Acampo Włoskie Dania Makaronowe - świetna ksiażka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie najlepsza!!!

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...