środa, 2 stycznia 2013

Cynamonowe gofry

   Z czym Wam się kojarzą gofry? Dla mnie gofry to wakacje nad polskim morzem i rodzinne snucie się nadmorskimi pasażami podczas kapryśnego lata. Pamiętam, że gdy temperatura spadała poniżej 15 stopni potrafiliśmy wydać fortunę na lody świderki, opiekane rybki i gofry, które obłożone były bitą śmietaną i najróżniejszymi owocami. Tak - od czasu do czasu pozwalam sobie na takie szaleństwo a od kiedy na półce w kuchni kurzy się moja własna gofrownica mogę tak zaszaleć w domu. 

   Ciasto na gofry robiłam już różne, kiedyś nawet próbowałam z sokiem owocowym, ale tym razem zapragnęłam gofrów cynamonowych - takich trochę w zimowych klimatach. Same w sobie są przepyszne więc dodatki były skromne. Ulubione konfitury i świeżo wyciskany sok pomarańczowy. Smak smakiem ale zapach smażonych cynamonowych gofrów jaki unosił się jeszcze długo w domu - bezcenny!




Składniki na 12 małych gofrów w kształcie serca:

  • 60 g miękkiego masła
  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 150 ml śmietany (18%)

Przygotowanie:
Mikserem ubijamy masło razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku cały czas ubijając.

Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy po jednej łyżce do masy maślano-jajecznej, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy śmietanę i ubijamy jeszcze przez chwilę, tak aby powstała gładka masa.

Rozgrzewamy gofrownicę, delikatnie smarujemy ją olejem (ja smaruję przy pomocy silikonowego pędzelka). Wlewamy odpowiednią ilość ciasta na gofry i smażymy do uzyskania złotego koloru.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.  Smacznego!!
PODPIS


14 komentarzy:

  1. Chyba czytasz mi w myślach, bo ostatnio baaardzo za mną chodzą gofry:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jutro mam urlopik i z samego rana znowu robię gofry - a co!! ;) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Zapachniało mi latem :) Latem pomieszanym z jesienią. Podoba mi się to.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A lato pomieszane z jesienią to nic innego jak polskie morze a polskie morze to gofry - czyli wyszło, że trzeba znowu smażyć ;)

      Usuń
  3. Domowe goferki to pychota! Też czasem pozwalam sobie na taką rozpustę...:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No przecież życie byłoby zbyt smutne bez tego typu przyjemności !!

      Usuń
  4. Jak widzę, że coś jest cynamonowe już mam ochotę się za to zabrać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wrzucasz, mieszasz, smażysz i masz !! Cynamonowe co nieco :)

      Usuń
  5. ooo jaki świetny kształt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, gofrownica za 29,90 a ile przyjemności ;)

      Usuń
  6. Świetny blog, chyba zacznę wykorzystywać te przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)) i zapraszam wykorzystuj ile wlezie ;)

      Usuń
  7. Gdzie mozna kupic takie szklanki???

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...