sobota, 15 grudnia 2012

Zimtsterne migdałowo-cynamonowe

   Te ciasteczka są przeze mnie wyczekiwane każdego roku w okresie przedświątecznym. Mocno migdałowe z delikatnym aromatem cynamonu. Są kruche i każdego dnia coraz lepsze! Instrukcja spożywania wygląda następująco:

1. Puszczamy ulubioną muzykę, tą która wprowadza nas w doskonały nastrój.... jak dla mnie nie ma nic lepszego niż najlepsza Eva Cassidy !!


2. Siadamy wygodnie na najwygodniejszej sofie w domku.

3. Do jednej ręki bierzemy ciasteczko a do drugiej ulubioną herbatę... a może ktoś miły przywiezie nam najlepsze co można pić w zimowe wieczory czyli orange essence :) Wprawdzie do dostania jedynie w Opolu w Kofeina Art Cafe (nie jest to link sponsorowany ;) ale warto tego spróbować będąc w moim mieście :) Ja przepis znam ale obiecałam zabrać go ze sobą do grobu także dzisiaj "tylko" przepis na ciasteczka ;)






Składniki:

  • 2 białka
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub esencji waniliowej
  • 5 kropli aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 200 g mielonych migdałów 
  • cukier puder do podsypania
Sposób przyrządzenia:

W misce mieszamy cukier puder, pastę waniliową, aromat, cynamon i migdały, dodajemy białka i zagniatamy, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1h.

Glazura bezowa:

  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 200 g cukru pudru
Ubijamy na sztywno białko ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier. Glazura powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy (na grubość ok. 0,5 cm) podsypując cukrem pudrem.

Wycinamy ciasteczka (tradycyjnie są to gwiazdki) i układamy na blaszce. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy na każdej gwiazdce glazurę.

Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 15 minut. Beza nie może nabrać brązowego koloru. W tym celu możemy po 5 minutach pieczenia przykryć ciastka papierem do pieczenia i nadal piec.

Ciasteczka możemy długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.


Smacznego!!

 






21 komentarzy:

  1. idealne dla mojego męża! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też za nimi przepada :) Buźka :)

      Usuń
  2. Anonimowy15.12.12

    powinny się nazywać zimtherzchen... :-)

    ładne i taaaakie pachnące cynamonem mniam,,, wpadam na kawkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słuchając Evy, patrząc na przepis, może się nasuwać tylko jedno: piękno, piękno, piękno..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eva jest cudowna jeżeli jeszcze nie znasz polecam "Autumn leaves " Evy właśnie...powala :)

      Usuń
  4. Czar cynamonu :D !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja pamiętam takie "wino" - "czar teściowej" mam nadzieję, że moje ciasteczka startują w innej kategorii ;)

      Usuń
  5. Migdałowe ciasteczka - klasyka świątecznych smaków... uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cynamon, migdały, wanilia... Nie da się ukryć - idą Święta!
    Ciasteczka muszą być pyszne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj idą, idą ale ja już sobie pójdą to te ciasteczka też smakują :) Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  7. Ciasteczka przepysznie wyglądają i pięknie ujełaś je na zdjęciach;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i pozdrawiam!!! :)

      Usuń
  8. yummy !

    pozdrawiam,
    Klaudia B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podoba mi się twój komentarz - serio :)) Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  9. O, u Ciebie też pyszne ciasteczka!
    Obserwuję i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)Dziękuję za zaproszenie! z całą pewnością będę gościem Twojego bloga :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Nie mogę się nie zgodzić ;) Buźka!!

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...