niedziela, 9 grudnia 2012

Wytrawne pralinki czyli imprezę rozkręca Delimamma

   Ostatni etap w konkursie na Kulinarnego Bloga Roku 2012 rozpoczęty. Uczestniczę w nim od samego początku więc i tym razem zgłosiłam swój przepis. Temat był sylwestrowy czyli "Sylwestrowe kreacje...kulinarne". Jako, że w tym roku bardzo świadomie postanowiliśmy spędzić Sylwestra w zaciszu domku, dbając o to by nasz Tofik nie oszalał pod wpływem strzałów z petard, może się okazać, że moja kreacja sylwestrowa składać się będzie z flanelowej piżamy i grubych skarpet :) Ale co tam, impreza i tak będzie wypasiona, poprzedzona godzinami spędzonymi w kuchni skutkiem czego padnę około godziny 22 - tak już bywało :) nie stresuje mnie to, bo generalnie nie nakręcam się Sylwestrem wolę inne powody lub ich brak aby szaleć do białego rana. 
   Ten przepis niech Wam służy nie tylko na sylwestrowych domówkach ale na imprezach generalnie. 
   Jeżeli zechcecie na niego zagłosować będzie mi bardzo miło :) Głosować możecie pod TYM LINKIEM.

Żeby nie było wątpliwości na bombce jest napis Delimamma - moja własna domowa robota okupiona bólem palca wskazującego :)) ale o tym innym razem :)








Składniki na farsz nr 1:
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżeczki majonezu
  • Ok. 20 szt. solonych pistacji
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

Składniki na farsz nr 2:
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 szt. małej papryki
  • 1/2 szkl. sera żółtego (startego na tarce o małych oczkach)
  • 4 plastry szynki
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1/3 szkl. słonych orzeszków
  • Sól i pieprz do smaku

Składniki na farsz nr 3:
  • 3 łyżki tuńczyka (u mnie tuńczyk w oliwie z oliwek)
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki 
  • 1 cebula szalotka drobno poszatkowana
  • 1/2 szkl. sera żółtego (startego na tarce o małych oczkach)
  • 1/2 szt. małej papryki
  • 2 łyżeczki majonezu
  • Sól, pieprz, słodka papryka do smaku

Dodatkowo:
  • 18 szt. okrągłych wafelków deserowych
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Wafelki kładziemy pomiędzy dwiema wilgotnymi ściereczkami. Czekamy, aż staną się miękkie i podatne na formowanie. Układamy je w małych foremkach i delikatnie smarujemy roztopionym masłem. Wkładamy na około 8-9 min. do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni. Po wyjęciu studzimy w foremkach. Gdy będą wystudzone wyjmujemy z foremek i napełniamy farszem.

Przygotowanie farszu nr 1:
Pieczarki ścieramy na tarce i podmażamy na roztopionym maśle. Odstawiamy na bok do ostudzenia. Jajka ugotowane na twardo ścieramy na drobnej tarce, mieszamy z pieczarkami, drobno poszatkowaną natką pietruszki, majonezem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Pistacje rozgniatamy i obsypujemy nimi kulki, które wykonujemy z naszego farszu. Kulki powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Układamy na przygotowanych wcześniej babeczkach.

Przygotowanie farszu nr 2.
Jajka ugotowane na twardo ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojoną szynkę oraz paprykę. Ser żółty ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do naszej pasty. Dodajemy majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem. Orzeszki słone rozgnaiatamy i obsypujemy nimi kulki, które wykonujemy z naszego farszu. Kulki powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Układamy na przygotowanych wcześniej babeczkach.

Przygotowanie farszu nr 3:
Tuńczyka mieszamy z serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach, drobno poszatkowaną papryką, cebulą, kukurydzą oraz majonezem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Z farszu wykonujemy kulki. Kulki powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Układamy na przygotowanych wcześniej babeczkach.

Smacznego!!

10 komentarzy:

  1. Już zagłosowałam, a z przepisu na pewno skorzystam :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczny pomysł na sylwestrową ( i nie tylko! ) przekąskę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim przypadku (i nie tylko!) :) Pozdrawiam cieplutko;)

      Usuń
  3. najbardziej przemawiają do mnie te z tuńczykiem :)
    głos oddany ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja oszalałam na punkcie pieczarek i pistacji ale tuńczyk też jest pyszny !! Dziękuję za głos!!!!! :)

      Usuń
  4. Nie wiem co bardziej mi się podoba - farsz 1 czy farsz 2.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znając oba smaki mogę tylko potwierdzić, że trudno się zdecydować :):):)

      Usuń
  5. Bardzo pomysłowe :) Nasze plany Sylwestrowe jeszcze nieustalone, mam nadzieję, że uda nam się zrealizować opcję związaną ze stokiem narciarskim, pochodniami i grzańcem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasieńko o takim sylwestrze śnię :) Póki co w czwartek stok i prasowanie stoku dechą :))) Gdyby nie fakt, że Tofik jest jeszcze taki mały i tak naprawdę nie wiemy jak zareaguje na strzały z petard to wyjechalibyśmy w góry - bo to idealny pomysł na spędzenie tej nocy :) My na ferię mamy już zaplanowany wyjazd do Tatrzańskiej Łomnicy - czyli słowackie Tatry - polecam bo warunki rewelacyjne i ceny bardzo przystępne :)) Buźka

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...