No i w końcu dorwałam świeże żurawiny!!! Nie chciałam ich zużywać na znane mi smaki więc postanowiłam zmiksować je po swojemu :) Żurawina, jabłko, migdały i ciasto z mąką pełnoziarnistą... dodałam sos z malin i granatów i odpłynęłam w błogiej rozpuście.
Żurawina jest tylko lekko kwaskowata, swoją cierpkość oddała leżakując całą noc w cukrze :) Ciasto jest przepyszne zaraz po upieczeniu ale po ostygnięciu też szybciutko znikało. Polecam nie tylko jako przerywnik od piernikowych wypieków!
Składniki:
- 100 g mąki (Pełne ziarno)
- Szczypta soli
- 75 g miękkiego masła
- 40 ml ciepłej wody
- 300 g jabłek, najlepiej twardych i soczystych
- 200 g świeżej żurawiny
- 3/4 szkl. cukru do przesypania żurawiny
- 1 łyżka rumu
- 25 g bułki tartej
- 50 g cukru do wypieków
- 8 g cukru waniliowego
- 25 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Dzień wcześniej żurawinę zasypujemy cukrem (3/4 szkl.), mieszamy i chowamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia mąkę przesiewamy na blat, robimy
wgłębienie i wsypujemy sól, dodajemy wodę i 25 g miękkiego masła.
Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulę i wkładamy ją do
ogrzanego garnka, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy na 30
minut.
W międzyczasie obieramy jabłka,
wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wsypujemy do miski,
dodajemy żurawinę (odcedzoną z nadmiaru soku), rum i mieszamy.
Na stolnicy
rozkładamy posypaną mąką ściereczkę, na niej rozwałkowujemy ciasto.
Roztapiamy resztę masła. Ciasto smarujemy masłem i rozciągamy je na
cienki prostokątny placek. Ponownie smarujemy ciasto masłem a następnie
posypujemy tartą bułką (zostawiamy ok 3 cm bez bułki wzdłuż każdego
brzegu).
Na cieście rozkładamy jabłka z żurawiną, posypujemy je cukrem, cukrem waniliowym i płatkami migdałów.
Ciasto zwijamy zaczynając o krótszego brzegu, na końcu dobrze sklejając brzegi rulonu.
Płaską i dużą blachę wykładamy
papierem do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i układamy strudel
tak, aby zakończenie było pod spodem. Wierzch ciasta smarujemy
roztopionym masłem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury
180 stopni. Wstawiamy strudel na około 50 minut. W połowie pieczenia
jeszcze raz smarujemy wierzch masłem.
Podajemy z sosem z malin i granatów przygotowanym według poniższego przepisu:
Składniki:
- 1 szkl malin
- Pestki z jednego granatu
- 2 łyżeczki drobnego cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w małym garnku, zagotowujemy i gotujemy , cały czas mieszając, przez około 10 minut.
Smacznego!!
prezentuje się jak najbardziej pysznie :]
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Uwielbiam pierniki ale to ciasto żurawinowe było taką sympatyczną odskocznią od piernikowych, świątecznych wypieków :) Pozdrawiam!
UsuńStrudel jabłkowy uwielbiam :) Natomiast nie wiem czy skusiłabym się na dodatek żurawiny, bo nie przepadam za nią ;)
OdpowiedzUsuńKasiu ja za żurawiną nie przepadałam w wersji świeżej bo cierpka, kwaskowata itp. natomiast po całej nocy w lodówce z dodatkiem cukru jest przepyszna!!!
UsuńJa z kolei głównie skusiłabym się na tą żurawinkę :D
OdpowiedzUsuńCzyli dla każdego coś innego :))
Usuń