niedziela, 2 grudnia 2012

Strudel żurawinowo-jabłkowy

  No i w końcu dorwałam świeże żurawiny!!! Nie chciałam ich zużywać na znane mi smaki więc postanowiłam zmiksować je po swojemu :) Żurawina, jabłko, migdały i ciasto z mąką pełnoziarnistą... dodałam sos z malin i granatów i odpłynęłam w błogiej rozpuście. 
   Żurawina jest tylko lekko kwaskowata, swoją cierpkość oddała leżakując całą noc w cukrze :) Ciasto jest przepyszne zaraz po upieczeniu ale po ostygnięciu też szybciutko znikało. Polecam nie tylko jako przerywnik od piernikowych wypieków!



Składniki:
  • 100 g mąki (Pełne ziarno)
  • Szczypta soli
  • 75 g miękkiego masła
  • 40 ml ciepłej wody
  • 300 g jabłek, najlepiej twardych i soczystych
  • 200 g świeżej żurawiny
  • 3/4 szkl. cukru do przesypania żurawiny  
  • 1 łyżka rumu
  • 25 g bułki tartej
  • 50 g cukru do wypieków
  • 8 g cukru waniliowego 
  • 25 g płatków migdałowych


Przygotowanie:

Dzień wcześniej żurawinę zasypujemy cukrem (3/4 szkl.), mieszamy i chowamy do lodówki na całą noc. 
Następnego dnia mąkę przesiewamy na blat, robimy wgłębienie i wsypujemy sól, dodajemy wodę i 25 g miękkiego masła. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulę i wkładamy ją do ogrzanego garnka, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy na 30 minut.

W międzyczasie obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wsypujemy do miski, dodajemy żurawinę (odcedzoną z nadmiaru soku), rum i mieszamy.

Na stolnicy rozkładamy posypaną mąką ściereczkę, na niej rozwałkowujemy ciasto. Roztapiamy resztę masła. Ciasto smarujemy masłem i rozciągamy je na cienki prostokątny placek. Ponownie smarujemy ciasto masłem a następnie posypujemy tartą bułką (zostawiamy ok 3 cm bez bułki wzdłuż każdego brzegu).

Na cieście rozkładamy jabłka z żurawiną, posypujemy je cukrem, cukrem waniliowym i płatkami migdałów.
Ciasto zwijamy zaczynając o krótszego brzegu, na końcu dobrze sklejając brzegi rulonu. 

Płaską i dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i układamy strudel tak, aby zakończenie było pod spodem. Wierzch ciasta smarujemy roztopionym masłem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wstawiamy strudel na około 50 minut. W połowie pieczenia jeszcze raz smarujemy wierzch masłem.

Podajemy z sosem z malin i granatów przygotowanym według poniższego przepisu:
Składniki:
  • 1 szkl malin
  • Pestki z jednego granatu
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w małym garnku, zagotowujemy i gotujemy , cały czas mieszając, przez około 10 minut.

Smacznego!!

6 komentarzy:

  1. prezentuje się jak najbardziej pysznie :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Uwielbiam pierniki ale to ciasto żurawinowe było taką sympatyczną odskocznią od piernikowych, świątecznych wypieków :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Strudel jabłkowy uwielbiam :) Natomiast nie wiem czy skusiłabym się na dodatek żurawiny, bo nie przepadam za nią ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu ja za żurawiną nie przepadałam w wersji świeżej bo cierpka, kwaskowata itp. natomiast po całej nocy w lodówce z dodatkiem cukru jest przepyszna!!!

      Usuń
  3. Ja z kolei głównie skusiłabym się na tą żurawinkę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli dla każdego coś innego :))

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...