czwartek, 13 grudnia 2012

Roczek Delimammy i tort z musem malinowym

   Moja pierwsza blogowa rocznica :) Pamiętam jak dziś swój pierwszy wpis PIERNICZKI LEBKUCHEN i obawy czy wytrwam, czy znajdzie się ktoś kto będzie chciał czytać moje uzewnętrznienia, wypróbowywać zamieszczane przepisy. Zastanawiałam się czy jestem odporna na krytykę, która niewątpliwie się pojawi, przecież mój blog to moje dziecko a żadna mama nie lubi jak ktoś krytykuje jej potomstwo;) 
   Minął rok, z krytyką specjalnie zmagać się nie musiałam, tych, którzy mają ochotę tutaj zaglądać przybywa z dnia na dzień, przez ten rok poznałam mnóstwo niesamowitych osób, niektórych znam tylko poprzez ich blogi a innych mam okazję spotykać "Są różni: milczący, wygadani, flegmatyczni, sceptyczni, pełni życia, radośni, dziecinni, rozrywkowi... Dzielą ich: kilometry, poglądy, wiek, kolor oczu, wzrost, numer buta, płeć, muzyka. A wszystkich łączy jedna dama. Piękna i elokwentna dama o oczach koloru tęczy. Jej wiek jest dotąd nieznany, ale jak wiadomo kobiet o wiek się nie pyta. Na imię ma Pasja" Dokładnie tak
 
   Kochani chcę Wam wszystkim, którzy mnie odwiedzacie, którzy mnie wspieracie i autentycznie kibicujecie bardzo ale to bardzo podziękować. Każdy wasz komentarz, ciepłe słowo jest dla mnie ogromnym dowodem sympatii :) Pozytywnej krytyki się nie boję - za nią również dziękuję :)

   Szczególnie wielka buźka dla Artura Julii za wyrozumiałość i miłość, Jackowi za wszystko i Justynie Bistro mamie za pomoc wszelaką :)

   Zrobiło się poważnie i sentymentalnie a to przecież urodziny i trzeba się cieszyć i świętować :)) A jak urodziny to musi być i tort :) Z jedną świeczką ale mam nadzieję, że będzie ich więcej. Tort jest z musem malinowym najpyszniejszym jaki kiedykolwiek jadłam. Polecam!!




 Tort jest naprawdę przepyszny i obłędnie malinowy :)




Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżki kakao



Przygotowanie:



Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijajmy. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Przesiewamy mąki i kakao - mieszamy. Wsypujemy bardzo delikatnie do ciasta i łączymy, najlepiej drewnianą łyżką.

Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Do formy wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170ºC około 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).



Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuszczamy je (w formie) na podłogę lub blat. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Wyjmujemy z formy. 



Biszkopt kroimy na 3 równe części. Będziemy potrzebować dwa blaty biszkoptu.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.
  
Składniki na syrop malinowy - do nasączenia biszkoptów:
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szkl. wody
  • 1/4 szkl. syropu malinowego

Przygotowanie:

Łączymy cukier i wodę w garnku. Podgrzewamy, aż całość będzie wrzała. Zdejmujemy z gazu i studzimy. Mieszamy z syropem malinowym.

Krem malinowy:
  • 400 g mrożonych malin
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. syropu malinowego
  • 16 g żelatyny
  • 2 szkl. śmietany kremówki

Przygotowanie:

Maliny razem z cukrem podgrzewamy w garnku. Zagotowujemy i nadal gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Malinową mieszankę przecedzamy przez sito o drobnych oczkach, studzimy. 

Syrop oraz żelatynę mieszamy w garnku i pozostawiamy na 5 minut. Po tym czasie podgrzewamy przez około 10 sekund. Rozpuszczoną żelatynę przelewamy do malinowego puree. Mieszamy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy ostudzony krem malinowy, mieszamy i umieszczamy w lodówce  na 5 minut.

Dodatkowo:
  • 2 mleczne czekolady z orzechami (drobnymi orzechami) rozpuszczone w kąpieli wodnej
  • Wiórki czekoladowe
  • Ubita śmietana kremówka do ozdabiania  tortu.
Przygotowanie tortu:

Pierwszą warstwę biszkoptu umieszczamy w większej tortownicy (u mnie średnica 24 cm.). Biszkopt delikatnie nasączamy przygotowanym syropem malinowym a następnie smarujemy połową roztopionej czekolady orzechowej. 

Wlewamy połowę kremu malinowego na górę biszkoptu oraz pomiędzy biszkopt a tortownicę. Lekko stukamy tortownicą tak aby krem osiadł na całej powierzchni i wypełnił całą przestrzeń. Kładziemy kolejną warstwę biszkoptu.


Ponownie nasączamy biszkopt, smarujemy go czekoladą a następnie kremem malinowym i znowu lekko stukamy tortownicą. Wygładzamy powierzchnię tortu i umieszczamy go w lodówce na kilka godzin (co najmniej 3 godziny).

Nożem delikatnie oddzielamy krem od tortownicy, zdejmujemy kołnierz blachy. Jeżeli trzeba delikatnie wyrównujemy brzegi tortu (możemy to zrobić lekko wilgotną płaską łopatką lub nożem).

Górę tortu dowolnie dekorujemy bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi czy np. świeżymi malinami.

Smacznego i jeszcze raz Wielkie dzięki, że ze mną jesteście!!!  

  
 

33 komentarze:

  1. Piękny torcik!! Gratulacje rocznicy i jeszcze wielu, wielu lat blogowania

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego co najlepsze z okazji takiej rocznicy! Oby kolejne lata z blogiem były równie udane, a nawet i jeszcze bardziej owocne! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)) Też podpisuję się pod życzeniami ;)

      Usuń
  3. Od tego nie ma już odwrotu :))) Kolejnych lat cudownego blogowania Ci życzę, inspirujących wpisów, życzliwego i stale powiększającego się grona wiernych czytelników! I czerpania z tej pasji radości energii na co dzień. P.S. Dziękuję, że tam u góry postu widnieję :) absolutnie się nie spodziewałam :)
    Sto lat Delimammo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach co za mamy! Gotujcie, pieczcie i dzielcie się swoimi cudami- uwielbiam Was obie :D

      Usuń
  4. Dziękuję Justa za życzenia :)) Niech się spełni!!

    OdpowiedzUsuń
  5. o rany, coo za cudowny tort!
    wspaniale się prezentuje. uświetni Twoje urodzinki.

    a w związku z nimi, samych radosnych chwil, samych pozytywnych komentarzy, samych udanych eksperymentów i wspaniałych doznań smakowych przez następne najbliższe lata :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itko :) dziękuję Ci bardzo, bardzo mocno :) Ma nadzieję, że będzie właśnie tak jak piszesz!! Buźka z mroźnego Opola :)

      Usuń
  6. Tort wygląda świetnie :)

    Samych wspaniałych lat blogowania!

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratulacje! :) Oby dalej tak pięknie i smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) Dziękuję! Mam taka nadzieję, że poziom nie spadnie wręcz przeciwnie ;)

      Usuń
  8. Przepiękny torcik :) Sto lat pysznego blogowania i mnóstwa wspaniałych inspiracji !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Torcik naprawdę pychota!! Dziękuje za życzenia :))

      Usuń
  9. Gratuluję pięknej rocznicy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Serdecznie gratulacje i powodzenia w następnych latach blogowania :)
    A tort przecudny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :))) Dziękuję i pozdrawiam!!

      Usuń
  11. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w blogowaniu...wspaniały tort rocznicowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieplutko pozdrawiam i bardzo dziękuję za życzenia i miłe słowa :)) Fajnie jest wiedzieć, że ktoś gdzieś tam kibicuje temu co robimy :)))

      Usuń
  12. Wszystkiego dobrego, samych pysznych podróży kulinarnych i smakowitości :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basieńko:) dziękuję serdecznie i ściskam!

      Usuń
  13. Ode mnie także najlepsze życzenia. Śledzę Cię ;-) od samego początku... i co? przepadłam na amen :-) Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam co nieco i bardzo ale to bardzo mi miło!!!!! Fajnie, że przepadłaś na amen bo to pozytywnie mnie nakręca do dalszej pracy :)) Pozdrawiam cieplutko !!

      Usuń
  14. Wszystkiego naj z okazji pierwszej rocznicy:) Abyś nadal czuła miłośc do tego co robisz i radośc z efektów pracy:) Wielu nowych "sympatyków" i wierności "starych";) PS. Zdjęcia tortu są cudne, na pewno był przepyszny, nic innego nie można o nim napisac. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana za cudne życzenia :) oby się spełniły!! a co ;)

      Usuń
  15. Dużo czekoladowych buziaków ode mnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Czekoladowa Lady :)

      Usuń
  16. Wspaniały torcik, uwielbiam połączenie czekolady i malin ... Wszystkiego dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dal mnie też maliny i czekolada to duet idealny :) Dziękuję za życzenia i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  17. Anonimowy4.5.13

    bardzo, bardzo sziękuję za przepis, tort wyszedł prze...prze...przepyszny :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie się cieszę!!!!!! i pozdrawiam!

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...