sobota, 1 grudnia 2012

Piernik z kawą i powidłami śliwkowymi

   Pieczenie pierników miałam zamiar rozpocząć w połowie grudnia. Wydawało mi się, że jest to wypiek typowo świąteczny i nie zajadamy się nim w listopadzie. Jak się jednak okazało, uzmysłowił mi to kolega, na śląsku pierniki piecze się na Mikołaja :) I co mogłam zrobić, z tradycją się nie dyskutuje. Efekt był taki, że w sobotę na stole stały trzy rodzaje piernika a wieczorem rozwoziłam słodkie piernikowe "próbki" rodzinie i znajomym. Ciekawa byłam ich opinii, który piernik jest najlepszy. Każdy wypiek miał swoich faworytów. Oto mój faworyt - piernik z kawą i powidłami śliwkowymi. Jest mocno piernikowy, wilgotny ale nie ubity, z nutką kwaskowatej śliwki :) Pychota!





Składniki na blachę o wymiarach 14 cm x 24 cm:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
Do przełożenia:
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
Polewa:
  • 80 ml śmietanki kremówki 36%
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki powideł śliwkowych

Dodatkowo:
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 6 szt. drobno posiekanych suszonych śliwek

Przygotowanie

W garnku roztapiamy masło razem z cukrem. Dodajemy miód, powidła, przyprawę do pierników i cynamon. Podgrzewamy przez minutę cały czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie mieszamy.

Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę (najlepiej przesiewając przez sitko). 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni. Formę keksową o wymiarach 14 x 24 smarujemy masłem i posypujemy mąką. Strzepujemy nadmiar mąki.

Masę wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Piernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Po całkowitym ostudzeniu przekrajamy piernik na pół i smarujemy powidłami.

Przełożony piernik polewamy polewą, którą przygotowujemy jeszcze w trakcie pieczenia ciasta. 

Polewa:
W garnku zagotowujemy śmietanę kremówkę, dodajemy połamaną czekoladę, powidła i mieszamy, aż składniki się połączą. Studzimy polewę a następnie smarujemy nią piernik a górę posypujemy skórką pomarańczową i suszonymi śliwkami.

Smacznego!!

12 komentarzy:

  1. Taki piernik musi być niesamowicie pyszny! Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mój tegoroczny faworyt :)) I chyba ciężko będzie mi się zakochać w innym pierniku :) Pozdrawiam !!

      Usuń
  2. To także mój ulubiony rodzaj piernika. Zdarza mi się go robić nie tylko w okresie swiątecznym :-) Moj przepis, odrobinke tylko rózny od Twojego Gosiu, zdobylam bedąc jeszcze w liceum i od lat...hmmmmm...wielu ;-) jest u mnie piernikowym królem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podzielam euforię w stosunku do piernika :) Nie jest ani zbyt suchy ani przesadnie wilgotny :) Tak jak to ujęłaś The King of Piernik :)) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie ciacha:) Robię podobne ciasto, ale z dodatkiem maślanki i bez przyprawy piernikowej. Twój przepis brzmi jeszcze lepiej, więc na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypadł Ci do gustu ;) To jest mój ulubiony rodzaj ciast, delikatnie wilgotne i bardzo aromatyczne :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Forma mierzona dno czy gorne krawedzie. Bo mam forme 12×25 mierzona od gory i nie wiem czy mi w takiej wyjdzie ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mierzyłam po górnej krawędzi. Powinno wystarczyć, szczególnie, że piernik ślicznie rośnie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. I jeszcze jedno pytanie czy mase do formy przelac ciepla czy wystudzic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciepłą, nie czekaj na przestygnięcie :)

      Usuń
  6. Anonimowy22.11.15

    Fajny przepis ale przydała by się opcja wydrukowania go :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest :) pod tekstem "Smacznego" masz ikonkę DRUKUJ i naciskając ją możesz wydrukować przepis, rezygnują np. z tekstu wstępu czy ze zdjęć ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...