wtorek, 4 grudnia 2012

Piernik na piwie

   Piernik na piwie czyli Panie władzo ja wypiłem tylko jedno piwko;)
   Nie ogarniam ale tak naprawdę to bardzo lubię jak jestem taka nieogarnięta :) Gdy uda mi się wygospodarować chociaż 20 minut wchodzę na bieżnię i idę albo biegnę, puszczam ulubioną muzykę i odmóżdżam się totalnie a wtedy o dziwo przychodzą do głowy najlepsze pomysły, rozwiązania z pozoru nierozwiązywalnych sytuacji :) Dużo tego wszystkiego ale ja lubię jak nie mam nawet czasu taczek załadować:)
   Przed świętami w kuchni jest bardzo gorąco! Przepisy, notatki, wycinki z gazet i kartki wyszarpane z zeszytów porozrzucane są po całym domu. Codziennie staram się to uporządkować bo artystyczny nieład akceptuję jedynie na głowie :)
   Piernik powstawał w totalnym nieładzie ale co się dziwić jak to piernik, który jest notorycznie pod wpływem alkoholu ;) Ciemne piwo nadaje mu barwy, odpowiedniej wilgotności i lekkiego karmelowego posmaku. Proszę Państwa oto piernikowa propozycja nr 2 czyli ulubiony piernik Julki :)
Pomysł pochodzi ze strony Moje Wypieki, pozwoliłam sobie na moje własne modyfikacje;)





Składniki:
  • 160 ml ciemnego karmelowego piwa
  • 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 i 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 130 g cukru
  • 160 ml miodu
  • 180 ml oleju
Przygotowanie:

Piwo wlewamy do garnka, zagotowujemy, zdejmujemy z kuchenki.

W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon.

W drugiej misce ubijamy całe jajka, cukier, miód oraz olej (na gładką masę). Do miski z jajkami i cukrem wsypujemy suche składniki oraz piwo. Całość miksujemy jedynie do połączenia się składników.
Do formy (ja użyłam silikonowej w kształcie serca) przelewamy ciasto. Nie przejmujemy się, że ciasto będzie dosyć rzadkie. Jeżeli używamy tradycyjnej blaszki przed wylaniem ciasta wykładamy ją papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni i pieczemy piernik przez około 1 godzinę (do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Przygotowujemy polewę.
 
Polewa:
  • 80 ml śmietanki kremówki 36%
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

W garnku zagotowujemy śmietanę kremówkę, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Studzimy polewę a następnie smarujemy nią górę piernika. Dowolnie ozdabiamy!
Smacznego!!

18 komentarzy:

  1. ach, widać, że święta już w drodze!
    wspaniały ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba po raz pierwszy będą takie słodkie :)) Pozdrawiam!!

      Usuń
  2. O mamo! A jak Ci wyrósł??!!?? Pięknie udekorowałaś cukrowymi serduszkami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bawiłam się z tymi serduszkami i bawiłam - normalnie bardzo ciężka praca :)ale efekt też mi się bardzo podoba! :)))

      Usuń
  3. Fajny pomysł na piernik, a zdjęcia wprost powalające! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Basieńko i cieplutko pozdrawiam !:)

      Usuń
  4. pięknie wygląda i bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę bardzo smaczny :)

      Usuń
  5. Robisz piękne zdjęcia (odbiegając od kuchennych spraw;). Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie mi miło! Naprawdę uwielbiam tą stronę blogowania... wymyślanie, pstrykanie a potem z ciekawością patrzenie w monitor i analizowanie efektów :) Dzięki jeszcze raz i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Piernik piernikiem (uwielbiam je i wiem ze z pewnością jest przepyszny), ale ta dekoracja!!!!!! CUDO.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj kochana jak ja się namęczyłam, już nie mam drobniutkich dziecięcych rączek ale myślę, że warto było ;) Pozdrowionka!

      Usuń
  7. Ale super z tymi serduchami! Genialnie to wygląda :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy15.12.12

    czy piernik lepiej robić na świeżo, czy też musi postać przed świętami? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co mi nasza szanowna Delimamma mówiła to możesz robić nawet dzień przed Wigilią :)

      Usuń
    2. Dokładnie tak jak mówi Ela :))

      Usuń
  9. Pieklam w tamtym roku,,,smakuje bajkowo , W tym roku tez sa plany by upiec na swieta,, koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...